Lidové noviny

ČNB už nakoupila eura za 600 miliard korun

Devizové obchody ČNB

-

PRAHA Česká národní banka v srpnu pokračoval­a v intervencí­ch proti posilující koruně. Na devizovém trhu utratila 28,6 miliardy korun za nákup eur. Jde letos o druhý nejvyšší objem za jeden měsíc. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB zveřejnila. Více letos utratila ČNB za intervence jen v lednu, kdy nakoupila eura za 58,2 miliardy korun.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního srpna intervenov­ala v objemu zhruba 592 miliard korun.

Centrální banka zahájila intervence v listopadu 2013 nákupem eur za zhruba 200 miliard korun. Další intervence přišla loni v čer- venci, kdy ČNB koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Poté v srpnu nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. Od listopadu do února byla ČNB každý měsíc na trhu aktivní a koupila eura za dalších 126 miliard korun. Po březnové přestávce se ČNB na devizový trh vrátila znovu v dubnu, kdy intervenov­ala za téměř 11 miliard korun, a v intervencí­ch pokračoval­a i v dalších měsících.

Bankovní rada ČNB na konci září zopakovala, že jako pravděpodo­bný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia