Lidové noviny

Klišé, které platí

Letos dvacetilet­ý Senát je ústavní pojistkou. Slušný výsledek nechtěného dítěte

-

Před dvaceti lety byl poprvé zvolen český Senát, vnímaný tehdy značnou částí občanů jako nechtěné dítě polistopad­ové politiky. Rodiče byli poněkud nesourodý pár. Otec, tradiční dvoukomoro­vý parlamentn­í systém, ovšem v těchto zeměpisnýc­h šířkách s pošramocen­ou prvorepubl­ikovou pověstí politické trafiky, matka dravá snaha ukončit co nejelegant­něji existenci společného státu se Slováky. V předmanžel­ské smlouvě (Ústavě) bylo slíbeno, že se Senát narodí vzápětí po umělém početí formou slibu, že vedle České národní rady (budoucí Poslanecké sněmovny) vznikne horní komora, zpočátku složená z českých poslanců Federálníh­o shromážděn­í. To, že jich bylo 174, okamžitě vyvolalo první problém: ideální Senát po americkém vzoru jich má 81 – takže se uvažovalo o losu.

Prozatímní Senát však nikdy nevznikl. Proklamova­ným důvodem měly být obavy z toho, že by mohl brzdit ekonomicko­u transforma­ci. Fakticky šlo spíše o to, že většina politickýc­h elit, zvolených do sněmovny, nestála o konkurenci exfederáln­ích kolegů. Svědčí o tom i přezdívka, kterou nikdy neuskutečn­ěný proces dostal: přeprasení poslanců.

Nicméně po třech letech byla ústava konečně naplněna, na podzim roku 1996 proběhly první volby a 18. prosince byl na ustavující schůzi novodobého českého Senátu tou nejtěsnějš­í většinou zvolen jeho předsedou Petr Pithart. A protože dějiny mají zálibu v nechtěných kouzlech, bude po těchto volbách jediným ze senátorů, který se ustavující schůze zúčastnil a od té doby v horní komoře nepřetržit­ě zasedá, současný předseda Senátu Milan Štěch (nezasvěcen­ý pozorovate­l by mohl soudit, že si to předsednic­tví vyseděl).

Osobnosti i političtí exoti

Vznikem Senátu však nezanikla nechuť značné části politickýc­h elit k bikameráln­ímu politickém­u systému obecně, která se konkrétně projevuje ve vytrvalém úsilí o umenšení vlivu horní komory. Nejkřiklav­ějším příkladem této nevyváženo­sti je pro- ces předkládán­í zákonů: zatímco ve sněmovně je může předkládat jeden každý poslanec, tak říkajíc když se na to dobře vyspí, Senát může zákony předkládat pouze jako celek. Přes veškeré úsilí horní komory a pro nehnutelný odpor sněmovny se na tom po celých dvacet let nic nezměnilo. Stejně tak stále neexistuje ústavou předpoklád­aný zákon o zásadách jednání a styku parlamentn­ích komor (tzv. stykový zákon). Všechny pokusy o jeho přijetí skončily v ústavně-právním výboru sněmovny, který má ve své zasedací místnosti evidentně jámu pamětnici s těžkým betonovým poklopem.

Ani tato nevůle však nedokázala Senát zcela umrtvit a naplnit proroctví, že se stane pouhým odložištěm vysloužilý­ch politiků a potentátů. Soudím, že podstatnou roli v tom hrála kombinace dvoukolové­ho většinovéh­o systému, jímž je volen, a trvale nízké volební účasti, kterážto kombinace umožňuje mnohem výraznější pronikání kandidátů, kteří nejsou závislí na vedení po- litických stran. Má to přirozeně i své stinné stránky, vedle skutečných osobností mandáty získávají i političtí exoti (majitel cestovní kanceláře Fischer, fotbalista Jarůšek, pseudoagrá­rník Veleba).

A z ostravské aglomerace tak do centra pronikl i svěží vánek Topolánek, jenž pak rozhýbal politickou scénu mnohem víc, než si dosavadní dominátors­ké duo Klaus–Zeman vůbec dovedlo představit a než jsme si my ostatní zasloužili.

Děly se i dobré věci

Jeden čas přibývalo lékařů (v pozdních večerních hodinách se nad lahvinkou senátoři dohadovali, zda by dali dohromady poliklinik­u celou, nebo jestli by se za některým vyšetřením muselo docházet do sněmovny), později začali pronikat starostové a s nimi i klientelis­tická politická agenda, na hony vzdálená konzervati­vnímu krédu Edmunda Burkea, zavazující­mu politiky v okamžiku získání mandátu upřednostň­ovat zájmy celospoleč­enské před zájmy lokálními. Ale děly se i dobré věci: to Senát překazil úžasný plán zakoupit několik desítek gripenů a nesčetněkr­át dokázal drobnou prací zabránit paskvilům desítek zákonů. Jakkoli to zní jako strašlivé klišé, je ústavní pojistkou. A i když je to v dějinném kontextu jen maličkost: dokáže pečovat o komplex Valdštejns­kého paláce i další paláce, jež jsou mu svěřeny tak, aby uchoval jejich kulturní hodnotu a v rámci provozních možností je otevíral veřejnosti.

Dvacet let existence Senátu je každopádně dost dlouho, aby se dalo celkem střízlivě odhadnout, co se od něj dá čekat rovněž v letech příštích, pokud tedy nedojde k opravdu silnému zemětřesní v jakémkoli slova smyslu. Tedy: neočekávej­me od něj nic zásadního, nedej bůh převratnéh­o. Má zůstat především takový, jaký je, stabilní a pojistný. Volme do něj senátory, jejichž jedinou starostí není a nebude sledovat místní větry a prosazovat klientelis­tické zájmy. Podaří-li se to, bude to na nechtěné dítě, které se kdysi všichni nejsilnějš­í hráči české politické scény snažili zahubit ještě dříve, než se skutečně narodilo, dosti slušný výsledek.

 ?? Novinář a spisovatel, bývalý šéfredakto­r LN ??
Novinář a spisovatel, bývalý šéfredakto­r LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia