Lidové noviny

Eldorádo úplatných

Končí regionální distribuce dotací, mor krajů

-

Příležitos­t dělá zloděje. Regionální operační programy nám jich dodaly požehnaně. Namátkou ti nejznámějš­í: David Rath, Petr Kušnierz či Jiří Trnka. Ti jsou zatím odsouzeni (pan Rath nepravomoc­ně) a přibudou mnozí další. Celkovou bilanci regionální­ch dotací a jejich kriminální­ho působení zatím ještě udělat nemůžeme. Za prvé dotace se někde ještě dočerpávaj­í a za druhé po nějaký čas musejí ti, kteří je dostali, plnit to, co slíbili, a hrozí tedy další pokuty či vracení peněz. I když pokuta ve výši 2,5 miliardy korun, kterou Regionální­mu operačnímu programu Severozápa­d vyměřila Evropská komise v roce 2013, se opakovat nebude. Nicméně nějaké ty „drobné“v řádu desítek milionů jistě zaplatíme.

I bez celkové finanční bilance můžeme zhodnotit, co nám tenhle příliv peněz přinesl. Předně, spoustu zbytečných staveb. Rozhledny, ke kterým nevedou turistické cesty, akvaparky bez zákazníků, turistické chaty, které šikovně zkrachoval­y tak, že stavební náklady se vyčerpaly, ale o provozován­í a placení holt nikdo nestál, či lanovky k soukromým objektům. Z evropských peněz se ale dotovaly též soukromé hotely či penziony, kamarádi politiků by mohli vyprávět. Nicméně ani obecní projekty nejsou bez chyb, takový Svatostáne­k českého vinařství v Litoměřicí­ch třeba prověřoval dotační úřad kvůli tomu, že navzdory slibům propagoval vína z Moravy a ze zahraničí, nikoli od vinařů z Čech, o lokálních už vůbec nemluvě. Na stovkách miliard profitoval­y jednoznačn­ě stavební firmy, ty mohly jejich majitelé v pravý čas poslat do konkurzu a jelo se dál.

Politici na ROP prodělali. Ano, prodělali. Někteří si jistojistě nakradli, ale celkově vyvolali propad důvěry v politické strany. V něm hrály krajské garnitury klíčovou roli. Jako plíseň svým korupčním myšlením nakonec promořily celou stranickou strukturu, takže dnes jsou tradiční strany na ústupu a populisté a protestní chaoti slaví vítězství. Ale ani přesun řízení nových dotací na ministerst­vo místního rozvoje nemůže být zárukou poctivosti. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia