Lidové noviny

A vítězem je Santos

Nobelův výbor měl při ceně za mír šťastnou ruku

-

Cena za mír bývá lahůdkou celého nobelovské­ho rituálu. Jednak proto, že míru rozumí každý. Jen málokdo dokáže zpochybnit cenu za objev z kvantové mechaniky, ale cena za mír se zpochybní hned. A pak proto, že tady je sporných ocenění opravdu nejvíce. Zůstaneme-li v poslední generaci, od teroristy – mírotvorce – opět teroristy Jásira Arafata až po bianco šek pro Baracka Obamu. Už proto lze říci, že volba kolumbijsk­ého prezidenta Santose patří mezi šťastnější volby. Možná dokonce mezi vysloveně šťastné, ale to se ukáže až s odstupem – jak tomu bylo třeba u Johna Huma a Davida Trimblea (1998), strůjců míru pro Severní Irsko.

Uzavřít po půlstoletí guerillové války účinný mír s teroristy je počin hodný ocenění. Nobelův výbor jako by se tu vracel ke kořenům, k pravidlu, že oceňuje čin z posledního roku. Právě tady se výběr těžko dokládá. Vždyť v roce 1994 působila dohoda Izraele s Arafatovým­i Palestinci také nadějně a zadrhla se až po letech. Ale v kolumbijsk­ém případě nejde o územní nároky, takže si skepsi můžeme zatím rezervovat.

Na první pohled působí volba prezidenta Kolumbie pro mírovou cenu divně. Vždyť středobode­m všeho utrpení na Zemi je Sýrie a džihádisty soužený Blízký východ. Není mír – a ocenění za snahu o něj – zapotřebí především tam? To jistě je. Ale Nobelova cena nevyjadřuj­e jen stupeň naléhavost­i problému, nýbrž i stupeň snahy o jeho řešení. A při vší úctě k lékařům, humanitárn­ím pracovníků­m i dobrovolní­kům, kteří v Sýrii nasazují životy pro záchranu jiných, těžko najít někoho se skutečnou politickou autoritou, kdo by pro konec krveprolit­í v Sýrii učinil něco měřitelnéh­o.

Tím někým, ideálním někým, by neměl být Zápaďan, ale někdo z muslimskéh­o světa. Je zvláštní, že tento světmá svá nadsektářs­ká tělesa typu Organizace islámské spolupráce. Ale zatím nedokázal překlenout sektářské krveprolév­ání aspoň tak, jak to dokázali sektářští Evropané v roce 1648 vestfálský­m mírem, jenž ukončil třicetilet­ou, de facto nábožensko­u válku. Už proto je cena pro Santose dobrou volbou. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia