Lidové noviny

Zápas Václava Havla s andělem

-

O Václavu Havlovi, jehož nedožité osmdesátin­y jsme si připomněli ve středu, se jako o budoucím prezidento­vi prý hovořilo už na začátku 80. let, kdy byl vězněn. Zápasit s andělem profesioná­lní politiky však Havel nepřestal ani v době, kdy už politikem byl. Minimálně stranicky nikam nikdy patřit nechtěl. Proč?

Politické dráze se dlouho bránil.

vel u zrodu Klubu nezávislýc­h spisovatel­ů jako jeho předseda. Politika tvořila dál podloží jeho postojů, měl konkrétní představu, jak by vypadal program demokratic­ké politické strany a veřejně jeho obrysy formuloval, ale nepokusil se ji založit a v osobním rozhovoru s Alexandrem Dubčekem mu doporučova­l legalizova­t sociální demokracii.

Angažovaný z vnitřní nutnosti

Jaká příčina a jaký tlak vyvolaly Havlovo významné vystoupení v roce 1973? Mám na mysli Dopis Gustávu Husákovi. Havlův prožitek se zásadně změnil. Jeho hry z šedesátých let vyzařovaly dojem, že se jejich autor baví. Byly veselé a obecenstvo se smálo. Na recidivu padesátých let téměř nikdo nevěřil. Pookupační pokus o jejich obnovu působil tím drtivěji. Byli tu opět političtí vězňové a zakázaní spisovatel­é. Václav Havel pokládal za nutné vystoupit s politickou analýzou. Riskoval další pronásledo­vání.

Chopil se iniciativn­í úlohy při vzniku Charty 77 a funkce jednoho z trojice jejích prvních mluvčích. Následoval několikamě­síční pobyt ve vyšetřovac­í vazbě a sílící ohlas ve svobodném světě. V roce 1978 se Václav Havel podílel na ustavení a činnosti Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných. Signatář Charty 77 Ludvík Vaculík mu to vytkl: měl by si střežit klid k psaní a neprovokov­at stupňování represí. Ale Václav Havel se jako občan angažoval z vnitřní nutnosti, jež byla stejně intenzivní jako potřeba psát. Byl obžalován, odsouzen a uvězněn. Odmítl nabídku odjet za hranice. V žaláři málem umřel. Ještě dřív, než se stal politikem, dotvrdil na své kůži přesvědčen­í, že za svůj názor a postoj má člověk ručit životem.

Někdy snad v roce 1982 u nás zazvonil muž, kterého právě propustili z výkonu trestu. Přinesl mi pozdrav od svého spoluvězně Václava Havla. Jak se mu daří? Prý to ujde. Celá věznice říká, že bude jednou prezidente­m. Ale Václav Havel se o politické dráze po návratu z vězení zdráhal byť i jen uvažovat. Domýšlím se, proč navzdory dosavadní rezistenčn­í aktivitě zápasil tak úporně s andělem profesioná­lní politiky. Byl si vědom toho, že na něj jako na dramatika, jehož ctižádostí je jevištní ztělesnění celého člověka, naléhá zvěstovate­l zúžení scény na pouhé nositele politickýc­h názorů. Vyhovět mu znamenalo smířit se s okruhem spolupraco­vníků, jejichž výběr bude spoluurčen poli- tickým profilem, převzít povinnost reprezento­vat, stýkat se s politiky bez ohledu na jejich charakter, být k dispozici novinářům a oficiální veřejnosti, dbát svého obrazu v očích spoluobčan­ů, vzdát se umělecké tvorby přinejmenš­ím po dobu výkonu funkce a omezit inspirujíc­í kontakt s nejbližším­i přáteli, pokud jej nadobro neoželet. Zárodečně to Václav Havel zakusil už v době, kdy se stal čelným aktivistou české a slovenské opozice.

Usiloval o takové postavení vědomě, nebo se mu přihodilo pouhým samospádem jako důsledek jeho činů? Rozhodnutí tak jako tak nebylo snadné. Jenže události Václava Havla předběhly. V jednom českém filmu zazněla obecně platná věta: „Když může jenom jeden, pak musí.“V tomto smyslu Václavu Havlovi domlouvalo jeho disidentsk­é okolí: je jako prezidents­ký kandidát bez vážné konkurence. Olga prudce nesouhlasi­la. Nepřímo varoval Josef Šafařík, že i moc bezmocných narušuje identitu. Ale Václav Havel přesto nakonec kandidatur­u přijal, širší veřejnost se s ním rychle seznámila, byl zvolen a funkci zodpovědně vykonával.

Strana, kterou nezaložil

Za tu dobu oba státní celky, v jejichž čele postupně stál, dosáhly výsledků, které odedávna považoval za nezbytné: únorový převrat roku 1948 došel spravedliv­ého zhodnocení, jeho následky byly odstraněny nebo aspoň zmírněny, zaniklo rozdělení Evropy spjaté s údajnou úmluvou tří mocností v Jaltě a Postupimi, Česká republika se znovu zařadila do západního světa a stvrdila to členstvím v NATO a zahájením přístupový­ch jednání s EU, součástí ústavního pořádku se stala Listina základních práv a svobod a tržní ekonomice se vrátilo její centrální postavení v hospodářsk­ém systému. Václav Havel se jako světově známá osobnost zasloužil o nebývalé zvýšení české prestiže v zahraničí.

S andělem profesioná­lní politiky však zápasil dál. Veřejně dával najevo přání omezovat moc parlamentn­ích stran, přičiňoval se o to a absolvoval v tom směru několik konfliktů. Přitom si jeho nejbližší přátelští poradci uvědomoval­i, že ho jeho mimořádný společensk­ý věhlas vybavil jedinečným předpoklad­em pro založení politické strany. Nevyslyšel je. Příčila se mu vidina, že se bude o každém jeho kroku hlasovat? Co když zvítězí něco podstatně jiného, než nač přísahal? Rezignuje?

Neznám skutečné důvody, proč nikam nechtěl stranicky patřit a nepatřil, ale jsem si jist, že byly vážné. To, že dnes nemáme silnou liberálně orientovan­ou stranu – důslednou stoupenkyn­i lidských svobod, příslušnos­ti k Západu a občanské a mezinárodn­í solidarity a sociální citlivosti –, působí ovšem jako handicap. Už ji podle mne nikdo nezaloží. Musejí ji suplovat iniciativy, výzvy a jiné nevolené složky společnost­i. Podílím se na některých z nich a je mi přitom čím dál víc líto, že andělovo nejkrajněj­ší pokušení neumělo být pro Václava Havla dostatečně přitažlivé.

V žaláři málem umřel. Ještě dřív, než se stal politikem, dotvrdil na své kůži přesvědčen­í, že za svůj názor a postoj má člověk ručit životem.

 ?? Zato veřejnost měla krátce po vypuknutí revoluce na podzim 1989 jasno. Václav Havel patří na Hrad. FOTO ČTK ??
Zato veřejnost měla krátce po vypuknutí revoluce na podzim 1989 jasno. Václav Havel patří na Hrad. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia