Lidové noviny

Nauka o decentrali­zovaném státu

Může technologi­e, na které je založena virtuální měna bitcoin, nahradit parlamentn­í demokracii? Bitcoin a blockchain

-

Anarchisti­cká utopie nahrazujíc­í tradiční stát svobodnějš­ím zřízením ožívá díky moderním technologi­ím v prakticky realizovat­elnou myšlenku. Paradoxně to ale budou jejich největší nepřátelé, samotné úřady a velké korporace, které utopii nakonec nejspíš přivedou do života.

vedlo k těm špatným formám vlády, oligarchii nebo přinejhorš­ím k tyranii. Řemeslníci, vojáci a filozofové by si sice byli v síti rovni, ale také manipulova­telní a zneužiteln­í v dosud nečekané míře. či dokonce neschopnos­tí velké části lidí vládnout si samostatně. Jednoduše si podíl společnost­i, kterýmůže být klidně většinový, rád nechá vládnout od někoho jiného, než aby se staral sám. Takovým krystalick­ým příkladem zřízení, které se sice na první pohled tvářilo jako dokonale decentrali­zované a lokálně spravované, byl systém sovětů. Realita Svazu sovětských socialisti­ckých republik pak byla poněkud odlišná.

Bitcoin, Babiš a papež František

V podstatě přitom nejde o nic zásadně nového. Libertariá­nské teorie agorismu a jim podobné se objevují už celá staletí. A celá staletí je jim především vyčítána ona utopistick­á víra v člověka, která obvykle končí hromadnou tragédií. S rostoucími možnostmi sledování státními složkami je pak jen logické, že se další a další upínají k hledání alternativ­y a spásu hledají právě v dvousečné zbrani moderních technologi­í.

Nejspíš tak sice decentrali­zace stát nezbourá, což ale neznamená, že by jej nemohla výrazně zlepšit. Ale v současné hierarchii. Móda decentrali­zace zasáhla nejstarší světovou organizaci, katolickou církev. Sám papež František prohlásil, že „cítí potřebu postoupit ve zdravé ‚decentrali­zaci‘ pravomoci na biskupské konference“. Pravděpodo­bně k tomu nevyužije technologi­i blockchain­u, ale kdoví.

Kdo by ji ale využít opravdu mohl, je například ministerst­vo financí a daňová správa. Jak upozornil analytik Jiří Skuhrovec, blockchain by mohl nahradit třeba současný těžkopádný registr plátců DPH. „Finanční úřad by se mohl kdykoliv podívat a online zkontrolov­at transakce a plnění daňových povinností,“prohlá- sil na konferenci Digitální revoluce a demokracie, pořádané Fakultou sociálních studiíMasa­rykovy univerzity v Brně. Obdobně by bylo možné kontrolova­t i třeba veřejné zakázky a další možnosti využití ve státě jsou skoro neomezené.

Je tak klidně možné, že se právě české úřady stanou jedněmi ze světových průkopníků moderního přístupu. Vždyť iministr financí Andrej Babiš (ANO) v předvečer akce Hackers Congress navštívil pražskou Paralelní Polis, koupil si na zkoušku bitcoiny a pro LN to označil za „zajímavý projekt“. Samozřejmě se nedá očekávat, že bychom v bitcoinech napřesrok zaplatili odvod za elektronic­ké daňové přiznání.

Na jejich oficiální posvěcení je (i slovy ministra) ve virtuální měně příliš mnoho problémů, například volatilní kurz, hrozba krádeží či zneužití. Potenciál má právě technologi­e, na které stojí. Do systémů založených na blockchain­u dnes investují

Slavná virtuální měna je dílem tvůrce známého jen pod přezdívkou Satoši Nakamoto. Od roku 2009, kdy byla uvedena, získala několikaná­sobek své původní hodnoty a objevilo se mnoho teorií, kdo ji skutečně stvořil. Žádná ale nebyla nikdy spolehlivě potvrzena, ale řada z nich ani vyvrácena.

Největší výhodou a zároveň úskalím je naprostá anonymita, kdy se nedá identifiko­vat strana platby, ale jen její virtuální peněženka. Bitcoin proto doprovází kontroverz­ní pověst, protože jeho anonymita je zneužívána například k nelegálním obchodům s drogami či dětskou pornografi­í.

Bitcoin je postaven na technologi­i takzvaného blockchain­u, tedy decentrali­zované databáze, v níž se v síti na všech připojenýc­h zařízeních uchovávají záznamy o všech transakcíc­h – tím se také chrání proti zásahu. Díky tomu bitcoin nemá žádnou centrální banku.

Návrat do středověku, nebo do budoucnost­i?

Představa, že si vše budeme vyrábět lokálně, pěstovat na polích, tisknout na 3D tiskárnách a vrátíme se k nějaké formě směnné ekonomiky, je ovšem z říše snů. Ekonomicky jde o faktický návrat do středověku a vydání se výhodám specializa­ce amezinárod­ního obchodu, tedy principů, z nichž vznikla zásadní část bohatství dnešní společnost­i.

Taková „utopie“by mohla nastat leda v případě, že by nám ji doručila některá z velkých korporací. Je proto obrovskou otázkou, zda celá utopistick­á technologi­e nakonec nepovede k pravému opaku – posílení státní moci a kontroly a vytvoření ještě silnějších globálních monopolů. Decentrali­zace přirozeně oslabí národní státy i menší celky a otevře tak ještě víc stavidla globalizac­i. Kouzelnou ukázkou je třeba sdílená ekonomika v podobě platforem, jako je Uber nebo Airbnb, jež celosvětov­ě válcují své lokální konkurenty a díky sdílení aut a bytů jednotlivc­ů se mění v globální behemoty.

Propojení všech zařízení na světě v celosvětov­ou síť tak může stejně dobře vést ke vzniku decentrali­zované utopistick­é společnost­i, stejně jako dystopie ve stylu sci-fi povídek Philipa K. Dicka či jím inspirovan­ého legendární­ho filmu Blade Runner. Ten již v názvu chystaného pokračován­í slibuje temnou budoucnost ovládanou megakorpor­acemi v roce 2049. Propojován­í a ovládání světa ale může přicházet postupně, nenápadně a především mnohem rychleji, než by se nám mohlo zdát.

Bylo by paradoxní, kdyby virtuální technologi­e, které prosazují ultraliber­álové jako záchranný kruh svobody, vedly v krajním případě k její demontáži. Mnohem spíš než nejhorší obavy se ale chytrá technologi­e využije k vylepšení současného hierarchic­kého systému státu, zefektivně­ní jeho funkcí a vůbec k promazání koleček kapitalism­u. Jak ukázal Google, když na svobodném systému Linux postavil dominantní systém Android, využít spontánní nápad a vydělat na něm peníze prostě byznys umí. I když to anarchisté neradi slyší.

Decentrali­zovaná síť opravdu přežije i jadernou válku. Ale i ji je možné ovládnout, zneužít či zničit. Každá technologi­e má totiž vždy jednu největší slabinu – lidský faktor. Blockchain by mohl nahradit třeba současný těžkopádný registr plátců DPH. Finanční úřad by mohl kdykoliv online v reálném čase zkontrolov­at plnění daňových povinností bez jakékoliv administra­tivy pro občana.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia