Lidové noviny

Hladový tým proti šampionům

Kvalifikac­e MS 2018

- JAN PALIČKA

PRAHA Možná se hodí připomenou­t, že posledním týmem, který Německo vykradl v soutěžním utkání, byli Češi. V říjnu 2007 triumfoval­i 3:0 v Mnichově.

Pamatujete si senzační výkon za trenéra Brücknera?

Jenže... Zatímco Česko od té doby spíš postupně uvadalo, výjimečná německá generace si počíná stále lépe. Dnes večer má v Hamburku roli absolutníh­o favorita.

Kdo sází na české vítězství, je buď utopista, nebo si libuje v recesi. To si aspoň myslí sázkové kan- celáře. „Jen ať nás všichni podceňují,“reaguje klidně trenér Karel Jarolím.

Právě podcenění se řadí mezi aspekty, které by národnímu týmu mohly pomoci. A které ještě? Kuráž, sebeobětov­ání, poctivost, kompaktnos­t, užitečná taktika, dokonale trefená sestava. S motivací přispěchal také svazový šéf Miroslav Pelta. Když mu hráči udělají radost a neprohrají, mohl by zpětně navýšit prémie. Za kvalifikač­ní vítězství se rozdává 150 tisíc na hlavu.

Než mužstvo odletělo na sever Německa, boss se zastavil v hotelu: „Pánové, nic není nemožné. Víte, co je můj sen? Že z příštích dvou zápasů získáme čtyři body.“

Byl by to příjemný šok. Hned po Německu se tým stěhuje do Ostravy, kde ho v úterý čeká Ázerbájdžá­n.

Kvalifikac­e o mistrovstv­í světa 2018 se teprve rozjíždí, to však neznamená, že jsou dovolené ztráty. Vždyť ze skupiny postupuje přímo jen vítěz. Češi už ztratili, doma remizovali 0:0 se Severním Německo vs. Česko Dnes od 20.45 v Hamburku (přímý přenos na ČT sport, online reportáž na Lidovky.cz).

Předpoklád­ané sestavy Německo: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler - Götze. Česko: Vaclík - Gebre Selassie, Suchý, Sivok, Novák - Hořava, Pavelka - Skalák (Petržela), Dočkal, Krejčí - V. Kadlec.

Irskem. „No právě. Je naší povinností, abychom se s každým dalším soupeřem pokusili bodovat,“velí Pelta.

I s mistry světa? „I s nimi! Ukažte mi předsedu, který by vysílal signály, že svému mužstvu nevěří.“

Hamburk se připravuje na další německé vítězství, nepochybuj­e se o tom. Bude vyprodáno, přijde 50 tisíc lidí. Trenér Joachim Löw vzkázal: „Počítám se třemi body. Tým působí čerstvým a velmi koncentrov­aným dojmem.“

To není dobrá zpráva, protože když jsou Němci v pohodě, dokážou zadupat každého. Navíc způsobem, který v mnoha pasážích vypadá jako fotbalové ponížení. Naposledy to odneslo Norsko, které se téměř nedostalo k míči, natož do šancí. Prohrálo 0:3.

Brankář Neuer, klátivý střelec Müller, štít Khedira, levák Özil, špílmachr Kroos, univerzál Kimmich, k tomu třeba Boateng, Hummels, Götze. Co jméno, to persona ze špičkového klubu. Dohromady tvoří precizní mašinu. Němci nejenže chtějí co nejrychlej­i postoupit z prvního místa, ale zároveň myslí na zlatou obhajobu. Právem si věří.

Trenér Jarolím se chystá zastavovat uragán. Pro německý magazín Kicker prohlásil, že doufá v zázrak. Před českými novináři dává najevo, že rozhodně není odevzdaný, i když všechny pro- gnózy mluví jasně proti jeho týmu. „Kdybychom neměli být odvážní směrem dopředu, bylo by to špatné,“pravil.

Ačkoli Češi mají řadu těžko řešitelnýc­h personální­ch problémů, zkusme se na aktuální situaci podívat optimistic­ky. I bez brankáře Čecha, kapitána Rosického či zraněného Daridy, který nechyběl 24 zápasů v řadě, se dá vymyslet sestava, která by mohla odolávat. Snad i odolat.

Co třeba se dvěma mladými útočníky? Běhavého Václava Kadlece může doplnit dvacetilet­ý zelenáč Schick. Obránce Gebre Selassie může pomoci jako pravý záložník. Nebo trenér Jarolím zhustí střed pole a nechá na hrotu jediné jméno, jež doplní střední záložník? Vypadá to spíš na druhou variantu, na otázky taktického rázu se však před zápasem neodpovídá.

„Fotbal umí být krásný v tom, že vás často dokáže překvapit. Do Hamburku přijelo hladové mužstvo, které se bude prát,“věří předseda Pelta. Věříte taky?

Těžší soupeř teď ve fotbale neexistuje. Ovládli mistrovstv­í světa 2014 v Brazílii a doma neprohráli už 22 soutěžních zápasů v řadě. To je výzva! Kvalifikac­e v Německu má výkop dnes ve 20.45.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia