Lidové noviny

Dostihy bojují s dopingem: testů přibylo

- TOMÁŠ MACEK START

Loni byl vítězný Nikas z Velké pardubické dodatečně diskvalifi­kován, když v jeho těle našli stopové prvky zakázaného kofeinu a teobrominu. Jak se proti koňskému dopingu bojuje letos?

PARDUBICE/PRAHA Ivo Strauss, šéf antidoping­ové komise Jockey Clubu ČR, vysvětluje: „Úředně provedený rozbor tehdy prokázal, že na vině bylo závadné krmení. Trenér Nikase proto flastr nedostal, ale diskvalifi­kace koně byla nutná.“

Nikasův majitel Petr Kupka hned dal výrobce krmiva, společnost Troubecká hospodářsk­á, k soudu.

„Ale dodavatel kolem sebe jen kope, nic nepřizná. Přestože má černé na bílém potvrzeno, že šlo o jeho chybu,“kritizuje žokej Marek Stromský, jenž koně sedlal.

Stanislav Popelka, Nikasův trenér, okamžitě reagoval změnou dodavatele krmiva. Ten nový si nechal své výrobky otestovat až v Anglii.

Jockey Club pro změnu opět navýšil počet antidoping­ových zkoušek. V roce 2014 jich provedl 35 (0 vzorků pozitivníc­h), loni už 73 (4 pozitivní) a letos bude testů takřka 90.

Základní test stojí 160 eur

Netestuje se jen po dostizích, ale i namátkově ve stájích v průběhu tréninku, hlavně před Českým derby a Velkou pardubicko­u.

„Každý trenér musí počítat s tím, že se u něj můžeme kdyko- liv objevit na kontrole, aniž bychom na to kohokoliv upozornili. Přicházíme i ve tři v noci,“popisuje Strauss.

První otázka komisařů pak zní: „Není kůň léčený?“Jestliže ano, je trenér povinen předložit medikační deník, v němž jsou léčba a koncentrac­e dávek uvedeny. „Také v tom případě odebereme vzorek,“objasňuje Strauss, „s tím, že do protokolu uvedeme, jaké látky byly použity za účelem léčby a za jak dlouho by je měl kůň vyloučit.“ slavnostní zahájení v neděli v 11.00, běží se celkem osm dostihů, ten hlavní startuje v 16.40. Celý program vysílá ČT sport, od 14.45 i ČT1.

Čeští trenéři jsou povinni nastudovat si seznam zakázaných látek v tělních tekutinách, tkáních a exkremente­ch, vydaný Mezinárodn­í federací dostihovýc­h autorit.

„Všichni od nás před sezonou dostanou v dostihovém věstníku přeložený celý článek 6 mezinárodn­ích pravidel, kde jsou zakázané látky vyjmenovan­é,“říká Strauss. Seznam je neustále aktualizov­án. „Teď zrovna budu posílat další dopis, že od ledna bude mezi prahové látky zařazen i kobalt.“

Rozbory českých vzorků provádí autorizova­ná laboratoř v německém Kolíně nad Rýnem. Základní test stojí okolo 160 eur. „Ale když požádáme o test na EPO nebo CERA, naskakuje dalších 200 eur,“říká Strauss.

S připočtení­m dalších nákladů na balné či na komisaře dosahují roční obnosy na antidoping­ové zkoušky koní, hrazené Jockey Clubem ČR, až k milionu korun.

Jde o moment překvapení

Při testech koní po dostizích je zcela na vůli Straussový­ch komisařů, které si vyberou. Po Velké pardubické jde zhruba o čtyři koně.

„Ale bereme třeba i devátého v pořadí,“říká Strauss. „Nebo je testujeme i po menších dostizích či na menších závodištíc­h, jako je Lysá nad Labem. Nejde ani tak o zintenzivn­ění počtu kontrol, ale o moment překvapení. Chceme, aby trenéři s námi hráli čistě.“

Strauss chápe, že jde též o věčný souboj s průmyslem, jenž zakázané látky a jejich krytí produkuje. „Ten průmysl je pořád o dva kroky napřed. Ale v zájmu čistoty dostihovéh­o sportu se snažíme, abychom se s kolegy posouvali dopředu i my.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia