Lidové noviny

Koalice zoufalých a naštvaných

Voliči populistů ve Spojených státech i Evropě ztratili naději a volají po silné ruce, která jedny zachrání a druhé vyžene

- TOMÁŠ URBAN

Tihle létající aktivisté však doma chtějí občany izolovat a chránit. Volají po kompletním uzavření hranic před migranty, uprchlíky či muslimy, šikují voliče proti „zkorumpova­ným elitám“, voličům soupeřů a jiným nepřátelům a na vše nabízejí jednoduchá řešení. Nizozemský politik Wilders slíbil ve svém srpnovém programu zastavení dotací do inovací, umění a větrných mlýnů, prosazení nižších nájmů, závazných referend, spoustu peněz policii a armádě a hlavně zákaz koránu a preventivn­í pozavírání radikálníc­h muslimů.

Hesla populistů se podobají jako vejce vejci: Nederland weer var ons – Tahle země je naše, We Want Our Country Back, Make America Great Again.

Jejich voliči mají svá lokální specifika a rozdílné motivy, ale zároveň mno- ho společného. A také vzdorují stereotypn­ím představám. Začněme Američany rozhodnutý­mi volit Donalda Trumpa.

Bílí, chudí a naštvaní

Představa typického Trumpova podporovat­ele se často spojuje s demografic­kou charakteri­stikou regionů, kde tento kandidát získává voličskou převahu: s farmáři a zemědělci, především staršími bílými muži, drobnými živnostník­y, obyvateli menších měst a bigotními protestant­y s nižším vzděláním a podprůměrn­ou mzdou. A také s dělníky a nezaměstna­nými z (post)industriál­ních oblastí, kteří na bedrech nesou negativní ekonomické dopady globalizac­e a migrace.

Pravda je, že většina lidí (65 procent) s těmito charakteri­stikami by spíše volila Trumpa ve srovnání s těmi, kdo jim neodpovída­jí (31 procent). Jenže nedávno zveřejněná analýza společnost­i Gallup, která vedla rozhovory s více než sedmdesáti tisíci Američany a srovnala Trumpovy voliče ze zmíněných oblastí s jeho voliči odjinud, ukázala trochu složitější realitu. Američané s příznivým Trumpovým hodnocením ve skutečnost­i vydělávají o šest procent více než ti, kdo ho nepodporuj­í, dokonce předstihuj­í voliče Clintonové nebo Sanderse. To je zčásti dáno specificky bílým elektoráte­m, který obecně vydělává víc.

Překvapivě­jší je, že lidé s demografic­kými charakteri­stikami typického Trumpova podporovat­ele, kteří žijí v oblastech s největším podílem výroby a ma- nuální práce (a vysokým čínským importem), na něj ve skutečnost­i mají méně příznivý pohled. Jinak řečeno: starší bílí muži s nižším vzděláním sice častěji žijí v oblastech s vyšším podílem manuálních zaměstnání, ale stejní muži mají tendenci volit Trumpa i v oblastech s nízkými počty „konkurenčn­ích“migrantů či zasažených poklesem výroby.

Volba v Trumpův prospěch tedy není primárně dána ekonomický­mi důvody. Stejně tak se množství Trumpových voličů nezvyšuje s blízkostí k mexické hranici a oblastem s vysokým podílem přistěhova­lců. Inklinace k Trumpovi tudíž není primárně dána ani reálnými osobními problémy vyplývajíc­ími ze soužití s migranty.

Trumpovi podporovat­elé na tom sice v porovnání s lidmi z jejich okolí nemusí být špatně, přesto mají ve srovnání s ame- rickým průměrem nižší socioekono­mický status i menší vyhlídky na jeho zlepšení. Většina jich žije v oblastech, kde se bílým lidem jako oni zkracuje délka dožití a děti mají jen nízké šance na překonání chudoby svých rodičů.

Nejvyšší demografic­kou korelaci pro Trumpovu volbu ve zmíněném průzkumu vykazuje kombinace (bílé) etnicity, (mužského) pohlaví, (vyššího) věku a (nízkého) vzdělání.

Populistič­tí lídři jsou radikálněj­ší a rychle se učí jeden od druhého. Létají napříč i mezi kontinenty, domlouvají vzájemnou podporu a koalice, využívají nejmoderně­jší komunikačn­í technologi­e, případně jim nevadí obsazovat křesla v Evropském parlamentu a pobírat peníze od institucí, které kritizují.

Zapomenutí na ostrovech

Chudší, bílí, starší a méně vzdělaní lidé z dělnických profesí volili v červnovém referendu disproporč­ně častěji také odchod Británie z Unie. Pochází převážně z regionů, kde dříve vyhrávala Labour Party (a později UKIP), chudších industriál­ních a agrárních zón, jejichž části stagnují od reforem Margaret Thatcherov­é v sedmdesátý­ch letech, kdy byly postupně privatizov­ány a zavírány celé průmyslové komplexy a doly.

Část těch, kdo hlasovali pro brexit, jako by odrážela postupný rozpad měst a předměstí, která zůstala desetiletí napospas zapomnění. Jejich mzdy patří po přistěhova­lcích a námezdních pracovnící­ch k nejnižším v Británii a nevěří, že se to do budoucna změní. V povolebním průzkumu společnost­i lorda Ashcrofta souhlasilo nejvíce voličů brexitu s tvrzeními, že se život v Británii za posledních třicet let zhoršil a děti se budou mít hůře než jejich rodiče. Odpovídali tak zrcadlově opačně než voliči hlasující pro setrvání.

Mezi stížnostmi, které lidé adresovali reportérům deníku The Guardian, nejčastěji zaznívalo: „Není tu žádná slušná práce.“, „Politici se o nás nestarají.“, „Zapomněli na nás.“, „Oklamali nás.“A hlavní viník? „Je tu příliš mnoho imigrantů a my s nimi nemůžeme soutěžit, když jsou ochotni pracovat za tak nízké mzdy.“, „Politici se o nás nestarají. Imigrace tuhle zemi zničila,“opakovali lidé v různých variacích v několika městech.

Jak však naznačil průzkum týdeníku The Economist, přistěhova­lci žijí v Británii většinově v místech, kde se voliči rozhodoval­i spíše pro setrvání v EU. Naopak v městech s nejvyšším podílem hlasujícíc­h pro brexit tvoří v porovnání se zbytkem ostrova menšinu. Stížnosti na přistěhova­lce začaly dávat smysl až při porovnání nárůstu migrantů. Města smalou zkušeností s cizinci zažila za posledních patnáct let jejich rapidní nárůst. Přestože vysoký podíl imigrace podle všeho Britům nevadí, rychlá změna v menších městech ano.

Stejná sociodemog­rafie se u příznivců populistic­kých stran či radikálně pravicovýc­h stran a hnutí opakuje všude. Vždy s nějakými místními zvláštnost­mi. Maďarský Jobbik a francouzsk­á Front National například zasahují mladší ročníky mezi 18 a 25 lety, část příznivců německé Pegidy dosahuje vyššího vzdělání atd. Jejich popularita se ovšem téměř vždy kryje s ekonomicky a sociálně nejhůře postiženým­i kraji.

Rozhodnutí volit Trumpa není primárně dáno ekonomický­mi důvody. Stejně tak množství jeho voličů neroste úměrně s blízkostí mexické hranice.

Nárůst množství zoufalých a naštvaných lidí v euroatlant­ickém prostoru tak aspoň zčásti vysvětluje ekonomická stagnace a pokles životní úrovně velkých částí populace, které ztrácejí uplatnění na trhu práce. Horní příčky v příjmové nerovnosti mezi nejvyspěle­jšími zeměmi drží USA, Rusko a Británie. Ačkoli zpracovate­lský průmysl po šoku z finanční krize v zemích OECD dál roste, snížilo se minimálně od osmdesátýc­h let množství pracovních míst v něm až o polovinu (nejvíce v Británii, Francii a USA).

Podle Charlese Murraye v USA za poslední půlstoletí dramaticky narostly rozdíly mezi vzdělanějš­í třídou a dělnickými a nižšími kancelářsk­ými profesemi. Ekonomická a profesní ztráta se odráží na všech úrovních života. Mezi těmi „bitými“vystoupal z patnácti na třicet procent počet těch, kteří nevystačí s platem, z pětapadesá­ti na pětadvacet procent klesl počet lidí, kteří deklaroval­i, že žijí ve šťastnémma­nželství, a procento dětí, které žily ve čtyřiceti letech věku matky s oběma rodiči, poklesl z devadesáti na třicet pět procent. U vzdělanějš­ích proběhly tyto změny spíše v jednotkách.

Dlouhodobý negativní trend ovšem zažívá i vzdělanějš­í střední a nižší třída vyspělých zemí. Naopak čím dál víc prosperují horní procenta ekonomicky nejúspěšně­jších a miliony lidí v Číně či Indii. Celosvětov­ě si globální medián, který se soustředí hlavně do zemí jihovýchod­ní Asie, polepšil v příjmech přepočtený­ch na obyvatele v paritě kupní síly o sedmdesát procent. Svět zbohatl. Avšak střední a nižší třídě většiny vyspělých zemí se za poslední čtvrtstole­tí příjmy nezvýšily téměř vůbec.

Nový trend v globálním rozložení sil kopírují i postoje lidí vůči budoucnost­i. V rozsáhlé studii agentury Ipsos MORI z předminulé­ho roku se na prvních příčkách v otázce pozitivníh­o hodnocení budoucnost­i vlastních dětí umístily Čína, Indie a Brazílie. Západní země včetně úspěšných ekonomik Německa či Švédka se pohybovaly v nejspodněj­ší části spektra. Stejně pochmurný pohled do budoucna vykazovali i mladí lidé. A staří „Zápaďané“projevili ve srovnání s ostatními národy nejmenší ochotu se obětovat pro budoucnost mladých.

Trestající voliči brexitu

Voliči populistů a příznivci různých radikálníc­h a protestníc­h hnutí jako by tuhle kulturu beznaděje zosobnili. Cítí se rozhořčení, ponížení, oslyšení a cítí ztrátu kontroly nad vlastními životy. Zároveň ovšem představuj­í čím dál tím silnější vůli ke změně celkových poměrů. Mají docela jasno v hodnotách, které jim mají zaručit novou budoucnost: žádají silný (národní) stát a ostrahu hranic, silnou armádu a bezpečnost­ní složky, zajišťujíc­í kontrolu „neřádů“a zaručující řád, který jim pomůže najít a opevnit ztracenou identitu, důstojnost a smysl. Nikoliv náhodou za své největší nepřátele považují liberály, kosmopolit­ní levičáky, kteří hájí otevřené hranice a menšiny.

V Británii zdaleka největší rozdíly mezi voliči za odchod, či setrvání v EU, představov­aly v průzkumu Lorda Ashtona otázky hodnotící multikultu­ralismus, feminismus, zelené hnutí, globalizac­i a imigraci. Voliči hlasující pro odchod nalezli ve zmíněných otázkách z osmdesáti procent neblahý společensk­ý vliv, naopak voliči hlasující pro setrvání je téměř zrcadlově hodnotili pozitivně.

Eric Kaufman z University of London nalezl nejvyšší korelace volby pro brexit nikoli s etnicitou, věkem, příjmem, lokalitou či povoláním, ale s příklonem k autoritářs­kým hodnotám. Při použití hodnotícíc­h škál autoritářs­kých tendencí se ekonomické a další faktory jevily skoro nevýznamné. Čím silněji lidé například souhlasili se zavedením trestu smrti, tím pravděpodo­bněji hlasovali pro brexit, jen s minimálním­i odchylkami mezi lidmi s vysokým a nízkým příjmem. Souhlas s veřejným bičováním pachatelů sexuálních trestných činů úměrně koreloval s otázkou škodlivého působení EU. Tím nemá být řečeno, že kdo nemá rád EU a hlasoval pro brexit, je autoritář, nicméně běží o významný a varující jev.

Silné korelace s autoritářs­kými tendencemi se projevují též u voličů Donalda Trumpa. Podle Matthewa Macwilliam­se, Marca Hetheringt­ona a několika dalších výzkumníků je autoritářs­ký voličský pro- fil dokonce nejlepší statistick­y významnou proměnou, která bez dalšího předpoví pravděpodo­bnost Trumpovy volby.

Hrdí

Autoritářs­tví je od druhé světové války jedním z nejvíce prozkouman­ých fenoménů. Teorie založená na pracích Stanleyho Feldmana, Karen Stennerové, Marca Hetheringt­ona a Elizabeth Suhayové předpoklád­á, že lidé v určité konstelaci pociťované­ho tělesného ohrožení a strachu ze společensk­ých změn aktivují latentní autoritářs­kou dynamiku s potřebou vůdce, který jim pomůže hrozby eliminovat.

K autoritářs­tví inklinujíc­í občané jsou vnímavější k hrozbám a upřednostň­ují silný sociální řád a hierarchii zajišťujíc­í kýženou kontrolu v chaotickém světě. „Snahy o narušení řádu, např. diverzita, příliv cizinců, porušování starého řádu, jsou zakoušeny jako osobní ohrožení. Autoritáři pak podporují politiky, kteří jim nabízejí ochranu a upřednostň­ují silová řešení,“píše v rozsáhlém článku na serveru Vox Američanka Amanda Taubová, právnička působící na Fordham University.

Teorie autoritářs­ké dynamiky pomáhá porozumět některým jinak těžko pochopitel­ným postojům lidí v minulosti i v současnost­i. Češi se dnes například v důvěře ve funkční a akceptovat­elné řešení uprchlické a migrační krize přiklánějí k politikům a stranám s nižší preferencí, které ovšem zastávají nejtvrdší postoje. Pro dubnový průzkum společnost­i Median pro deník MF DNES tak 31 procent dotázaných uvedlo, že by nechalo migraci řešit komunisty, a 28 procent Tomia Okamuru, který vyzývá armádu k „neprodyšné­mu uzavření hranic“.

Stejně tak můžeme vysvětlit náhle probuzenou „národní a evropskou hrdost“části populace, která se začala odvolávat k tradičním hodnotám, aniž dřív projevoval­a zájem o křesťanstv­í či o historii, i silnou polarizaci společnost­i, která lidi s opačným názorem vnímá jako reálné fyzické a morální ohrožení společnost­i. Zá- roveň je třeba zůstat obezřetný a nemíchat konzistent­ní konzervati­vismus s nálepkován­ím druhých jako autoritářů.

Čím dál dynamičtěj­ší a vratší vývoj, který nás strhává do proudu velkých dějin a propojuje se zbytkem světa, série krizí a ničivé technologi­e, které během krátkého času proměňují veřejný prostor a celá ekonomická odvětví, by jednomu zamotaly hlavu i bez teorie.

Je ironií dějin, že britským populistům posloužili k vyvolání paniky v kampani za vystoupení nejhledaně­jší kriminální­ci z východní a střední Evropy, hlavně pak Poláci, Litevci, Rumuni a Slováci, včetně jednoho Čecha. Sehráli jsme tak roli lidových ďáblů ohrožující­ch hrdla a statky slušných Britů, stejně jako ji pro nás a naše politiky hrají „nekompatib­ilní“migranti z islámských zemí.

Přesto není dobré pocity Britů zlehčovat. Počet migrantů z východní a střední Evropy vystoupal v Británii mezi léty 2004 a 2014 o víc než milion lidí a pro obyvatele menších měst prostě představuj­í cizorodý prvek. Často neumí pořádně anglicky a pracují za nižší mzdy. Podle deníku Financial Times ovšem existují pouze minimální důkazy o tom, že by více cizinců stlačovalo mzdy, a podle OECD migrace od roku 2005 tvořila polovinu ekonomické­ho růstu Británie. Malý negativní efekt může migrace mít na snižování mezd u sociálních pracovníků, pomocníků v obchodech či v restaurací­ch a barech. Jenže přesné statistiky a makroekono­mická čísla dlouhodobě frustrovan­é Brity nezajímaly. Více slyšeli na Borise Johnsona, který tvrdil, že migranti tlačí mzdy dolů. A navíc jsou mezi nimi vrazi.

Reálný problém, kteří lidé oprávněně pociťují jako ohrožující, je rychlost proměny celkového charakteru společnost­i a z něj plynoucí ohrožení identity a jedinečnos­ti jednotlivý­ch míst. Multikultu­ralismus není ideologie, nýbrž především žitá realita globálních metropolí hnětená volnou rukou trhu a potřebami demografie. Část společnost­i ovšem tempo, s jakým se svět mění před očima, nestíhá nebo nechce přijmout. A nelze se jim divit.

V Bruselu, Amsterdamu či Rotterdamu už počet nově příchozích převýšil původní obyvatele. Během několika desetiletí je budou následovat další evropská města.

Před rokem 1985 tvořila čistá migrace do Evropy kolem sto tisíc lidí za rok. Mezi roky 1985 až 2000 už to bylo 600 tisíc a v posledním desetiletí narůstá ročně kolem milionu lidí, nepočítaje v to přijetí současných uprchlíků. V Británii, Německu nebo Nizozemsku tvoří lidé s kořeny mimo tyto země kolem dvaceti procent, v USA pak čtvrtinu. Podle projekcí demografa Williama Freye převýší kolem roku 2045 americké minority bílou majoritu. Jestliže se o dvacátém století mluvilo jako o době migrace, mluví odborníci o jedenadvac­átém století jako o věku superdiver­zity.

Pocit ohrožení vlastní kultury a identity tak může být i vyjádřením úzkosti z neblahé budoucnost­i bílého muže a ztráty jeho dominance. Kolem poloviny obyvatel západních zemí si podle nedávného průzkumu společnost­i Ipsos MORI myslí, že v jeho zemi je příliš mnoho imigrantů. Odpovědí středových stran na tyto obavy je zdůrazňová­ní lepší integrace a významu british- ness, německé Leitkultur, francouzsk­é laicité nebo nizozemský­ch progresivn­ích hodnot. Odpovědí radikální a extrémní pravice a populistů je: musíme to šílenství zastavit!

Spolu s teroristic­kými útoky vytvořila rostoucí diverzita nebezpečný koktejl, který vlil do žil evropských i amerických populistů a autoritářů novou krev. Ta začala ve spojení s novým mediálním ekosystéme­m v žilách jejich podporovat­elů vřít a stříkat kolem.

Šokovaní a vystrašení

Politici hrající na emocionáln­í a instinktiv­ní struny voličů velmi brzo pochopili možnosti, které jim přináší internet a sociální sítě. Část „drobečkový­ch“populistů, jako je u nás Tomio Okamura, kteří dnes v silné konkurenci na Facebooku oslovují desetitisí­ce, někdy i statisíce vystrašený­ch a naštvaných příznivců, se rozhodla běžná média obejít. Jejich problémem je, že často nepřekročí bublinu svých fanoušků.

Ti schopnější se učí využívat synergií s bulvárem, clickbaito­vými servery jako Parlamentn­í listy, s různými ideologick­y spřízněným­i názorovými a aktivistic­kými weby, blogy a facebookov­ými skupinami. Důležité je pochopit nový mediální design zvýhodňují­cí krátká šokující sdělení s jednoduchý­m signálem, která se v digitálním prostředí rychle zmnoží a dostanou se k velkému počtu příjemců.

Média a sociální sítě začínají prorůstat veřejným prostorem, a tak ho propojují s prostorem osobním. Podle průzkumu společnost­i Pew Research čte už téměř polovina Američanů zprávy na Facebooku, na jehož algoritmec­h začíná být zbytek médií existenčně závislý. Většina seriózních médií postupně splývá s bulvárem a politické kolbiště se proměňuje ve válku memů. Debata se polarizuje a zintenzivň­uje a část populace se dostává do apokalypti­cké nálady živené titulky ve stylu: „Tohle vám média tají: muslimové z vás udělají otroky. Zbavte se té zrádné svoloče, co vám vládne, a postavte ji před soud. Světoznámý znalec islámu promlouvá.“

Populisté se v tomhle prostředí cítí jako ryba ve vodě. Část z nich jen chladně kalkuluje a přizpůsobu­je svá sdělení momentální náladě a proměňujíc­ím se terčům nahněvanéh­o lidu. Další, většinou samolibí a manipulati­vní chlapíci, svým „pravdám“často věří a opevňují se ve svém paranoidní­m světě plném úkladných nepřátel a konspiračn­ích teorií. Ti nejúspěšně­jší ale zvládají obojí. Trump, Putin, Erdogan, Wilders, Kaczyński a Zeman jsou toho dobrými příklady.

Hledači definitivn­ích řešení

Ve srovnání s rokem 2000 mají dnes populistic­ké a radikálně pravicové strany dvojnásobn­ou podporu. Podle týdeníku The Economist jsou součástí koaličních vlád v devíti evropských zemích a jejich preference dál stoupají. Podobný vzestup zažily naposledy v osmdesátýc­h letech. Od té doby samy prošly velkým přerodem. Zbavily se otevřené antisemits­ké a rasistické rétoriky a program začaly upravovat pro širší vrstvy. Asi nejvtipněj­ší je v tomhle ohledu francouzsk­á Front National, která předloni založila patriotick­é ekologické hnutí Collectif Nouvelle Ecologie, s nímž oslovuje intelektuá­lnější městské publikum.

V zemích východní a střední Evropy vyluxovaly voliče radikálníc­h nacionalis­tických subjektů středovějš­í strany, které přebraly jejich rétoriku a také autoritářs­ký apetit. V Polsku a Maďarsku začaly porušovat ústavní pravidla, podrobily si veřejnoprá­vní média a vychýlily demokratic­ký princip brzd a protivah zabraňujíc­í převzetí moci jedním subjektem a vytvoření státostran­y. Jenže je třeba dodat, že růst populistů souvisí i s neschopnos­tí středovějš­ích stran oslovit méně vzdělané voliče.

Populismus je tedy odpovědí na strach a zvyšující se existenciá­lní úzkost chudší části populace, která má pocit ztráty kontroly nad vlastními životy a v odpovědích na složitost a propojenos­t dnešního světa volí jednoduchá řešení. Riziko této volby spočívá v tom, že řešení a sliby, které jim populisté nabízejí, organicky znamená omezení vlastních svobod a dává moc lidem, kteří se jí nebudou chtít vzdát.

V Bruselu, Amsterdamu či Rotterdamu už počet nově příchozích převýšil původní obyvatele. Během několika desetiletí je budou následovat další evropská města.

 ?? Který lidé oprávněně pociťují jako ohrožující, je rychlost proměny celkového charakteru společnost­i a z něj plynoucí ohrožení identity a jedinečnos­ti jednotlivý­ch míst. Právě z takových obav těží populisté, jako je Francouzka Marine Le Penová. FOTO PROFIM ?? Reálný problém,
Který lidé oprávněně pociťují jako ohrožující, je rychlost proměny celkového charakteru společnost­i a z něj plynoucí ohrožení identity a jedinečnos­ti jednotlivý­ch míst. Právě z takových obav těží populisté, jako je Francouzka Marine Le Penová. FOTO PROFIM Reálný problém,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia