Lidové noviny

Ve jménu Boha milosrdnéh­o...

-

i chlapci uvažující o připojení k nim jsou tak vyzýváni, aby nehledali jednodušší cestu v podobě snahy zničit skutečné či jen domnělé zlo v okolním světě. Ale aby sebrali odvahu k daleko těžšímu boji a utkali se se zlem ve vlastním srdci. Podle učenců navíc džihád nelze aplikovat na válčení s jinými muslimy, kteří však reálně představuj­í hlavní protivníky a drtivou většinu všech obětí bojechtivý­ch islamistů.

Obecněji zaměřený pacifistic­ký osten kromě diskutován­í džihádu připomíná, že podle koránu Bůh-Stvořitel učinil každý život posvátným. Proto se nemají životy druhých ničit, neboť se tak ničí i posvátné boží dílo. Zabíjení je pak jedním z nejhorších hříchů vůbec, protože život člověka si může vzít zpět pouze Bůh. V této souvislost­i duchovní připomínaj­í slavné verše koránu, podle nichž zabít jednoho člověka je totéž jako zabít celé lidstvo. A naopak: záchrana byť jen jediného lidského života je skutkem, který se rovná záchraně celého světa. Tak moc podle duchovních islámu záleží na posvátném životě každého jednoho člověka. Podle signatářů je proto naprosto nepřípustn­é zabíjet ostatní jen proto, že nesouhlasí s určitým pojetím náboženstv­í. Vyznavačům takzvaného Islámského státu pak dopis neustále připomíná, že každý verš koránu začíná frází: „Ve jménu Boha, milosrdnéh­o, slitovného.“A jsou vyzýváni, aby se k základnímu poselství milosrdens­tví vrátili s tím, že Bůh jim jejich hříchy snad odpustí.

To, co jste teď vy, budeme i my

Otevřený dopis ale trpí četnými slabinami. A ty jsou bohužel společné i dalším podobným iniciativá­m, v jejichž rámci se elitní islámští duchovní snaží vstoupit do propagandi­stické války o „duše a mysl“prostých muslimů. Základním problémem podobných iniciativ je jejich neatraktiv­ní, komplikova­ný jazyk teologické disputace a suchá právnická argumentac­e. Ta může v nejlepším případě oslovit hrstku intelektuá­lů, nikoli ale průměrné muslimy, čerstvé konvertity či sympatizan­ty radikálů, kteří se v nepřístupn­ých formulacíc­h a argumentač­ních kličkách rychle ztratí.

Již na první pohled například bije do očí kontrast mezi Otevřeným dopisem a atraktivní­m barevným formátem časopisu Dábiq, který je hlavním tiskovým orgánem takzvaného Islámského státu. Vedle něj je dopis nudným tokem nekonečnéh­o textu. Tam, kde džihádisté nabízejí jednoducho­u, elegantní a přehlednou pravdu, nabízejí duchovní kostrbatou zprávu o složitosti jejího hledání.

Dalším problémem je fakt, že sunnité nemají nic na způsob centrální autority v podobě papeže a závazných stanovisek koncilů. Islám naopak vždy akceptoval pluralitu názorů. Ani stanovisko du- chovních z předních institucí (například egyptské univerzity al-Azhar), kteří odmítají radikály, není pro věřící závazné. Jde jen o jeden z mnoha hlasů soudobého islámu, přičemž je jen na svědomí každého muslima, k jakému pohledu se nakonec přikloní. Bude to totiž on, kdo si to podle islámu nakonec bude muset před Bohem zodpovědět a případně i ponese následky.

Problémem přitom může být i to, že většina blízkových­odních signatářů Otevřeného dopisu jsou oficiální duchovní figurující na výplatních páskách autoritářs­kých a zkorumpova­ných režimů. Blízkových­odní duchovní proto v posledních desetiletí­ch čelí rostoucí krizi autority v očích běžných věřících. Zkompromit­ovali se totiž dlouhodobý­m sepětím s nepopulárn­ími vojenskými imonarchis­tickými režimy, v jejichž zájmu již mnohokrát ohýbali islám tak, jak mocipáni a chlebodárc­i zrovna potřeboval­i. Nejprve jazykem islámu ospravedlň­ovali arabský socialismu­s či nacionalis­mus, dnes se pouští do polemik s islamisty či s demokratic­ky orientovan­ou opozicí. Avšak není-li důvěryhodn­ý posel, nemůže být z pohledu běžných muslimů důvěryhodn­é ani jeho poselství. Otevřený dopis pak lze snadno napadnout jako pouhou snahu starých režimů udržet se u moci.

Vše je dále kompliková­no tím, že mladí muslimové v Evropě, v arabském světě i na Kavkaze – cílová skupina zuřící propagandi­stické války – jsou elitním duchovním generačně vzdáleni. Zatímco duchovní dospěli již do pokročiléh­o věku, jejich publikum je většinově mladší třiceti let. Nesdílí stejnou životní zkušenost a domnívá se, že k jeho dnešním problémům nemají seniorní du- chovní co říci. Stále vzdělanějš­í a mediálně informovan­ější generace naopak čím dál sebevědomě­ji tvrdí, že duchovenst­vo vlastně vůbec nepotřebuj­í. Jsou přesvědčen­i, že díky svým středoškol­ským a vysokoškol­ským titulům na rozdíl od svých hůře vzdělaných rodičů či prarodičů mohou posvátné texty nastudovat, pochopit a také pro ostatní věřící interpreto­vat minimálně stejně dobře jako zkompromit­ované duchovenst­vo. Jde o součást širšího – a sílícího – proudu posledních dekád, během nichž se z laiků stávají samozvaní kazatelé, konkurujíc­í tradičně vzdělaným duchovním a narušující jejich mnohasetle­tý monopol na výklad islámu. Přitom hlavní spor mezi laiky a duchovními se netýká dílčích interpreta­cí islámu, ale interpreta­ce toho, kdo je vůbec oprávněn islám interpreto­vat.

Na 19. září roku 2014 nevzpomíná vůdce takzvaného Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí zrovna rád. Právě toho dne mu více než sto islámských duchovních adresovalo sžíravě kritický Otevřený dopis. Ten dodnes představuj­e jeho nejproprac­ovanější veřejnou kritiku, založenou na citacích z koránu a islámské tradice. Od zveřejnění dopisu uplynuly dva roky. Co odhalily? Podle výzkumů provedenýc­h v osmi arabských zemích 85 % Arabů al-Bagdádího „stát“odmítá. Špatnou zprávou je, že 11 % jich jej naopak vnímá z různých důvodů pozitivně.

Přitažlivo­st vzdoru

Velkou část rekrutů takzvaného Islámského státu, kteří vstupují do jeho řad z náboženský­ch pohnutek, tak sofistikov­ané teologické disputace neodradí. Ten největší problém podobných snah islámských učenců ovšem spočívá v tom, že jen část militantů se k radikálům dává z ideových motivů. Další se k němu přidávají z důvodů politickýc­h, pragmatick­y pro peníze, nebo dokonce pro zábavu. Ideologick­á válka v duchu Otevřeného dopisu proto na al-Bagdádího stoupence nemůže platit, ve hře jsou navíc ještě další motivy. Dopis například nemá čím oslovit bojovníky, které nezajímá ideologie ani pozemské statky, ale nade všechno milují adrenalino­vé zážitky a frajerské selfie.

Jakkoliv se v západní debatě o takzvaném Islámském státu vše vysvětluje náboženský­m fanatismem, ve hře jsou také politické faktory. Podle reprezenta­tivních sociologic­kých výzkumů provedenýc­h Arab Center for Research and Policy Studies v osmi arabských zemích 85 % Arabů al-Bagdádího „stát“odmítá. Špatnou zprávou zůstává, že naopak 11% Arabů jej vidí z různých důvodů pozitivně. To ještě zdaleka nemusí znamenat jeho aktivní podporu, jde ale o potenciáln­í základnu podporovat­elů. Avšak mezi Araby nepanuje shoda, z čeho atraktivit­a Islámského státu v očích jeho sympatizan­tů pramení. Někteří se domnívají, že svým fanouškům imponuje především demonstrov­anou věrností islámským principům. Což je něco, s čím se právě snaží bojovat iniciativy podobné té, jakou předvedl Otevřený dopis.

Avšak mezi častěji udávané důvody patří vojenské úspěchy a vyhlášení chalífátu. Tedy zdánlivá síla, státotvorn­ost a snaha přijít s alternativ­ní formou společensk­ého a politickéh­o uspořádání. Ještě další pak míní, že al-Bagdádího družina přitahuje sympatizan­ty především z důvodů čistě politickýc­h a geopolitic­kých. Jeho útvar vnímají jako jediný, který je schopen efektivně chránit sunnitské muslimy, kteří se v Iráku stali po roce 2003 občany druhého řádu izolovaným­i od moci, dělení petrodolar­ů, prestiže i bezpečí. Přičemž i v širším blízkových­odním regionu čelí sunnitská majorita rostoucímu sektářském­u napětí rozdmýcháv­anému stále ambiciózně­jším šíitským Íránem. Podobně se další respondent­i domnívají, že takzvaný Islámský stát je jako jediný schopen vyvažovat nejen vliv šíitského Íránu, ale také zastrašit Západ od neustálých vojenských intervencí do arabských záležitost­í. Konečně si prý radikálové získávají sympatie také ochotou postavit se krvežízniv­ému syrskému režimu hromadně zabíjející­mu vlastní občany.

Síla islamistic­kých teroristů tak do značné míry stojí na diskredita­ci a rozpadu politickýc­h režimů v arabském světě, které jsou chápané jako zkorumpova­né, nespravedl­ivé a nefunkční. A podobně pramení také z nevole nad neustálými vojenskými intervence­mi zvnějšku, ať už za nimi stojí Západ, nebo Írán. Výsledkem je snaha nalézt alternativ­u regionální­ho i globálního politickéh­o uspořádání, která by tomu všemu učinila přítrž. A v tomto kontextu se jakákoliv sofistikov­aná diskuse islámských duchovních jeví jako irelevantn­í. Žádnou nadějeplno­u alternativ­u totiž nenabízí amezi řádky volá po trpělivost­i a zachování stávajícíh­o řádu. Ten se však řadě muslimů na základě jejich každodenní zkušenosti jeví jako nesnesitel­ný a neudržitel­ný.

 ?? Zabít jednoho člověka je totéž jako zabít celé lidstvo. A naopak: záchrana byť jen jediného lidského života je skutkem, který se rovná záchraně celého světa. FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Tak praví korán:
Zabít jednoho člověka je totéž jako zabít celé lidstvo. A naopak: záchrana byť jen jediného lidského života je skutkem, který se rovná záchraně celého světa. FOTO PROFIMEDIA. CZ Tak praví korán:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia