Lidové noviny

Ach, ta Blanka

Kontroverz­ní pražský tunel je v provozu už rok – a nepřestává budit vášně

-

Už když se objevily první informace o vybrané trase komplexu Blanka, jakožto součásti městského vnitřního okruhu (připomeňme, že k dispozici byly celkem tři možné varianty, kudy jej vést), varovali nezávislí experti, že věc vůbec nebude tak jednoduchá, jak si to spolu investor (hlavní město Praha), projektant (Metroproje­kt) a stavební firmy v čele s Metrostave­m malovali.

Kam zmizelo náměstí

Severozápa­dní partie plánu totiž nijak neobkružov­ala přetížené centrum, spíše k němu jen vytvářela tečnu, což je jasné už při pouhém pohledu na mapu. Blanka se tak dnes dotýká hranic areálu Pražského hradu v úseku, který vede zhruba pod ulicí Milady Horákové. Některé stavby tunelem vyvolané – třeba přeložky sítí – pak dokonce do hradního areálu přímo zasahují.

Pochybnost­i hned od začátku vyvolávaly i příliš optimistic­ké původní termíny dokončení, jejichž neustálé posouvání málokoho překvapova­lo. Skeptický autor tohoto textu ovšem přiznává, že konečný „deadline“nakonec zaskočil i jeho. Čekat se samozřejmě dalo i navýšení nákladů, protože je to u podobných obřích staveb běžné nejen u nás, ale dokonce i v civilizova­ném zahraničí. Bohu- žel se však potvrdila i varování, že naděje, podle kterých Blanka vyřeší dopravní potíže metropole, pramení v lepším případě jen z ničím nepodložen­ého optimismu.

Bydlím na Letné – a tam se skutečně situace výrazně zlepšila: tytam jsou věčné fronty na třídě Milady Horákové podél Letenské pláně nebo ve Veletržní ulici. Kupodivu klesl i provoz v ulici Korunovačn­í – tedy v přímém propojení Dejvic s Bubenčí a Holešovice­mi (to ovšem neplatí dnes, kdy se neúměrně dlouho buduje nový můstek přes Buštěhrads­kou dráhu a Korunovačn­í je až do prosince uzavřena, ale v totmto případě se jedná jen o dočasný stav).

Obavy části expertů ze zhoršení situace tam, kde Blanka nyní končí, tedy na Pelc-Tyrolce v Libni a navazující ulici V Holešovičk­ách, se ale samozřejmě ukázaly být oprávněné. Přitom zde auta neprojíždě­jí žádnou měsíční krajinou, ale kdysi klidnou a tichou vilovou enklávou Rokoska. Jasně, tady se má v budování okruhu pokračovat navazující trasou, ta je ovšem dnes v nedohlednu… Další neuralgick­ý bod pak vznikl v oblasti Vítězného náměstí.

Vše by asi fungovalo výrazně lépe, kdyby byly včas připraveny navazující stavby, které takové dílo, jako je Blan- ka, bezpodmíne­čně vyžaduje. V Praze je však situace velmi složitá, své priority má nejen magistrát, ale i jednotlivé městské části. Vztahy jsou přitom mezi těmito subjekty napjaté, každá radnice hájí své partikulár­ní zájmy. Praha 6 už před lety – překvapivě převážně „zásluhou“Zelených – zablokoval­a projekt trasy, která měla průjezdnou dopravu z Blanky odvést mimo Vítězné náměstí. Logickým důsledkem je dnešní kolaps v tomto centrálním prostoru, který byl degradován na pouhý kruhový objezd. Název „náměstí“je zde nyní již nepatřičný, neboť se po něm nedá volně pohybovat. Chodci jsou zahnáni do hnusných podchodů, případně zoufale kličkují mezi rozčileným­i řidiči. Pokud by byl obchvat včas hotov, mohlo být Vítězné náměstí upraveno dle původní vize architekta Antonína Engela, tvůrce Nových Dejvic: vydlážděná plocha s fontánou a obeliskem uprostřed, kterou obepíná zelený prstenec.

Praha zamořená

Nesmyslem – a doslova novodobým pražským morem – jsou také cyklotrasy, budované na úkor automobilo­vých pruhů. Téměř žádní cyklisté (kromě sebevrahů) po nich stejně nejezdí, navíc nechat jen jeden pruh v každém směru na jediném výjezdu z města směrem na sever, je – řekněme – šílenost, jejímž výsledkem je věčně zacpaná ulice Jugoslávsk­ých partyzánů a na ni navazující Svatovítsk­á.

Další amatérismu­s představuj­e nedostatek odstavných parkovišť, parkovacíc­h domů a podzemních garáží. To vše mělo být hotovo v předstihu, maximálně v okamžiku, kdy byl tunel uváděn do provozu. Rozšíření modrých zón na území Prahy 6 pak parkovací neštěstí dokončilo. Totéž samozřejmě platí také pro nové stanice metra, které dnes prodlužují zelenou trasu „A“z Dejvické do Motola – každá odpověď na otázku, proč nedisponuj­í dostatečně kapacitním parkingem, musí logicky působit jako pouhá výmluva...

Samotný více než pětikilome­trový tunelový komplex Blanka je přitom kvalitním dopravním dílem. Je dobře dimenzovan­ý, odvětraný i osvětlený a přehledně značený. Jako každá podobná inženýrská stavba, která protínáměs­tské centrum, však ve svém důsledku koncentruj­e individuál­ní dopravu do jednoho koridoru – je prostě natolik atraktivní, že naláká řidiče z širokého okolí, jak to ostatně známe už ze severojižn­í magistrály. Za to však už nese odpovědnos­t někdo jiný než stavitelé...

Co za zhruba 43 miliard korun metropoli tunelový komplex Blanka přinesl?

 ?? Uvnitř tunelu je vše v pořádku: dimenze jsou dostatečné, orientace dobrá, grafika i osvětlení odpovídají­cí. Řidič se tu cítí bezpečně. Na povrchu je to bohužel složitější... FOTO ČTK ?? Světla a stíny.
Uvnitř tunelu je vše v pořádku: dimenze jsou dostatečné, orientace dobrá, grafika i osvětlení odpovídají­cí. Řidič se tu cítí bezpečně. Na povrchu je to bohužel složitější... FOTO ČTK Světla a stíny.
 ?? Vlevo pohled do technologi­ckého zázemí tunelu, prostřední snímek zachycuje nadzemní situaci v Dejvicích – doklad toho, že ne vše je domyšlené. Vpravo nájezd do tunelového systému. FOTO ČTK ??
Vlevo pohled do technologi­ckého zázemí tunelu, prostřední snímek zachycuje nadzemní situaci v Dejvicích – doklad toho, že ne vše je domyšlené. Vpravo nájezd do tunelového systému. FOTO ČTK
 ??  ?? Komplex.
Komplex.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia