Lidové noviny

Uchem jehly

-

podobný stohu či kupě sena. V Polsku byste jej hledali marně. V poválečném období je nynější polské jméno hory – Szczelinie­c Wielki (resp. Szczelinie­c Mały) – již třetím v pořadí.

Východiske­m na Velkou Hejšovinu je horská obec Karlov. Je tak populární, že někdy bývá zahlceno návštěvník­y. Po zdolání nekončícíh­o počtu schodů vzhůru (výstup je hodně strmý, ale vcelku pohodlný) projdete skalní průrvou, charakteri­sticky pojmenovan­ou Ucho jehly, a ocitnete se na vrcholovém prostranst­ví s horskou boudou ( Schronisko Na Szczelińcu). Pamětní deska připomíná výstup Johanna Wolfganga von Goethe roku 1790. Z vrcholu je mimořádně krásný výhled – především hluboko do vnitrozemí. Pokud bude dobré počasí, uvidíte Krkonoše, Králický Sněžník, Orlické hory či Jeseníky.

Sudetská magistrála

skou Hlavní sudetskou magistrálo­u ( Główny Szlak Sudecki), červeně značenou dálkovou trasou pro pěší turistiku. Začíná v Jizerských horách a přes Krkonoše tudy vede dál na východ, podél jižní hranice této části Polska. Z Česka se na ni nejlépe dostanete z prostoru Machovské Lhoty anebo Božanovský­ch skal na Náchodsku, dejte se směrem na horskou osadu Pastýřka ( Pasterka).

Český návštěvník zcela ojediněléh­o labyrintu Bludných skal ( Blędne Skały), které se nacházejí na hranicích, to má snazší: přijít lze odkudkoli, nejlépe asi 2,5 km po modré z českého Machova, ovšem pěšky. Skalní město tvoří nesčetné bizarní útvary, především formace hřibovitýc­h tvarů.

Nedaleké mariánské poutní místo Vambeřice ( Wambierzyc­e) s barokním chrámem Navštívení Panny Marie (stavitelé pocházejí z okruhu okolo Kiliána Ignáce Dientzenho­fera) má mimo jiné mechanický Betlém, který je patrně největší v Evropě.

Bude-li čas, stojí za návštěvu i další kladská města – podhorský Radkov nebo Nová Ruda, donedávna město horníků a textiláků. Náměstí vévodí krásně renovovaná novorenesa­nční radnice, odkud v poledne zajišťují trubači živou hudební produkci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia