Lidové noviny

Komunistic­ký pád z třešně

- ONDŘEJ KOUTNÍK

KSČM se těšila na postup do nejvyšší politiky. Místo toho přišla rekordní ztráta

PRAHA Ve třetím patře budovy číslo devět v ulici Politickýc­h vězňů v centru Prahy panovala v sobotu po poledni uvolněná atmosféra. Do volebního štábu v sídle KSČM se postupně scházeli čelní politici strany s nemalým očekáváním. V krajských volbách v roce 2012 skončili komunisté se 182 křesly celkově druzí a letos jejich chuť po moci ještě zesílili předsedové ČSSD a hnutí ANO. Bohuslav Sobotka i Andrej Babiš před volbami nastínili, že by jejich subjekty mohly do budoucna vzájemně spolupraco­vat více než doposud.

Komunisté proto doufali, že tato vyjádření jim přihrají další hlasy, neboť z antisystém­ové KSČM se rázem stala strana se značnou šancí na vytvoření koalice na celostátní úrovni.

Realita však byla pro „rudé“krutá. Jak postupně přicházely z krajů dílčí výsledky, komunistům tuhly výrazy. Celkové re- sumé: 86 mandátů a pouhých 10,55 procenta celostátně.

Prohru KSČM pocítí v příštích čtyřech letech i finančně. Úbytek 96 mandátů znamená souhrnnou ztrátu 91,2 milionu korun na příspěvcíc­h od státu.

Na spoluvládn­utí komunistů v regionech v uplynulém volebním období přitom žádná výraznější kritika nezazníval­a.

„Nemyslím, že by šlo o reakci na naše vládnutí v osmi krajích. Podle mého jde o instinktiv­ní touhu po změně v souvislost­i s problemati­kou daných krajů. Jde o celostátní fenomén,“komentoval pro LN nepříznivý výsledek místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš.

Podle něho by byl úspěch, kdyby se komunistům podařilo dostat se do čtyř krajských koalic. „Teď už to není o úsměvech a billboarde­ch, ale o praktické politice,“popsal poslanec.

Přiznal, že výhodou zavedených stran jako ČSSD a KSČM je obratnost a zkušenost ve vyjednáván­ích. Ostatně hned po volbách se rozběhly námluvy, které naznačují, že hnutí ANO se navzdory vítězství mnohdy nepodaří získat funkci hejtmana.

Dolejš však varuje před podceněním „babišovců“. „Zkušenost je určitě důležitá, vždyť na Ostravsku jsme vládli osm let. ANO je ale samozřejmě díky forsáži šéfa hnutí Babiše těžkou váhovou kategorií,“zhodnotil.

Paradoxní je, že právě hnutí ANO oslabilo protestní sílu KSČM a přispělo k dosud nejslabším­u výsledku strany v krajských volbách. Není tak vyloučeno, že v kampani do sněmovny se komunisté začnou poprvé výrazněji vymezovat vůči Babišovu subjektu.

„Nemyslím si, že by šlo o reakci na naše vládnutí v osmi krajích. Jde spíš o instinktiv­ní touhu po změně, což je celostátní fenomén.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia