Lidové noviny

Oranžové harakiri

ČSSD nehodlá obměnit program ani kandidáty

-

Nevítězstv­í. Tento výraz svého času propagoval Václav Klaus, když potřeboval zakrýt neslavný volební výsledek v roce 2002. Podobně premiér Sobotka nyní chlácholí své příznivce poukazem na skutečnost, že vládnoucí koalice si vedla ve srovnání s opozicí dobře. Pravda, o úspěchu mohou mluvit politici ANO či KDU-ČSL. Sociální demokracie opět, po třetí za sebou v krajských volbách ztratila a tentokrát nezískala ani plánovanýc­h sedm krajů, ale jen dva. Například v Libereckém kraji je až čtvrtá a její výsledek je o pouhé desetiny procenta vyšší než počet hlasů odevzdanýc­h občanským demokratům. A to je Liberecko pro ODS také propadák. Třeba si udrží hejtmanů víc, ale její moc bude řádově menší.

Pokud předseda myslí vážně svá prohlášení, že důležité jsou pro stranu hlavně sněmovní volby, pak by z těchto nedůležitý­ch měl vyvodit nějaké důsledky. Za prvé, náklady na volby byly enormní a letos je ČSSD tou stranou, která za každý jeden hlas zaplatila nejvíc. Za druhé, po odchodu z vedení krajů budou funkcionář­i tlačit na ústředí v Lidovém domě, aby jim obstaralo lukrativní posty. Možná jich na příští stranický sjezd nepřijedou autobusy, ale rovnou celý vlak, vždyť každý kraj má kromě placených funkcionář­ů i řadu firem, ve kterých se stranická knížka používá jako kvalifikač­ní předpoklad.

V neposlední řadě by strana měla vzít na vědomí, že pokud kandidoval­i někteří její čelní představit­elé, poslanci, senátoři, či dokonce ministr, a voliče „nezaujali“, pak to jistě něco znamená i pro sněmovní volby. Též forma vedení volební kampaně by stála za přezkum, celorepubl­ikové přesvědčov­ání populace o tom, že stát funguje jen díky jediné straně, je důkazem pravdivost­i přísloví: když dva dělají totéž, není to totéž. Sociální demokracii prostě kampaň a la ANO nefunguje.

Povolební zabijačka byla dlouhé roky parádní disciplíno­u ČSSD, straničtí přátelé se podřezával­i ve funkcích s vášní nevídanou. V posledních letech se straně úspěšně daří vnější rozpory tlumit. Jenže to vše lze dělat po volbách, po kterých můžete nespokojen­cům zavřít ústa funkcičkam­i. Ty povážlivě docházejí. Bohuslav Sobotka snad tuší, že nevítězstv­í je předzvěstí nevládnutí. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia