Lidové noviny

Faltejsek počtvrté vyhrál Pardubicko­u

Výsledky Velké pardubické

- TOMÁŠ MACEK PARDUBICE

126. ročník Velké pardubické s přehledem ovládl Charme Look v sedle s Janem Faltejskem.

To byl ale debut! A hned dvojnásobn­ý. Charme Look, devítiletý tmavý hnědák ze stáje Orling, je při premiéře v nejslavněj­ším českém dostihu vítězem Velké pardubické. A Martina Růžičková s ním při prvním pokusu slaví jako trenérka.

Pouze žokej – matador Jan Faltejsek toto společenst­ví úspěšných debutantů narušuje, vždyť do Velké vyrážel podesáté, ověnčen už třemi tituly s klisnou Orphee des Blins z let 2012 až 2014. „Oba ti koně jsou mašiny a perfektně se vodí,“porovnal nyní svoji bývalou šampionku s Charm Lookem. „Povahově jsou trošku rozdílní, ale jedou jako mašiny.“

Stromský padl za Taxisem

Celý týden před Velkou byl Charme Look podle bookmakerů největším favoritem, teprve dvě hodiny před startem jej u nich „přeskočil“populární Nikas, na jehož triumf s věčným smolařem Markem Stromským diváci na pardubické­m závodišti mocně sázeli.

Za Stromským, jenž o loňské prvenství přišel po dopingovém nálezu v Nikasově těle, dorazil též početný fanklub z jeho obce Štěpánkovi­ce, vybaven šálami ve žlutomodrý­ch stájových barvách. Jenže příliš brzy bylo jasné, že jejich přání zůstane nevyslyšen­o.

Ještě dříve odpadl další z favoritů. Nervově labilního Rabbit Wella s Váňou mladším sice v paddocku chránili před ruchem okolí klapkami na očích, přesto opět jednou odmítl odstartova­t, a tak trenér Josef Váňa starší rozzlobeně vyřkl: „Asi půjde do důchodu. Nevyplatí se investovat do jeho přihlášek a přípravy.“

Na taxisu padl pouze Reaper, syn slavné Registany. Vzápětí se však ze sedla Nikase odporoučel Stromský. Jeho fanklub rychle měnil pokřik a naznačil, že v životě jsou důležitějš­í věci: „Tak jsme spadli, no a co.“Nešťastný žokej postával před videostěno­u a sledoval, jak si vedou ti šťastnější.

Faltejsek si vzpomněl na své triumfy start–cíl v sedle Orphee a už ve třetině Velké vodil pole. Tak zněl přece i pokyn trenérky Růžičkové. Přesto dočasně přepustil vedoucí pozici dravému Ter Millovi s Odložilem. „Honza se chytře přizpůsobi­l vývoji dostihu. Udělal to na tisíc procent dobře a pošetřil Charm Lookovi síly. Je to prostě nejlepší žokej,“chválila trenérka.

Až v závěru se dopředu posouvali rovněž další dva favorité z Váňovy skupiny: Ange Guardian s mladým 25letým Kratochvíl­em a Zarif s velezkušen­ým Bartošem.

Faltejsek už znovu diktoval v čele tempo, jenže předposled­ní skok nevyšel Charm Lookovi ideálně. „Najednou jsem za sebou ucítil ostatní kluky. Ale co, hlavně nesmíte zpanikařit. Dal jsem Charm Looka dohromady a ten ukázal svoji sílu.“

Triumfoval­i se zdrcující převahou před Ange Guardienem.

Váňu stejně nejde dohonit...

„Vyhrál nejlepší kůň a hotovo,“ocenil Josef Váňa starší, pro nějž končil víkend druhým místem v 1. kole senátních voleb i druhou příčkou jeho svěřence ve Velké.

Do očí Martiny Růžičkové se tou dobou hrnuly slzy dojetí. Stala se teprve druhou ženou trenérkou, jejíž kůň proběhl vítězně cílem Velké pardubické, po Lence Horákové, která v 90. letech třikrát dominovala s Peruánem.

Faltejsek má nyní na kontě čtyři jezdecké triumfy a dotáhl se v historické tabulce šampionů dostihu na druhou pozici. Sdílí ji společně s Václavem Chaloupkou a Peterem Gehmem.

Před ním ční Josef Váňa s osmi tituly.

 ?? S koněm Charme Look většinu dostihu vedli a splnili roli největšího favorita FOTO MICHAL RůŽIČKA ?? Jan Faltejsek
S koněm Charme Look většinu dostihu vedli a splnili roli největšího favorita FOTO MICHAL RůŽIČKA Jan Faltejsek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia