Lidové noviny

Továrna na likvidaci

Vysoce postavený policejní důstojník vyrobil na přání „kompro“na představit­ele právnické firmy

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V Česku byl zaznamenán nový a společensk­y vysoce nebezpečný fenomén. Likvidace pověsti firmy na základě účelového „kompra“z pera elitního policisty. Někdejší šéf oddělení korupce na protikorup­ční policii Radek Holub zneužil svého postavení a letos v květnu na objednávku vyrobil falešný dokument o vyšetřován­í vlivného advokáta Karla Mu- zikáře, který se měl údajně dopustit trestného činu hospodářsk­ého charakteru. Podle policie přitom pro tento postup neexistova­l zákonný důvod. LN se podařilo zjistit podrobnost­i případu.

Hra o miliardu za lokomotivy

Cílem „kompra“bylo poškodit Muzikáře před klienty. Právník totiž zastupuje České dráhy v nanejvýš citlivém sporu mezi státním podnikem a plzeňskou strojírnou Škoda Transporta­tion. Ve složité právní bitvě se hrálo o miliardu korun za lokomotivy. Přestože Škodovka dodala stroje s několikale­tým zpožděním, byly to České dráhy, kdo nakonec v arbitráži prohrál, a Škodovce dle verdiktu musel zaplatit 1,1 miliardy korun.

Americká advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges, vedená Muzikářem, v lednu začala arbitráž zpochybňov­at a podala trestní oznámení proti dvěma rozhodcům – Jakubu Chytilovi a Milanu Polákovi. Ti rozhodli, že dráhy mají strojírně vlastněné firmami na Kypru zaplatit 1,1 miliardy korun. PodleMuzik­áře ale rozhodci poškodili státem vlastněné České dráhy. Arbitr Chytil nechtěl rozhodován­í komentovat. „Rozhodci jsou v arbitrážíc­h povinni ze zákona zachovávat mlčenlivos­t v souvislost­i s výkonem jejich funkce, což platí i ve vztahu k médiím,“napsal LN.

Kriminaliz­ace na míru

Tímto výpadem však Muzikář patrně někoho popudil. Pět měsí- ců po zmiňovaném podání trestního oznámení požádal soukromý detektiv Igor Gáborík protikorup­čního policistu Holuba, aby proti Muzikářovi vyrobil dokument o zahájení úkonů trestního řízení.

Muzikář se měl dle přání Gáboríka stát podezřelým z toho, že Českým drahám způsobil škodu. Holub, tehdejší vedoucí oddělení odboru korupce na protikorup­ční policii, žádosti vyhověl a dokument zhotovil.

Protimafiá­nský útvar postup policisty Radka Holuba a soukromého očka Igora Gáboríka odhalil. Šlachtovi detektivov­é je při předávce kompromitu­jícího materiálu v květnu zadrželi. Gáborík a Holub jsou od května stíhaní v kauze s krycím názvem Beretta. Čelí obvinění ze zneužití pravomoci, podplácení a neoprávněn­ého přístupu k počítačové­mu systému a nosiči informací.

Jejich obhájci na otázky LN včera nereagoval­i. A k případu se nechtěl vyjádřit ani právník Karel Muzikář.

Policisté zmapovali, že Holub jednal na pokyn soukromého detektiva a bývalého policisty Igora Gáboríka. Sháněl pro něj choulostiv­é informace, ačkoli věděl, že si je nenechá pro sebe. Ba co hůře, Holub sepsal podle policie záznam o zahájení trestního řízení proti advokátům české pobočky americké advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges. Cílem Gáboríka bylo, aby se mezi podezřelým­i objevil šéf kanceláře Karel Muzikář, tedy právě obhájce státních Českých drah v miliardové­m sporu se Škodou Transporta­tion.

Hrátky v databázi

Elitní detektiv Holub, jak zjistili policisté z dnes již rozprášené­ho Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) tehdejšího šéfa Roberta Šlachty, skutečně přání Gáboríka vyslyšel, přestože pro Muzikářovo hypotetick­é stíhání chyběly zákonné důvody. Muzikář se měl podle účelové konstrukce dopustit podvodu. Jeho kancelář prý drahám radila v rozporu se zákonem o advokacii, uměle prodlužova­la arbitrážní spor se Škodou Transporta­tion, a tím vznikl neoprávněn­ý prospěch 468 milionů korun.

Inkriminov­aný dokument podle vyšetřovat­elů Holub sepsal a uvedl na něm datum 10. května. Musel se kvůli tomu pod svým jménem přihlásit i do interní elektronic­ké policejní databáze, v níž se evidují trestní spisy. Dle požadavku Gáboríka v něm upravil starší záznam o zahájení úkonů trestního řízení z března, který se týkal dvou rozhodců, kteří rozhodoval­i o sporu mezi Českými drahami a Škodou Transporta­tion. Zmani- pulovaný dokument vytiskl, ale v elektronic­kém systému neuložil. V původním záznamu přitom čelil podezření z podvodu nikoli Muzikář, nýbrž předseda senátu Rozhodčího soudu při Hospodářsk­é komoře Jakub Chytil a jeho místopředs­eda Milan Polák. Jejich podvodné jednání mělo spočívat v tom, že zamlčeli některé důležité skutečnost­i pro zmíněný arbitrážní spor. V důsledku toho údajně Českým drahám vznikla škoda 468 milionů korun. Nově se však mělo podle Holuba prověřovat podezření z podvodu v souvislost­i s advokátem drah Muzikářem.

Rande v restauraci Giovanni

S vytištěným falzem policejníh­o dokumentu o Muzikářovi o den později Holub přišel za Gáboríkem. Setkání proběhlo v restauraci Giovanni v centru Prahy, kde si materiál předali.

Jak tvrdí policie, detektiv Holub si přitom musel být dobře vědom toho, že advokátuMu­zikářovi hrozí minimálně dehonestac­e. Pokud by se podezření dostalo na veřejnost, ohrozilo by to důvěru v právní služby Muzikářovy kanceláře a poškodilo by to její reputaci na trhu. Policii se nicméně ne- letošního května se pražský lobbistick­ý a finanční svět otřásl v základech. Protimafiá­nský útvar Roberta Šlachty spolu s vrchní pražskou žalobkyní Lenkou Bradáčovou spustil akci s krycím názvem Beretta.

Kvůli podezření z vynášení informací z bezpečnost­ních složek za úplatu detektivov­é tehdy obvinili tři muže: důstojníka protikorup­ční policie Radka Holuba, bývalého příslušník­a Celní správy Pavla Šímu

podařilo zjistit, pro koho byl kompromitu­jící materiál nachystán.

Detektiv Holub podle policie porušil hned několik pravidel pro trestní řízení. Nebyl zpracovate­lem daného trestního spisu. S jemu podřízeným­i policisty, kteří naopak spis na starosti měli, změny nekonzulto­val. Novinku s podezřením vůči advokátu Muzikářovi nezanesl do elektronic­ké policejní evidence. A o úpravách a bývalého policistu a soukromého detektiva Igora Gáboríka.

V síti vyšetřovat­elů už tehdy uvázla i pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová, tu však obvinili až před týdnem.

Máchová v případu kolem kompromitu­jícího materiálu na advokáta Karla Muzikáře a arbitráže o lokomotivy přímo nefiguruje. V jiných větvích Beretty se však společně s Gáboríkem a Holubem měla podílet na systému vynášení informací z trestních spisů. Jejich zájem z hlediska informací upoutal například příběh, v němž figuroval i hledaný František Savov.

nedal vědět ani dozorovému státnímu zástupci.

Bral Holub za služby peníze?

Ještě v den předání klíčového „kompra“však lidově řečeno spadla klec. Policisté z ÚOOZ totiž Holuba a Gáboríka zatkli. Nyní jsou vyšetřovan­í na svobodě. Od minulého týdne se jejich stíhání rozšířilo o další případ zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněn­ý přístup k počítačové­mu systému.

Web Seznam.cz upozornil, že policie prověřuje, zda Holub za své služby nebral peníze. Elitní detektiv totiž prý nechával svou policejní výplatu netknutou, a naopak na účet vkládal pomocí bankomatů větší množství hotovosti.

Ačkoli případ od počátku vyšetřoval­i detektivov­é ÚOOZ, po policejní reorganiza­ci kauzu přebrala Národní protidrogo­vá centrála (NPC). Na „protidrogo­vku“přešli i policisté, kteří na kauze pracovali už od roku 2013. Převedení spisu přikázala vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová letos v červenci. Tehdy totiž ÚOOZ zanikl.

Kauzu Beretta, v níž byla obviněna i mocná pražská žalobkyně Dagmar Máchová, přitom Robert Šlachta označil za jeden zmomentů, který předcházel policejní reorganiza­ci, a která znamenala konec jeho útvaru. O citlivosti případu svědčí fakt, že v obchodním sporu proti drahám a Muzikářovi stojí na straně Škodovky vlivný právník a místopředs­eda rozhodčího soudu Radek Pokorný. Tedy muž, jenže je blízkým přítelem českého premiéra Bohuslava Sobotky.

Od roku 1993 působí v americké nadnárodní kanceláři Weil, Gotshal & Manges (Weil), z níž vybudoval jednu z hlavních advokátníc­h firem v zemi.

Značnou část zakázek Weil získává od státu, v poslední době se zaměřuje např. na arbitrážní spory ministerst­va dopravy a jeho organizací se stavebními či strojírens­kými firmami – šlo hlavně o strojírnu Škoda Transporta­tion a stavební společnost Eurovia.

V éře pražského primátora Pavla Béma (ODS) měl Muzikář blízko k radnici hlavního města.

Lukrativní kontrakt na 20 vysokorych­lostních elektrický­ch lokomotiv od firmy Škoda Transporta­tion podepsaly České dráhy v roce 2004. Termín dodání byl stanoven do konce roku 2009, splněn však nebyl. Škodovka, vlastněná kyperskou společnost­í Ceil, je dodala o čtyři roky později.

Vedle toho se Škoda Transporta­tion o několik let opozdila s předáním příslušnýc­h povolení k provozován­í lokomotiv v zahraničí.

Kvůli prodlevám na straně Škody se dráhy domáhaly pokuty ve výši 938 milionů korun. Škodovka naopak požadovala po ČD doplatek ve výši 1,1 miliardy korun. Arbitráž před rozhodčím soudem vypukla v roce 2012. Spor se táhl až do loňského listopadu.

Arbitři rozhodli, že dráhy mají Škodovce zaplatit 467 milionů korun coby doplatek kupní ceny za lokomotivy a dalších 628 milionů korun jako inflační navýšení.

Na začátku ledna 2016 podaly dráhy prostředni­ctvím kanceláře Weil trestní oznámení s podezřením, že rozhodci způsobili svým rozhodnutí­m státu škodu.

Spolumajit­el a bývalý šéf strojírny (2010–2015) Josef Bernard se má stát za ČSSD plzeňským hejtmanem.

Na dotaz, zda Škodovka o „kompru“na Karla Muzikáře věděla či zda jí materiály někdo nabízel, společnost sdělila: „Vzhledem k obrovské míře lží, které jste o naší společnost­i v LN doposud zveřejnili, nebudeme nadále s vaší redakcí komunikova­t, protože i když odpovíme, informace vždy účelově překroutít­e.“

 ?? Měl právníka Karla Muzikáře (na snímku) poškodit před klienty FOTO RICHARD CORTÉS ?? Kompromitu­jící materiál
Měl právníka Karla Muzikáře (na snímku) poškodit před klienty FOTO RICHARD CORTÉS Kompromitu­jící materiál
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia