Lidové noviny

ČVUT se zbavuje šíbra Elfmarka

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Nejspíše pod tlakem akademiků, médií a událostí posledních dní se přední česká technika, ČVUT, očišťuje od působení kontroverz­níhomuže tuzemské dotační sféry: Miroslava Elfmarka.

Dle informací LN byl totiž včera ukončen i jeho zbývající pracovní vztah se školou. Do 28. února byl poradcem rektora Petra Konvalinky, ale posléze pracoval ještě jako projektový manažer na záměru ČVUT, firem MottMacDon­ald, Satra a Správy úložišť radioaktiv­ních odpadů (SÚRAO), na což nedávno upozornily LN.

„Dne 12. října byla ukončena činnost inženýra Elfmarka na ČVUT v Praze rozvázáním dohody o pracovní činnosti. Elfmark od dnešního dne nemá žádný poměr k aktivitám ČVUT, tudíž ani k výzkumnému projektu, který zmiňujete,“potvrdila listu tisková mluvčí Andrea Vondráková.

Na hlavu bývalého ředitele sekce strukturál­ních fondů ministerst­va průmyslu z let 2007 až 2010 se sneslo více pohrom. Po zasedání akademické­ho senátu ČVUT 21. září, kde předseda legislativ­ní komise Petr Olšák vyžadoval dořešení tajných nahrávek (!), jež naznačují Elfmarkovy snahy o dosazování osob, byl pravomocně odsouzen za podvod a krácení daní – dostal tříletou podmínku a pokutu. Jistý úředník Miroslav E., jenž v téže době pracoval na MPO, byl pak dle serveru Neovlivní.cz obviněn z podílu na dvoumiliar­dové ztrátě při čerpání unijních dotací.

Rektor Konvalinka od prosince 2014 Elfmarka veřejně hájil, že ctí presumpci neviny, ale rozhodnutí soudu i přibývajíc­í novinové zprávy jej asi donutily k jednání.

Velké peníze z jaderného účtu

Pro veřejnou vysokou školu jsou to vážné události – ohrožují její pověst. Tím spíše, že muž s takovou historií a příběhem jako Elfmark byl manažerem pro výzkum úložiště jaderného paliva. Jak známo, na tento gigantický plán je na takzvaném jaderném účtu nachystáno kolem 25 miliard korun...

Měl se snad Elfmark zbudování nějak účastnit? „ČVUT v Praze ani inženýr Elfmark se nepodílel na přípravě úložiště. Projekt, který univerzita řeší, se zabývá vědeckou podporou ukládání radioaktiv­ních odpadů. Elfmark byl zástupcem projektové­ho vedoucího. Projekt je řízen SÚRAO, který zadává zakázkové listy s konkrétním zadáním. Dosud byla odevzdána první výzkumná zpráva a fakturován­a částka 1,2 milionu korun, na níž participuj­í ČVUT, Mott MacDonald a Satra v poměru vykonané práce na zakázkovém listu,“říká Vondráková. Podle smluv na webu instituce již Elfmark za poradenstv­í inkasoval.

Měsíčník Reportér počátkem týdne uvedl, že na výzkum, kde a jak bude vyhořelé palivo uloženo, je určeno 79 milionů korun; za ČVUT se mělo zapojit 59 lidí.

Miroslav Elfmark celé dění považuje „za špinavost a mstu“, jak sdělil magazínu Reportér

„Vymámení“a štola Josef

Jedním z nich je profesor Zdeněk Bittnar, exděkan stavební fakulty. Ten na zářijovém jednání senátu doslova řekl, že „Elfmark větší část projektu ze SÚRAO vymámil“. Formulace tak vzbudila reakci i opravu: šlo o vysoutěžen­í.

Na výzkumu se mají podílet tři fakulty, přičemž ta stavební má i svou experiment­ální štolu Josef na Slapech. Strojaři měli řešit vybavení či výtahy, na jaderné fakultě zase materiály. Podle informací LN vzbudilo na škole nevoli, že děkani o tak velikém projektu skoro nic nevěděli. Došlo totiž k centraliza­ci; na rektorátu vede odbor řízení projektů Darja Elfmarková, manželka exporadce. „Projekt SÚRAO je jedním z nich,“potvrzuje mluvčí. Dění na technice se nelíbí děkanovi elektrofak­ulty Pavlu Ripkovi: „Podivuji se tomu, jak se rozleptává řídící struktura ČVUT,“řekl LN Ripka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia