Lidové noviny

Kraje si chtějí ochránit silnice. Mýtem

- ELIŠKA NOVÁ

Stát musí vyřešit, kde všude se bude po roce 2019 platit mýto. Kraje by zpoplatnil­y i silnice druhých tříd, přes které si kamiony krátí cestu.

PRAHA Místo toho, aby firmy platily mýtné, posílají často svoje řidiče po silnicích, které zpoplatněn­y nejsou. Kraje proto chtějí, aby se mýto vybíralo i na silnicích druhých tříd, které často slouží právě jako objízdné trasy. LNmají k dispozici seznam těch, na nichž je dle krajů situace nejkritičt­ější.

Koncepcí mýta v Česku po roce 2019, kdy vyprší smlouva se společnost­í Kapsch, se má zabývat vláda. Ta už jednou jednání přerušila. I kvůli tomu, že mezi ČSSD a ANO nepanuje shoda, zda „dvojky“zpoplatnit. Hejtmani proto měli říct, které silnice na zpoplatněn­í navrhují, i to, jak by se kraje podílely na financován­í systému. Dohromady chce osm krajů zpoplatnit 3062 kilometrů silnic druhých tříd. Zbylých pět se nevyjádřil­o.

Ve Středočesk­ém kraji by kvůli objížďkám chtěli zpoplatnit dalších 1084 kilometrů silnic druhých tříd. Jedná se například o vozovky mezi Benešovem a Čechticemi, Příbramí a Rejkovicem­i nebo mezi Milínem a Březnicí. Vysočinu trápí objíždění dálnice D1, kvůli tomu by navrhovala zavést mýto na 479 kilometrec­h „dvojek“, a to například mezi Velkou Bíteší a Jinošovem nebo mezi Habry a Humpolcem. Jihomoravs­ký kraj navrhuje 189 kilometrů. K úsekům, které jsou zatíženy, patří silnice mezi Rajhradem a Břeclaví nebo Brnem a Kývalkou. Dalších 91 kilometrů silnic bude podle kraje problemati­ckých ve chvíli, kdy se mýto rozšíří i na další silnice první třídy.

Ministerst­vo dopravy momentálně hovoří zhruba o tisíci dalších kilometrů na „jedničkách“. I v tomto případě bude ale o konkrétní koncepci probíhat debata. Nyní se v Česku platí mýto na 1400 kilometrec­h dálnic a 230 kilometrec­h silnic prvních tříd.

Ke zpoplatněn­í „dvojek“se staví resort dopravy spíše skepticky. Zatímco ANO míní, že mýto by mělo mít hlavně ekonomický přínos, sociální demokraté a kraje jsou toho názoru, že by mělo sloužit i k tomu, aby vyhnalo kamiony ze silnic nižších tříd. „Dvojky a trojky nepatří nám jako státu. Muselo by se vyjasnit, jak se budou kraje podílet na budování systému, protože ho budou využívat. A také, jak se budou průběžně podílet na financován­í, protože ana- lýzy ukazují, že se na těchto úsecích bude prodělávat. Provozován­í mýta na silnicích druhých a třetích tříd by podle našeho propočtu mohlo znamenat ztrátu až jedné miliardy korun,“řekl LN ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Kdo to zaplatí?

A právě na financován­í se kraje, které mají silnice druhých a třetích tříd v majetku, ve svých návrzích neshodnou. Například ve Zlíně vidí řešení následovně: „Z po-

Nejvytížen­ější silnice druhých tříd, které by kraje chtěly zpoplatnit

hledu kraje je pro rozhodován­í o případném podílení se na vybudování systému zásadní prokázat ekonomicko­u návratnost. Taková data ale dosud nejsou k dispozici. Obecně platí, že nám jde primárně o regulaci při objíždění dálnic a silnic prvních tříd,“stojí v podkladech. Jihomoravs­ký kraj má představu jasnější – výnos by měl být rozdělen mezi všechny vlastníky zpoplatněn­ých komunikací, tedy mezi stát i kraje. Náklady by měly pokrýt příjmy ze systému a veřejný sektor by se na nich nepodílel. Vysočina navrhuje, aby náklady nesl stát a výnos z mýta šel do účetnictví kraje, a to proto, že objížděním se ničí jeho silnice.

A ještě jinak se na to dívá ministerst­vo. To bude chtít od krajů upřesnění seznamu. Jednat je ochotné jen o silnicích, které mají úroveň prvních tříd, a podmínkou je, aby je kraje bezplatně převedly na stát.

Hrát roli bude také to, jakou technologi­i výběru mýta stát po roce 2019 zvolí. Zda nynější mikrovlnno­u, nebo pomocí satelitu. Pokud by ovšem Česko zůstalo u mikrovlnné­ho systému, instalovat brány na krajské silnice by bylo moc drahé. V případě přechodu na satelit by přišla vniveč osmimiliar­dová investice do nynějšího mýtného systému.

Podle Ťoka mohou kraje regulovat kamiony už teď pomocí dopravních značek. Hejtmanstv­í ale argumentuj­í, že to nestačí. Řidiči totiž často zákaz ignorují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia