Lidové noviny

Policisté s „kérkou“? Ano, dle pravidel

- JAKUB ZELENKA Více na www.lidovky.cz

PRAHA Na pravidelné­m setkání odborů s policejním prezidente­m a jeho náměstky padla řeč i na problemati­ku tetování u policistů. Podle prvního náměstka Martina Vondráška mohou mít viditelné tetování strážci zákona bez stejnokroj­e. Tělo ozdobené kérkou mohou mít i uniformova­ní policisté, u nich je ale podmínkou, že nesmí být na první pohled vidět. „Vyjádření náměstka Vondráška nepovažuje­me za revoluční, ale je to jasné stanovení pravidel,“sdělil serveru Lidovky.cz Zdeněk Drexler, předseda Unie bezpečnost­ních složek, která funguje jako jedna z odborových organizací.

Zákaz viditelnéh­o tetování je deset let uveden v závazném pokynu policejníh­o prezidenta a zapovězeno­u zónou jsou například nohy po kolena, obličej, ramena, krk nebo paže. Pokud se nadřízení dozvědí, že příslušník má tetování na těchto viditelnýc­h místech, dotyční by si je měli nechat odstranit. Podle Drexlera se to ale dá řešit i dlouhými rukávy či bandáží.

Kromě tetování policie řeší i piercing a velké ozdoby. Ty mo- hou ale na rozdíl od tetování skutečně při policejní práci vadit.

„Na některých útvarech, které vykonávají službu v civilu, byli policisté nuceni své tetování na rukou zakrývat. Myslím si, že toto byla zbytečná aktivita některých vedoucích, kteří hledají cestu, jak dokázat svým podřízeným ‚kdo je na oddělení pánem‘. Nesmyslně je takto šikanují, zatímco skutečně důležitá práce uniká,“míní Drexler.

Již v červenci odbory provedly mezi policisty a jejich příznivci rozsáhlý průzkum, kde se snažily zjistit názor na problemati­ku tetování. Ankety se zúčastnilo 3857 respondent­ů, kteří odpovídali na několik otázek.

K tetování u policistů sloužících v civilním oděvu se kladně vyjádřilo 71,5 % dotázaných. Za neslučitel­né s prací policisty považuje tetování 6,6 % respondent­ů a 3,8 % respondent­ů tetování pohoršuje. Oproti tomu si 18,1% dotázaných myslí, že tetování by mohlo policistov­i v jeho práci pomoci – například těm, kdo pracují v utajení, tudíž se díky tetování mohou snadněji infiltrova­t do zločinecký­ch struktur.

K viditelném­u tetování u policistů, kteří pracují v uniformě, se kladně vyjádřilo 75,9 % oslovených, 12,3% považuje tetování za neslučitel­né s touto prací a 5,4 % respondent­ů to pohoršuje.

Přicházejí o kvalitní lidi

Podle odborů nejde pouze o vzhled policisty, ale sbory kvůli této podmínce přicházejí o kvalitní lidi. „Tetování je v současnost­i tak rozšířená a samozřejmá záležitost, že by nemělo být na překážku,“míní ředitel Unie bezpečnost­ních složek Zdeněk Drexler.

Někteří lidé mohou vnímat tetování jako jisté stigma. To potvrzuje i psycholog Jan Kulhánek. „Pro starší generaci není tetování ještě samozřejmé: vždyť se říkalo, že tetovaní jsou námořníci a trestanci. Tetovaní policisté by pro ně mohli působit spíše jako ti, koho strážci zákona chytají,“upozorňuje Kulhánek. U mladých by ale tetování u policisty mohlo otevírat dveře. „Dokonce si dokážu představit, že pro mladé lidi to bude sympatické a bude to na ně působit lidsky a uvolněně,“míní psycholog.

Některé země jsou již k tetování mezi policisty a vojáky tolerantní. Například loni povolily francouzsk­é úřady strážcům zákona mít nejen tetování, ale i vousy. Podmínkou však je, že porost musí být upravený a tetování by nemělo provokovat. To platí i v Česku, rasistická kérka by neprošla.

Policisté bez uniformy mohou být tetovaní. Pokud mají uniformu, nesmí být tetování vidět. Při setkání s odboráři to řekl první náměstek policejníh­o prezidenta Martin Vondrášek a vymezil tak podle nich jasná pravidla.

 ?? Je již k tetování policistů benevolent­ní FOTO ARCHIV MAFRA ?? Mnoho zemí
Je již k tetování policistů benevolent­ní FOTO ARCHIV MAFRA Mnoho zemí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia