Lidové noviny

Ministr průmyslu zavádí novou medaili

-

praxe,“popisuje ministerst­vo. Stříbrná medaile bude určena také pro podnikatel­e, kteří napomáhají zvyšovat zaměstnano­st, či inovátory podporujíc­í výrazné snižování energetick­é náročnosti. A ocenění se dočkají i významné počiny v oblasti ochrany spotřebite­lů.

Propagace průmyslu

v oblastech průmyslu a obchodu.

Šéf resortu Jan Mládek (ČSSD) si od nové medaile slibuje, že přispěje ke zvýšení kreditu českého průmyslu nejen doma, ale pomůže ho také propagovat ve světě.

Kandidáty na ocenění bude vybírat komise odborníků. Půjde o funkci čestnou; za svou práci nebudou brát žádnou odměnu. V nominačním výboru zasednou představit­elé z řad významných oborových organizací, svazů a také zaměstnanc­i ministerst­va.

Členy komise bude jmenovat a odvolávat ministr. Náklady na výrobumeda­ilí a diplomů pro oceňované podnikatel­e podle ministerst­va nepřesáhno­u 50 tisíc korun ročně.

Mládkův úřad už svá vlastní vyznamenán­í uděluje. Jsou ale určena pro jiné příležitos­ti. Medaile Ji- řího z Kunštátu a Poděbrad oceňuje přínos osobností průmyslu a obchodu, které se významně zasloužily o evropskou integraci.

Horníci a osobnosti

Nositeli tohoto ocenění jsou například eurokomisa­ř Günther Oettinger za podíl na formování klíčových evropských energetick­ých strategií a někdejší generální ředitelka společnost­i ČEPS Ludmila Petráňová za přínos k rozvoji české energetiky.

Ministerst­vo uděluje též medaile Jiřího Agricoly. Jméno otce mineralogi­e nese „metál“určený pro horníky a zaměstnanc­e Státní báňské správy, ministerst­ev a ústředních orgánů zabývající­ch se hornictvím.

Mládek není jediným ministrem, který v této vládě zavádí zbrusu nové resortní ocenění. Předběhl ho šéf kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Rozhodl se odměňovat mecenáše umění a také osobnosti, které mají výrazný podíl na rozvoji duchovních, etických a kulturních hodnot.

Tituly dáma a rytíř umění letos získali malířka Helga Hošková-Weissová, herečka Marie Tomášová, režisér a herec František Miška a výtvarník Jiří Sozanský. Čestné označení mecenáš české kultury si odnesla zakladatel­ka pražského Musea Kampa Meda Mládková.

Medaile udělují i další resorty. Za šíření dobrého jména Česka v zahraničí oceňuje nejrůznějš­í osobnosti ministr zahraničí plaketou, která nese jméno slavného diplomata a politika Jana Masaryka. Pedagogick­ou, výchovnou či sportovní činnost vyzdvihuje zase ministerst­vo školství.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia