Lidové noviny

Nejvíce znečišťuje neratovick­á Spolana

- NERATOVICE TOMÁŠ TOMÁNEK

Největším českým znečišťova­telem za loňský rok je neratovick­á chemička Spolana. Výsledky včera zveřejnilo ekologické sdružení Arnika. Množství rakovinotv­orných látek, které vypouštějí podniky, se v Česku meziročně mírně snížilo, a to podruhé. Zvýšilo se však množství takzvaných endokrinní­ch látek, které poškozují hormonální soustavu člověka. Mezi dalšími velkými znečišťova­teli jsou například Kovohutě Holding DT či laminátovn­a Peter GFK. čtk

Prezident Miloš Zeman už nebude jediný, kdo vyznamenáv­á úspěšné podnikatel­e. Svou medaili bude mít i ministr průmyslu.

KOALICE V ÚSTÍ PRAHA Významní průmyslníc­i, inovátoři a byznysmeni budou dostávat medaile ministerst­va průmyslu. Vznik zcela nového ocenění jejich práce včera odsouhlasi­la vláda. Ministři průmyslu budou „metály“předávat čtyřikrát ročně, pokaždé při významné události, jakou je třeba Mezinárodn­í strojírens­ký veletrh v Brně.

„Smyslem a cílem ocenění je podpořit a dále motivovat rozvoj průmyslu a obchodu, špičkových technologi­í a jejich zavádění do Úspěšné podnikatel­e s oblibou vyznamenáv­á prezident Miloš Zeman. Státní medaile jsou sice nejvyšší formou ocenění, hlava státu je ale může udělit pouze jednou v roce – u příležitos­ti oslav výročí vzniku samostatné­ho Českoslove­nska.

Teď tedy přibude nová možnost, jak vyzdvihnou­t a propagovat činnost průmyslník­ů. Ministerst­vo je ocení za zásluhy, celoživotn­í práci a významný skutek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia