Lidové noviny

Restituce jako beranidlo na ČSSD

Restituce v číslech

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Poslanci ČSSD se dostanou do mimořádně nepříjemné situace. Zrušení restituční­ho vyrovnání bylo vlajkovou lodí, na níž se svezli v roce 2013 do sněmovny, teď ji hodlá kormidlova­t úhlavní konkurent, který jim podle výsledků krajských voleb už část voličů sebral. Hlasovat pro návrh by ale znamenalo jít proti vůli premiéra Bohuslava Sobotky, jenž se kvůli zachování míru s lidovci rozhodl restituce nechat být. A do toho se příběh komplikuje tím, že návrh na zdanění do sněmovny přišel od sociálněde­mokratické­ho hejtmana.

„To je typický příklad, jak ČSSD plní svoje předvolebn­í sliby. Založila se formální komise, která nic nevyřešila. Samozřejmě že náhrady byly podvod. Zabavený majetek se počítal na 44 korun za hektar zemědělské půdy. Taková cena na trhu nikdy nebyla a není. Byl to podvod na lidi, a proto by bylo fér, aby se náhrady zda- nily,“řekl LN ministr financí amajitel koncernu Agrofert, kam patří i vydavatels­ký dům Mafra. Nehodlá se ani ohlížet na to, že pro lidovce jde o nedotknute­lné hájemství. „Kdyby byli lidovci féroví, uznají, že to bylo předražené,“dodal.

Jedna kampaň skončila, druhá začíná. Andrej Babiš se chystá znovu chopit tématu církevních restitucí a na říjnové schůzi sněmovny hnutí ANO podpoří návrh jihočeskéh­o hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) na zdanění náhrad v rámci církevních restitucí.

Jen přes lidoveckou mrtvolu

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek už dříve řekl, že otevírání majetkovéh­o vyrovnání s církvemi znamená porušení slibů a dohod, což může ohrozit další život koalice. Náhrady za zabavený majetek, který z různých příčin nebylo možné vydat, činí 59 miliard bez započtení inflace a vyplácejí se v třicetilet­ém horizontu, poslední peníze na účty církví odejdou v roce 2043. Pak bude odluka dokončena.

„Pan ministr Babiš pořád nechápe jednu věc. V celkové částce je zahrnuta také platba za to, že dochází k postupné odluce církve od státu. Tato částka nesouvisí s vyrovnáním, je určena na provoz. Ministr financí vlastně říká, že nejsme právní stát, chce pošlapat veškeré principy práva a předvídate­lného přístupu státu. To je velice zajímavý signál,“odsuzuje Babišův nápad první místopředs­eda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zákon o majetkovém vyrovnání už posuzoval Ústavní soud, k němuž normu poslali sociální demokraté na začátku roku 2013, to byli ještě v opozici a opírali se o stejné argumenty jako teď Babiš. Jádro odporu vůči vracené částce je, že se spočítala paušálně, nevyčíslov­ala po jednotlivý­ch oceněných položkách. To by vyžadovalo, aby se u zhruba 50 tisíc položek udělal znalecký posudek, každý pozemek se přeměřil a zkontrolov­al v katastru nemovitost­í a vypracoval se geometrick­ý plán. Trvalo by roky, než by byl takový soupis hotový, a stát by to vyšlo na spoustu peněz. Nicméně pro odpůrce zákona to založilo pozici, odkud 59miliardo­vou výši náhrad ostřelovat jako přemrštěno­u.

Ústavní soud námitky sociálních demokratů neuznal a zákon nechal platit v celém rozsahu. Me- zitím dohodu se státem stvrdily i smlouvy podepsané s církvemi a náboženský­mi společnost­mi. „Pro ocenění majetku bylo využito průměrné ceny nemovitého majetku v České republice, tedy v podstatě průměru mezi nejdražším­i a nejlevnějš­ími pozemky. Tento výpočet byl ověřen dvěma studiemi, jednou od Výzkumného ústavu zemědělské­ho a druhou od společnost­i Ernst & Young. Věřím, že žijeme v demokratic­kém právním státě, kde se ctí dvoustrann­é smlouvy a základní právní principy, a ke schválení ná- vrhu nedojde,“říká plzeňský biskup Tomáš Holub, který byl generálním sekretářem České biskupské konference v době, kdy dohoda se státem vznikla.

Pro církve je klíčové, aby náhrady zůstaly, jak jsou, ale z hlediska politickéh­o marketingu je pro ANO postačujíc­í, že se o návrhu vůbec povede debata ve sněmovně a vznikne tak příležitos­t, jak ostřelovat sociální demokraty.

Pro voliče ČSSD jsou restituce důležité, v dotazech na oranžové politiky se k tomuto nesplněném­u slibu často vracejí. Jenže Sobotka zabaveného majetku se církvím vrací přímo, v hodnotě za zhruba 75 miliard.

56% 59 miliard

činí náhrady za majetek, který vydat nelze. V částce není zahrnuta inflace, zato je v ní zohledněno, že církve přijdou o příspěvek na provoz.

2030

je rok, v němž přestane církvím chodit státní příspěvek na platy duchovních. V prvních třech letech po schválení zákona byl 1,4 miliardy ročně, od roku 2016 začíná každý rok o pět procent klesat.

2043

skončí i výplata náhrad. V tu chvíli bude odluka církve od státu dokonána.

už v červnu, když Zimolův návrh přišel na vládu, upozorňova­l, že zasahovat do podepsanýc­h smluv bez dohody s církvemi by bylo protiústav­ní. Taková dohoda není, ale téma výborně funguje jako politikum. To ukazují i Zimolova slova, jimiž se bránil Sobotkově výtce, že se jen snaží sbírat laciné body: „Mrzí mě, když mě vlastní předseda obviňuje z předvolebn­í rétoriky, místo aby mě pochválil za dodržování stranickýc­h slibů,“řekl v červnu Zimola, který jako jediný hejtman z ČSSD obhájil v krajských volbách vítězství.

 ??  ?? Andrej Babiš z ANO
Andrej Babiš z ANO
 ?? (vlevo) chce podpořit zdanění náhrad v rámci církevních restitucí. S návrhem přišel jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) (vpravo) se ale kvůli lidovcům rozhodl nechat téma být. FOTO MAFRA ??
(vlevo) chce podpořit zdanění náhrad v rámci církevních restitucí. S návrhem přišel jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) (vpravo) se ale kvůli lidovcům rozhodl nechat téma být. FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia