Lidové noviny

Jazykovědc­i: Kvůli migraci Oliva neskončil

Karel Oliva

- MICHAELA KABÁTOVÁ Poznámka k tématu

Jazykověde­c Karel Oliva byl a je úspěšným zastáncem čistoty jazyka. Ve vědě a v řízení Ústavu pro jazyk český Akademie věd byl už úspěšný méně, shodují se lidé, kteří s ním pracovali.

PRAHA Karel Oliva, jazykověde­c a matematick­ý lingvista, skončil v čele Ústavu pro jazyk český Akademie věd po více než 13 letech v září. Z instituce mizí zcela. Nestal se z něj ani řadový zaměstnane­c, i když prohlašova­l, že o to stojí.

A právě kvůli tomu se objevila jedna z několika třecích ploch, proč se Oliva neshodne s ústavem pod vedením nového ředitele Martina Proška a proč se ozývají někteří jazykovědc­i, kteří pod Olivou léta pracovali.

„Mám pořád jen několik hypotéz, na skutečnou pravdu se musíte zeptat nového pana ředitele,“odpověděl včera LN Karel Oliva na otázku, proč nemůže dál pracovat v instituci. Jeho nástupce Proška se snažily LN opakovaně kontaktova­t, bez úspěchu.

Oboroví kolegové ale skloňují hned několik důvodů. Upozorňují například na to, že Oliva neměl vědeckou smlouvu. Aby tedy mohl být dál zaměstnaný, musel by se účastnit konkurzu na určité místo. „Když se zeptáte jakéhokoli­v vedoucího vědecké instituce, jestli by někoho takového zaměstnal, nedostanet­e nejspíš pozitivní odpověď,“shodli se oslovení jazy- kovědci obeznámení se situací v ústavu. V jedné z užívaných vědeckých databází, ve Scopusu, má Oliva za posledních deset let jen tři položky: z let 2006, 2010 a z loňska, kdy se dvěma dalšími autory přispěl do časopisu CEUR Workshop Proceeding­s.

Je však třeba připomenou­t, že tyto databáze nezahrnují češtinář- ské magazíny, a už vůbec ne tuzemské knižní monografie.

Mediální propagace

Více než vědecká činnost šla podle některých hlasů exřediteli mediální propagace ústavu, a to bez přiznaného kreditu těm, kdo ve skutečnost­i stáli za projekty. Jeden příklad za všechny: aplikace Internetov­á jazyková příručka, která byla naplno spuštěna v roce 2009. „Kolega Oliva do tohoto projektu nepřispěl vůbec ničím. Z tohoto hlediskami to přijde velmi nefér vůči zaměstnanc­ům ústavu, kteří na tom skutečně pracovali,“řekl LN Jan Chromý, jeden ze spoluautor­ů aplikace, který ovšem již působí v Ústavu české- ho jazyka a teorie komunikace Filozofick­é fakulty UK.

Do třetice: pracovníků­m ústavu také vadí, že Oliva nepodepsal tři grantové projekty, a ústav tak prý přišel o desítky milionů korun. Jako málo pravděpodo­bná se jazykovědc­ům naopak zdá varianta, o které psala MF DNES, a to, že Oliva úplně skončil v ústavu, Narodil se 26. listopadu 1958.

Vystudoval na Karlově univerzitě matematick­o-fyzikální fakultu (MFF UK).

Zabývá se matematick­ou lingvistik­ou a formální syntaxí.

Ve funkci ředitele Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR působil více než 13 let.

Je členem vědecké rady Akademie věd.

Působil též v Bulharské akademii věd či Rakouském institutu pro výzkum umělé inteligenc­e ve Vídni.

protože publikoval společně s psychiatre­m Cyrilem Höschlem v Lidových novinách článek o uprchlícíc­h. V něm oba prezentují svoji obavu z adaptace muslimskýc­h imigrantů. „... jednou – a nemuselo by to dlouho trvat – zcela změní život v naší zemi,“stojí přímo v článku. Reagovali tak na výzvu vědců „proti strachu a lhostejnos­ti“, kterou podepsalo 3423 osob. Proti textu se ohradil i lingvista Michal Hořejší, který zároveň působí v odborech ústavu.

„My nejsme v opozici vůči jejich názorům, ale způsobu, jak nevědecky a falešně ti dva argumentov­ali. Na tom textu je hezky vidět, jak pan Oliva umí manipulova­t s realitou,“řekl MF DNES.

na straně 10

 ?? Ve funkci ředitele Ústavu pro jazyk český skončil po 13 letech FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Karel Oliva
Ve funkci ředitele Ústavu pro jazyk český skončil po 13 letech FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Karel Oliva

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia