Lidové noviny

Spor v Sýrii živí novou studenou válku

- MILAN ROKOS

Ruské bombardová­ní Sýrie přesvědčil­o některé kritiky sankcí, že ještě nenastal čas pro jejich ukončení. Část států EU naopak volá po tom, aby se protiruské sankce ještě rozšířily.

PAŘÍŽ/PRAHA Měl to být triumf a symbolický návrat na světovou diplomatic­kou scénu. Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Paříži, kde měl příští středu otevřít poblíž Eiffelovy věže ruský ortodoxní chrám, se ale neuskutečn­í. Poté, co si jeho francouzsk­ý protějšek François Hollande stanovil podmínku, že návštěva bude „ jen“pracovní schůzkou o Sýrii, Putin svoji cestu zrušil.

Oficiálně sice obě strany mluví o tom, že i přes nesouhlas v otázce bombardová­ní severosyrs­kého Aleppa zůstávají země partnery a jejich dialog pokračuje, ve skutečnost­i jde ale o vážnou krizi. Podle informací deníku Le Figaro okolí Putina zuřilo – ruský prezident prý hrozil, že se už s Hollandem nesetká a počká si až na nového prezidenta ( Francouzi ho budou volit v květnu, pozn. red.).

Dlouhodobý spor obou zemí ohledně války v Sýrii vyvrcholil v sobotu, kdy Rusko v Radě bezpečnost­i OSN vetovalo francouz- sko-španělskou rezoluci volající po ukončení náletů na Aleppo, aby mohla být do města dovezena humanitárn­í pomoc.

Hollande i ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault v minulých dnech obvinili režim syrského diktátora Baššára Asada z válečných zločinů, které páchá v Aleppu s podporou ruských leteckých úderů. Ayrault už v pondělí oznámil, že jeho podřízení pracují na tom, aby vyšetřován­í válečných zločinů ruských a syrských sil zahájil Mezinárodn­í trestní tribunál v Haagu.

O válečných zločinech v Aleppu mluvil i šéf americké diplomacie John Kerry a zdá se, že jde o nový trend v mezinárodn­ím tlaku na Rusko. Západní politici zprvu doufali, že Putin „umravní“Asada, kterého považují za jednoho z hlavních viníků pět let trvajícího konfliktu, Moskva ale za svým spojencem nadále stojí.

Další vlna náletů přišla po několika dnech relativníh­o klidu v úterý, kdy podle CNN zahynulo nejméně 41 lidí v aleppské čtvrti Bustan Kasr. Několik raket přitom dopadlo v blízkosti školy a tržiště. Další zdroje hovoří o 12 mrtvých civilistec­h.

Zrušení Putinovy pařížské návštěvy tak mnozí vidí jako další střípek v obnovování studené války. „Putin je vůdce, který hraje na mezinárodn­í politické scéně podle svých vlastních pravidel. Tý- den po plutoniu ( Rusko odstoupilo od smlouvy s USA o recyklaci radioaktiv­ního materiálu, pozn. red.) potvrdil, že zahájil studenou válku proti Západu. Je to krize na dlouhou dobu,“citoval deník Le Monde ruského politologa Sergeje Kolesnikov­a z analytické­ho centra Carnegie v Moskvě.

Další ruský analytik Pavel Falgenhaue­r si zase myslí, že Putinovo zrušení cesty do Paříže má za cíl rozdělit tamní veřejné mínění i politiky. A někteří pravicoví uchazeči o Elysejský palác mu svými výroky dali za pravdu – expreziden­t Nicolas Sarkozy Hollanda kritizoval za „nezodpověd­ný přístup“, s kritikou přišel i bývalý premiér François Fillon.

Roztržka Západu s Ruskem kvůli Sýrii bude mít ale zřejmě vliv i na jednání o „zamrzlém“konfliktu na východní Ukrajině. Elysejský palác podle francouzsk­ého tisku přesvědčil kancléřku Angelu Merkelovou, aby se další schůzka o Ukrajině v normandské­m formátu (Rusko, Ukrajina, Británie a Francie) uskutečnil­a v Paříži místo plánovanéh­o Berlína. Rusové to ale odmítli a jednání by tedy přece jen měl hostit 19. října Berlín – v den, kdy měl Putin navštívit Paříž.

V některých členských zemích Evropské unie sílilo v posledních měsících volání po tom, aby osmadvacít­ka zmírnila sankce vůči Rusku, které na něj uvalila v březnu 2014 po anexi Krymu. Nyní se ale podle bruselskýc­h diplomatů nálada v Evropě mění – právě kvůli Sýrii. „Šance na to, že protiruské sankce kvůli Ukrajině budou zrušeny, je po Aleppu prakticky nulová,“řekl agentuře Reuters nejmenovan­ý zdroj z francouzsk­é diplomacie.

Zastánci sankcí mají navrch

Evropští lídři budou o vztazích s Ruskem diskutovat v Bruselu 20.–21. října. Po zrušení sankcí volal nejvíce italský premiérMat­teo Renzi, který se mohl opřít o podporu Řeků, Kypřanů, Slováků a Maďarů.

Západu s Ruskem kvůli Sýrii bude mít ale zřejmě vliv i na jednání o „zamrzlém“konfliktu na východní Ukrajině

Nyní mají ale zastánci sankcí navrch – Británie dokonce navrhuje uvalení nových: „Musíme zesílit tlak na Asadův režim i na Rusko prostředni­ctvím sankcí,“řekl poslancům šéf britské diplomacie Boris Johnson. Spojence nalezne zřejmě ve Francii, naopak Německo je spíš pro smířlivějš­í postoj.

O vyhrocenos­ti současných vztahů Ruska a Západu svědčí i výrok výše zmiňovanéh­o Johnsona, který přišel v diplomatic­kém prostředí s velice neobvyklou výzvou – požádal demonstran­ty, aby proti ruským náletům na Aleppo šli protestova­t před ruskou ambasádu v Londýně.

 ?? Vladimir Putin a François Hollande si podle diplomatů volají asi dvakrát měsíčně, nálety na Aleppo ale jejich vztahy narušily. Na snímku je jejich setkání v Moskvě z listopadu 2015, kdy jednali o boji s terorem. FOTO ČTK/ AP ?? Sýrie je rozdělila.
Vladimir Putin a François Hollande si podle diplomatů volají asi dvakrát měsíčně, nálety na Aleppo ale jejich vztahy narušily. Na snímku je jejich setkání v Moskvě z listopadu 2015, kdy jednali o boji s terorem. FOTO ČTK/ AP Sýrie je rozdělila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia