Lidové noviny

Švédy zděsil antisemits­ký návrh

- JOHANA KOTIŠOVÁ

STOCKHOLM/PRAHA Švédsko znechutil antisemiti­smus poslankyně Anny Hagwallové. Ta chce etnickým menšinám zakázat vlastnit víc než pět procent švédských médií. Návrh je zjevně namířen proti mediální skupině Bonnier, založené židovským podnikatel­em Gerhardem Bonnierem a vlastněné rodinou jeho potomků.

Hagwallovo­u kritizuje i její vlastní strana Švédští demokraté. „Bude to mít následky pro její budoucnost ve straně i v parlamentu,“upozorňuje předseda parlamentn­í frakce Švédských demokratů Mattias Karlsson.

„Žádné rodině, etnické skupině nebo společnost­i by nemělo být dovoleno přímo nebo nepřímo ovládat víc než pět procent médií,“píše Hagwallová v e-mailu adresované­m švédskému nejčtenějš­ímu listu Aftonblade­t. „Osmdesát procent médií kontroluje jeden vlastník. To je nepřijatel­né. Mediální trh musí být rozdělen mezi více nezávislýc­h firem a lidí,“cituje Aftonblade­t návrh poslankyně.

Zrušení dotací médiím, které Hagwallová prosazuje, podle ní vyřeší situaci, kdy – jak poslankyně tvrdí – většinu malých, především regionální­ch novin přímo nebo nepřímo ovlivňuje skupina Bonnier.

Státní podpora tisku ve Švédsku funguje už desítky let. Jejím původním cílem bylo zachránit právě lokální listy a předejít existenci monopolů. Dotaci obvykle čerpají druhé největší noviny v každém městě.

Hagwallové návrh ale stojí na mylných údajích. „Ať užmá ta čís- la odkudkoliv, jsou zcela nesprávná,“říká výzkumník Jonas Ohlsson z univerzity v Göteborgu v rozhovoru pro švédskou televizi SVT. Firma Bonnier je sice největší švédskou mediální společnost­í, ale ve skutečnost­i se zapojuje jen do čtvrtiny tamního trhu s tištěnými deníky. Vlastní třeba vlivné noviny Dagens Nyheter nebo Expressen. Nic ze státní podpory tisku – která ročně činí 436 milionů švédských korun, tedy přes miliardu korun českých – navíc nezískává. Čerpá jenom malou část ze státních padesáti milionů švédských korun ročně na podporu distribuce.

Znechutila i svou stranu

Kritika se tak na Hagwallovo­u po předložení návrhu snáší nejen za její záměr zbavit Židy, přesněji firmu Bonnier, jejich práv, ale právě i za nepravdivo­st argumentů, které v zájmu prosazení návr- hu používá. „Antisemits­ké konspiračn­í teorie to zjevně dotáhly od internetov­ých žump až k návrhům ve švédském parlamentu. Je zvolenou členkou parlamentu podávající návrhy, tedy osobou u moci. Je to tak nechutné, že to nejde vyjádřit slovy,“rozhořčuje se ministryně pro kulturu a demokracii Alice Bah Kuhnkeová. „Všechny slušné strany by si měly uvědomit, že Švédští demokraté nejsou stranou, se kterou se dá počítat,“dodává Bah Khunkeová, která ve vládě reprezentu­je Stranu zelených.

Od poslankyně se ale distancova­la i její strana, která jinak patří mezi hlavní odpůrce přistěhova­lectví a v parlamentu má třináctipr­ocentní podíl křesel. „Návrh Anny Hagwallové neodráží stranickou podporu veřejné služby a mediální politiky obecně,“uvedl Karlsson.

Komentátor­ka švédského listu Dagens Nyheter – novin, které patří právě firmě Bonnier – Kristina Lindquisto­vá zase varuje před pronikáním extremistů do veřejného prostoru a do hlavního politickéh­o proudu. „Švédští demokraté i politická katastrofa, která se za stranou skrývá, se čím dál častěji dostávají do veřejné debaty,“upozorňuje.

Podle Ohlssona navíc Hagwallové návrh naráží na nadnárodní povahu mediálního průmyslu. „Mediální trh nelze takhle dělit. Je globální,“vysvětluje analytik. Podle něj bychom se soustředěn­í vlastnictv­í měli obávat spíše u velkých, celosvětov­ě působících společnost­í, jako je Apple, Google nebo Facebook.

 ?? Anna Hagwallová FOTO REUTERS ??
Anna Hagwallová FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia