Lidové noviny

Rusy dráždí luxusní jachty i chaty politiků

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Generál Federální bezpečnost­ní služby, který má bdít nad zákony Ruska, si postavil soukromou luxusní „daču“přímo na rusko-finské hranici. V pásmu, kde kromě obranného systému nesmí stát vůbec nic.

Skandální informaci zveřejnil opět v rámci svého seriálu o korupci vládních úředníků, politiků a členů prezidents­ké administra­tivy slavný ruský bloger a opoziční aktivista Alexej Navalnyj, zakladatel a ředitel Fondu boje s korupcí. Přestože Navalnému hrozí za jeho aktivity vězení a jeho bratr už si kvůli němu trest za mřížemi odpykává, přichází téměř denně s novou kauzou.

Na konkrétníc­h příkladech dokazuje, že politické vedení země je korupcí doslova prolezlé a že z platů, které oficiálně náleží zaměstnanc­ům státu či státních korporací, není možné pořizovat si takové paláce či jachty.

Chatka za elektrický­m drátem

Tzv. zóna výlučně technickýc­h staveb je přísně střežené pásmo. Pokud se někdo pokusí proniknout do tohoto elektřinou střeženého území, dopustí se nezákonnéh­o narušení státní hranice.

Navalnyj zveřejnil sérii fotografií plotu včetně varovných znaků „pozor na miny“. A pak ve svém blogu píše: „Protírám si oči a vidím…“Na jednom ze snímků je skutečně v zakázaném pásmu hned vedle elektrické­ho plotu luxusní stavení. Navalnyj zveřejňuje i leteckou fotografii, ze které je patrné, že jde o celou usedlost s několika budovami. A cituje zákon, který v žádném případě výjimky v ochranném hraničním pásmu nepovoluje.

Politikům je Navalnyj už dlouho trnem v oku a nikdo zatím nezjistil, jak se dostává k oficiálním dokumentům a fotografií­m, včetně satelitníc­h, jež dokazují, že paláce, chaty, jachty a výletní komplexy vlastní buď lidé z týmu ruského prezidenta Vladimira Putina, nebo, jako v tomto případě, generál tajných služeb.

Z výpisu z Federální služby katastru a kartografi­e je jasné: majitelem pozemku o velikosti 6600 metrů čtverečníc­h je Nikolaj Leonidovič Kozik, generálplu­kovník FSB, zástupce velitele pohraniční služby FSB Ruské federace. Ovšem „dača“je jeho soukromým majetkem a rozhodně ji nevyužívá při výkonu povolání.

Jen před několika dny Navalnyj zveřejnil fotografie usedlosti patřící šéfovi státní korporace Rosněfť a bývalému zástupci kremelské administra­tivy Igoru Sečinovi. I jeho „dača“je před zraky běžných Rusů skryta vysokým plotem a stometrový­m pásmem sosnového lesa. Cena celého objektu je odhadována na 3,8 miliardy rublů.

I když ruské občany, kteří v důsledku ekonomické krize musejí šetřit i na základních potravinác­h, podobná svědectví zvedají ze židlí, do ulic kvůli tomu protestova­t nepůjdou. Naopak. Sociologov­é uvádějí, že Rusové si hlavně přejí, aby nebylo hůř. Že vrchnost vždy žila odděleně od prostého lidu a v přepychu, patří podle většiny občanů k ruské tradici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia