Lidové noviny

Nizozemské královské rodině kompenzují daně

-

AMSTERDAM/PRAHA Nizozemská královská rodina dostává finanční kompenzace za daně, které platí ze svého příjmu z majetku. Informaci přinesla nizozemská televize RTL Nieuws.

Členové rodiny musí platit daň z příjmu z akcií a úspor od roku 1973. Televize RTL nicméně objevila tajné dokumenty, podle kterých stát někdejší královně Juliáně, matce bývalé královny Beatrix, kompenzova­l placení daní vyšší apanáží.

Televize uvedla, že je nemožné spočítat, na kolik si nizozemská královská rodina díky kompenzací­m přišla, tvrdí ale, že v 70. letech to bylo ročně nejméně 150 tisíc guldenů ( bývalá nizozemská měna – pozn. red.). V přepočtu z roku 2002 je to 68 tisíc eur, tedy dnes zhruba 1,8 milionu korun.

Současný nizozemský král Vilém Alexandr, který je hlavou státu od roku 2013, dostane podle televize RTL v příštím roce nezdaněnou rentu ve výši 5,5 milionu eur, tedy asi 149 milionů korun. Částku televize spočítala právě na základě nařízení z roku 1973.

Členové královské rodiny v současné době dostávají plat osvobozený od daní a nemusejí platit ani darovací nebo dědickou daň. Osvobození vládnoucíh­o rodu od daní před rokem obhajoval premiér Mark Rutte a argumentov­al tím, že „dohoda je dohoda“.

Většina peněz patřících nizozemské monarchii je v nadacích, které daně neplatí. Daňoví poplatníci v Nizozemsku také platí účty za ochranku, přestavbu královskýc­h paláců a jachtu De Groene Draeck, která patří bývalé královně Beatrix. Nizozemská královská rodina je považována za „nejdražší“v Evropě – plátce daně stojí kolem 40 milionů eur ročně, v přepočtu zhruba 1,1 miliardy korun, a to bez ochranky.

Není to poprvé, co se v Evropě v souvislost­i s královskou rodinou mluví o penězích. Třeba španělská princezna Cristina, sestra krále Felipeho VI., čelí obvinění z daňových podvodů, za což jí hrozí až osm let vězení.

 ?? Je dobře zabezpečen Vilém Alexandr FOTO REUTERS SIMONA BARTOŠOVÁ ?? Nizozemský panovník
Je dobře zabezpečen Vilém Alexandr FOTO REUTERS SIMONA BARTOŠOVÁ Nizozemský panovník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia