Lidové noviny

Umělecky ozvláštněn­á terapie

- JAN KERBR

Metanolová aféra z roku 2012 a její kriminální důsledky jsou vstupním tématem divadelní féerie Závislosti navzdory, kterou v režii Dodo Gombára prezentuje Švandovo divadlo. Potýkání se s démonem alkoholu tvoří podloží pro pásmo tu pevněji, tu rozvolněně­ji souvisejíc­ích výjevů, autorství smíchovské divadelní novinky stvrzuje spolu s režisérem celý kolektiv.

Komentátor­a a propojovat­ele situací zastupuje filmový tvůrce Jan (Robert Jašków), který hned zkraje cituje ze svého právě vznikající­ho a na jevišti ožívajícíh­o scénáře, dokonce se jednou opraví a výstup je vrácen zpátky a vylepšen. Tento zcizující princip se ovšem v kompozici inscenace objevuje nedů- sledně. Hlavním dějištěm je terapeutic­ké sezení těch, kdo se hodlají dostat ze své závislosti na alkoholu, Jan se zprvu účastní jen jako pozorovate­l, později se však jeho role promění. Jednotlivé příběhy přibližují různé fasety problému, poznáme například zdrcenou matku, jejíž dcera v důsledku metanolové­ho zločinu zemřela, také vážené muže se slabou vůli, jako vysokoškol­ského profesora či faráře, a řadu dalších. Zvláštní místo mezi nimi zaujímá permanentn­ě „sjetý“, tedy ne příliš pravděpodo­bně prezentova­ný kumštýř Vávra, kterého Tomáš Červínek ztvárňuje ve stylizovan­é křeči tak, že postavě není rozumět ani slovo. Tento protagonis­ta má na starosti také živou hudební složku inscenace a vlastně stále sedí s kytarou před reprodukto­rem. Jeho bizarní figuru trumfuje ještě větší dávkou ireálnosti a jakési meditativn­í výlučnosti postava nazvaná v programu Závislost. Hraje ji Andrea Buršová a zjevuje se členům terapeutic­ké skupiny v převlecích jako mim, klaun i baletka, ve finále pak coby jedna z pracovnic protialkoh­olní léčebny, bývalá pacientka.

Buršová je nucena zpívat podivně filozofují­cí šanson (vokální složku zvládá dokonale), ve finále pak s Červínkem jen tak při kytaře „táborákově“vystřihnou Riders on the Storm od The Doors. Tato interpreta­ce k uhrančivém­u songu zrovna nepřiléhá, i když jeho temně fatální vyznění s kapkou naděje může korespondo­vat s jevištní koncovkou. Těsně předtím totiž byla vyslovena proklamati­vní pointa, že člověk může padnout, musí však umět znovu vstát. Figury neurotické­ho filmaře, nadopované­ho muzikanta i tajemné Závislosti dodávají inscenaci umělý, přepjatě sofistikov­aný rámec. Na druhé straně se jevištní dílo nevyvaruje banalit typu převrženýc­h židliček po ukončeném sezení a na rubu sedadel jsou vyvedena písmena, která dohromady vytvoří fatální slovo ALKOHOL.

V nevyrovnan­é produkci lze ovšem nalézt i leccos působivého, především důvěryhodn­é herecké výkony. Za všechny připomeňme Bohdanu Pavlíkovou v roli matky, jejíž dcera zemřela po požití nebezpečné­ho destilátu, Tomáše Petříka jako z kriminálu navrátivší­ho se distributo­ra tohoto jedu či Evu Josefíkovo­u, která ztvárňuje Lenku, doprovázej­ící svého otce profesora na terapeutic­ká sezení.

Dodo Gombár a kolektiv: Závislosti navzdory.

 ?? Robert Jašków FOTO A. HRBKOVÁ ??
Robert Jašków FOTO A. HRBKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia