Lidové noviny

Užití autorského díla je byznys

- JANA MACHALICKÁ

LN Je opravdu hlavní motivací Ochranného svazu autorského, který hodlá zvýšit taxy, chamtivost, jak zaznělo v kritikách?

Je to především způsobeno tlakem zahraniční­ch kolektivní­ch správců, kteří chtějí kolektivní správce v České republice donutit, aby pro jejich autory vybírali odměny ve výších srovnateln­ých s odměnami, jež jsou běžné v evropských státech a USA. Nějaké cenové koše, inflace a to, co se odehrává v ekonomice České republiky, je vůbec nezajímá. Jde totiž o normální byznys. Chcete užívat autorská díla? Plaťte odměnu, kterou si představuj­i já, a ni- koli vy v České republice, protože já jsem nositelem práv a vy jste ten, kdo kupuje. Inkasujte pro nás náhradní odměny (třeba za nenahrané nosiče), ale nesmí být nízké, nebo je budeme inkasovat přímo a jejich navýšení si již vydupeme. Kolektivní správci tedy svými obecně platnými sazebníky odměn vytvářejí jakýsi ochranný deštník, jenž se zahraniční­m nositelům práv těžko „prostřeluj­e“, je shodný pro všechna díla určitých kategorií, a platí tedy i pro zahraniční kolektivní správce. Jsme stále ještě na teritoriu České republiky. LN Jak je tato situace ošetřena v Evropské unii? A neznamená návrh novely již deklarovan­é srovnání kroku s ní?

Halasní kritikové zřejmě nedočetli návrh novely autorského zákona do konce zejména v té části, kde je implemento­vána směrnice EU o kolektivní správě. Dozvěděli by se také, že ohledně užití hudebních děl online budou poměrně složitým způsobem určeni někteří kolektivní správci z některých evropských zemí, kteří budou moci práva „svých“autorů uplatňovat přímo v dalších zemích EU.

Kdyby OSA nezískal tento „pasport“, licencoval by pro online užití v České republice jen díla českých autorů. Důsledky je možné si představit s tím, že tento postup bude jistě brzy uplatněn i u dalších druhů užití, zejména pak u rozhlasové­ho vysílání. Hraješ song od autora z Francie? Spoj se s příslušnou právnickou osobou, která řekne: Zaplať, ale podle našich sazebníků, ne podle českých. Státy sdružené v EU mají totiž ke kolektivní správě stejný postoj jako veřejnost v České republice, o anglosaský­ch teritoriíc­h ani nemluvě, a snaží se roz- kotat kolektivní správu za každou cenu. Jistěže výše sazebníků odměn v ČR bude hrát v naznačeném vývoji, tedy při získávání onoho „pasportu“, dosti podstatnou roli.

LN Napadá mě, že třeba v divadle jsou někteří zahraniční autoři velmi drahou záležitost­í a třeba za uvedení muzikálu světových autorů se platí obrovské sumy. To nikdo nekritizuj­e?

Veřejnost vůbec nevnímá problemati­ku jiných autorských odměn, tedy těch, které nejsou spravovány kolektivně. Mluvíte v tomto případě o tzv. velkých právech. Týká se to například užití děl v divadelníc­h představen­ích nebo při nakladatel­ské činnosti v oboru slovesné tvorby či v audiovizi, kde autor poskytuje svá oprávnění těmto nabyvatelů­m individuál­ně nebo prostředni­ctvím agentury, zejména pak agentury DILIA.

Odměny sjednávané individuál­ně pak výrazně oscilují podle toho, zda se jedná o autora tuzemského, nebo zahraniční­ho. U zahraniční­ch autorů odměny zvláště u práv k muzikálům samozřejmě několikaná­sobně přesahují odměny autorům českým. Nikdo se tím zvlášť nezabývá, nikdo nevyvolává poplach a je to tak asi správně, že. Ale tento způsob lze dosti těžko aplikovat u hudební tvorby, která se skládá především z písniček a kde jde o to, aby se licence získávaly z jednoho místa a pokud možno nekompliko­vaně za předem stanovenýc­h podmínek (sazebníků).

V těchto případech jde o tzv. malá práva. Představte si, jak by to vypadalo, kdyby si vysílatel obstarával práva ke každé písničce zvlášť a v předstihu, aby našel příslušné nositele práv. Přesně do takové absurdity se řítíme a ti, kdo mají podle současného pořádku platit, o to zjevně nevědomky usilují nejvíc.

Novela autorského zákona se bude připomínko­vat 18. října ve sněmovně. Přípravu zákona, který předkládá ministerst­vo kultury, doprovází kritika, zejména pokud jde o zvýšení odměn ze strany OSA. Jiří Srstka, ředitel agentury DILIA, říká, že v hysterii, jež vypukla, málokdo dohlédne příčin a souvislost­í. A že veřejnost vůbec nevnímá problemati­ku jiných autorských odměn, které nejsou spravovány kolektivně. Také připomíná horentní částky vydávané za světové muzikály.

LN Rozmnožova­cí technologi­e se dnes vyvíjejí raketovým tempem a jsou k dispozici každému. To přece musí situaci také ovlivnit.

To je problemati­ka, která se vztahuje především k tzv. náhradním odměnám. V případě těchto odměn se platí ve vymezených případech malá a solidární odměna, protože nikdo neví, zdali ten či onen bude užívat díla pro soukromou potřebu, či nikoli. Ano, veřejnost je nesprávně pojmenováv­á jako „výpalné“. Vzhledem k rozvoji kopírovací­ch technologi­í by se zcela logicky měly druhy náhradních odměn vzhledem k současné dostupnost­i k dílům kdekoli rozrůstat a navyšovat. Dochází však k naprostému opaku.

Rád bych také zdůraznil, že mediální propírání výše autorských odměn je vděčnou záležitost­í, což k odporu nezasvěcen­é části populace vůči náhradním odměnám přispívá. Ale že by někdo rozpoutal obdobně zuřivou debatu o internetov­ých úložištích, kde se dnes a denně užívá nelegálně tisíce děl, jsem vskutku nezaznamen­al. Asi to nikoho moc nezajímá, až na autory, nakladatel­e a producenty, kteří v rámci své podnikatel­ské činnosti v kulturním byznysu přicházejí o miliony.

 ?? Podle Jiřího Srstky novela zohledňuje požadavky zahraniční­ch kolektivní­ch správců, kteří chtějí, aby ti čeští pro autory vybírali stejné odměny jako v Evropě a USA. FOTO FRANTIŠEK VLČEK ?? Srovnat krok se světem.
Podle Jiřího Srstky novela zohledňuje požadavky zahraniční­ch kolektivní­ch správců, kteří chtějí, aby ti čeští pro autory vybírali stejné odměny jako v Evropě a USA. FOTO FRANTIŠEK VLČEK Srovnat krok se světem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia