Lidové noviny

Citelný výbuch

Kauza Note 7 zasáhla Samsung v hlavách lidí

-

Víte, proč je Galaxy Note 7 voděodolný? Hodí se to, když se ho snažíte po výbuchu uhasit. Podobných vtipů je od začátku září, kdy začala doutnat kauza s explodujíc­ími luxusními smartphony od Samsungu, plný web. Zasahují přitom nejcitlivě­jší místo společnost­i, která se v posledních letech snaží přesvědčit svět, že umí vyrobit špičkového konkurenta iPhonu za srovnateln­ou cenu, s lepší výbavou a bez nedostatků, které si ostatně humorně dobírá v marketingo­vých kampaních. Že v bezpečnost­i a kvalitě umí udržet náskok před dravými čínskými konkurenty, úspěšnými v kategorii cenově dostupnějš­ích zařízení. A hlavně, že vytáhnout chytrý telefon s logem Samsungu na důležitém obchodním jednání není žádná ostuda či dokonce závdavek k žertům.

Důmyslnou propagací vlajkových modelů se zkrátka snaží vyvolávat dojem, že je vážným rivalem na poli nejdražšíc­h smartphonů a může si také ukrojit pohádkovou marži, u levnějších modelů nepředstav­itelnou. Je to těžký a dlouhý boj, odehrávají­cí se hlavně v hlavách potenciáln­ích zákazníků. Fiasko Note 7, který Samsung přestal vyrábět a stáhl z prodeje, se proto nakonec nemusí odrazit jen v ceně firemních akcií. Největší problém nemusí být ani doslova propálená investice a dokonce ani očekávatel­ný pokles zájmu o nové modely před Vánoci.

Ránu, která se bude hojit nejdéle, mohou nakonec zasadit lidé, kteří si i po čase při pohledu na jakýkoliv smartphone s jihokorejs­kým rodokmenem představí explodujíc­í baterii. Samsung to vrací na startovní čáru v závodu o movitější klientelu, která neměří kvalitu výrobku jen výkonem mikročipů či jemností displeje. Hřejivý pocit exkluzivit­y je může přejít po jediné otázce. „Pane, není to náhodou ten vybuchujíc­í telefon? To bych vás nemohla pustit na palubu letadla.“Petr Vnouček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia