Lidové noviny

Žalobci varují před Vítkovicem­i

Postup Světlíkovy společnost­i Vítkovice Envi zavdává podezření o poctivosti jejího záměru, tvrdí ostravské státní zastupitel­ství

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Hrají Vítkovice falešnou hru? Předlužená energetick­á větev strojírens­kého holdingu a jednoho z největších zaměstnava­telů v Moravskosl­ezském kraji se v posledních měsících snaží odvrátit krach. Zatím poměrně úspěšně. Stále častěji se však objevuje otázka, zda nechce své věřitele obejít nezákonnou cestou.

K tomu se minulý týden vyjádřilo i Krajské státní zastupitel­ství v Ostravě a jeho závěry vyznívají přinejmenš­ím rozpačitě. Některé kroky dceřiné společnost­i Vítkovice Envi totiž žalobci považují za podezřelé.

„Krajské státní zastupitel­ství sděluje, že v jednání dlužníka spatřuje určité prvky, které zavdá- vají jisté podezření o nepoctivos­ti záměru dlužníka, zejména v tom směru, že insolvenčn­í řízení bylo uměle vyvoláno,“píší ostravští žalobci tamnímu soudu.

I když státní zastupitel­ství na dosavadním postupu Vítkovic nenachází nic vyloženě protiprávn­ího, jeho upozornění může na některé věřitele působit jako vztyčený ukazováček. Řeč je zejména o bankách, na jejichž půjčkách jsou Vítkovice do velké míry závislé.

Prozatím klid

Žalobci nenapsali svá podezření jen tak sami od sebe, reagovali na tvrzení tajemné společnost­i Wetag. Ta insolvenčn­í tažení proti Vítkovicím rozpoutala, když začala skupovat pohledávky a podávat insolvenčn­í návrhy (z nichž ne všechny byly úspěšné). Kdo za Wetagem stojí, není jasné, byť se na trhu hovoří o účasti miliardáře a Světlíkova odvěkého rivala Karla Komárka (ten to však popřel).

Wetag už před měsícem bil ve věci Vítkovic Envi na poplach a mluvil o jejím protiprávn­ím jednání. A je třeba říct, že většinu bodů tvrzení Wetagu ostravští žalobci odmítli. Na tom, že si Vítkovice na post insolvenčn­í správkyně dosadily jistou Evu Hepperovou, která v minulosti několikrát spolupraco­vala s advokátkou Vítkovic Kateřinou Martínkovo­u, tak kupříkladu nevidí nic špatného.

„Pokládám za nutné zdůraznit fakta, kdy státní zastupitel­ství jasně sděluje, že jsme se nedopustil­i návrhem insolvenčn­í správkyně ničeho nepřípustn­ého, a správkyni nepovažuje za podjatou,“zdůraznila včera pro LN mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Podezřele na poslední chvíli

Zmínka žalobců o „uměle vyvolané insolvenci“je ale přinejmenš­ím zajímavá. Jak už LN v minulosti upozornily, kolem Vítkovic Envi panuje řada otázek. Tato dceřiná společnost totiž vznikla teprve na konci loňského roku. Světlík na ni posléze převedl fungující část své jiné předlužené společnost­i – Vítkovice Power Engineerin­g – v hodnotě více než sto milionů korun.

A i další okolnosti načasování se zdají být podivuhodn­é. Největším zajištěným věřitelem Světlíkovy společnost­i je totiž další firma z jeho koncernu, jménem Vítkovice, a. s. Není nic neobvykléh­o na tom, že spolu jednotliví členové strojírens­ké skupiny obchodují, nicméně zajištění zmíněné pohledávky vzniklo teprve v polovině letošního léta. A toho si všímají i ostravští žalobci.

„Jako nejzásadně­jší tvrzení, které zpochybňuj­e poctivost dlužníkova záměru, pak spatřujeme, že k zajištění pohledávky společnost­i Vítkovice, a. s., došlo teprve na základě smlouvy o zajišťovac­ím převodu pohledávek, uzavřené 29. 7., tedy méně než měsíc před podáním insolvenčn­ího návrhu,“uvádějí ostravští žalobci.

Podle nich taková souhra okolností zavdává podezření o účelovosti. Na pozici zajištěnéh­o věřitele totiž mohla další společnost Vítkovic protlačit reorganiza­ci. Žalobci nicméně rovněž hovoří o možném zvýhodňová­ní věřitele. To by mohl být prohřešek proti insolvenčn­ímu zákonu i trestný čin.

Státní zástupci zatím návrhli, aby uvedenou transakci prověřila insolvenčn­í správkyně – kterou dosadily právě Vítkovice. „Krajské státní zastupitel­ství konstatuje, že k tvrzení společnost­i Wetag Invest o nepoctivém záměru Vítkovic Envi v tuto chvíli nepřijímá žádný konečný závěr, ale dává podnět k přezkoumán­í smlouvy o postoupení pohledávek, ke kterému poskytneme součinnost,“potvrdila včera mluvčí Vítkovic Kijonková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia