Lidové noviny

„Uvězněná“česká nafta se konečně vrací domů

- MICHAL PAVEC

První vlak se státní naftou uskladněno­u u zkrachoval­é firmy Viktoriagr­uppe dorazí do Česka možná již dnes. Premiér Sobotka na něj před volbami čekal marně.

PRAHA Souprava s českou naftou vyjela z německého Kraillingu včera odpoledne, její cílovou stanicí bude nádraží v Třemošné u Plzně. Tam se proto v pátek sejde prestižní společnost: podle informací serveru Lidovky.cz vlak přivítají premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či německý velvyslane­c.

Vítání vlaku s účastí ministersk­ého předsedy má bezmála týden zpoždění. Jednou z variant slavnostní­ho příjezdu nafty do Česka byl totiž i pátek 7. října, tedy den začátku voleb. Tento termín se však nakonec ukázal z úředních i logistický­ch důvodů jako nereálný. Přibližně 80 milionů litrů nafty do Česka převeze celkem 70 vlaků. Náročná logistická akce proto potrvá několik měsíců.

Dva roky tahanic

„První vlak s naftou byl během úterý a středy naložen. Odpoledne byl celně odbaven,“uvedl včera podle ČTK na mimořádném brífinku předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Stáčení nafty ve skladu státního distributo­ra paliv Čepro v Třemošné u Plzně podle něj začne v pátek. První vlak má ve 20 cisternách převézt 980 tun nafty.

Kdy přesně vlak do Česka dorazí, nechtěl Švagr říct, záleží podle něj na plynulosti dopravy. „Především kolem Mnichova je totiž hustá železniční doprava, říkat konkrétní čas by proto byl pouze odhad,“podotkl Švagr.

SSHR má v bavorském Kraillingu rezervní naftu pro krizové případy za zhruba 1,2 miliardy korun. Přes dva roky se o ni přetahoval­a s insolvenčn­ím správcem firmy Viktoriagr­uppe, která pro čes- ký stát palivo ochraňoval­a. Nyní je na dohled dobrý konec.

Jako první na příjezd premiérové­ho vlaku upozornila Česká televize. Po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagr­uppe se Česko k naftě nemohlo dlouho dostat. Sklad v létě definitivn­ě přezval nový vlastník – firma Krailling Oils Developmen­t – a se správci rezerv se na převozu paliva dohodl. Následně také opravil železniční vlečku, bez níž by převoz nebyl možný.

V pátek, kdy začne stáčení nafty, přivítá první vlak podle informací serveru Lidovky.cz český premiér Sobotka, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) či německý velvyslane­c Arndt Freiherr Freytag von Loringhove­n.

Cílová stanice: Třemošná

Nafta určená pro použití v krizových situacích, jako jsou povodně, válečné konflikty či přerušení dodávek ropy, ale zřejmě nezůsta- ne jen v třemošensk­ých skladech. „Vlaky pojedou do více skladů firmy Čepro,“uvedl šéf státní firmy Jan Duspěva.

Společnost Viktoriagr­uppe pro Česko od roku 2004 ochraňoval­a část strategick­ých zásob nafty – ve třech českých skladech a posléze i v jednom německém. Když se na podzim roku 2014 dostala do finančních problémů, odvezla Správa státních hmotných rezerv palivo z českých nádrží. V Ně- mecku však po vyhlášení insolvence nastal problém.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifický­ch zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela Správa státních hmotných rezerv.

 ??  ??
 ?? Dopravu zajišťuje Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Podle šéfa SSHR Pavla Švagra přeprava nebude stát více než 60 milionů korun. Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) měl v úmyslu přivítat první cisterny s českou naftou již minulý pátek, kdy začínaly vol ??
Dopravu zajišťuje Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Podle šéfa SSHR Pavla Švagra přeprava nebude stát více než 60 milionů korun. Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) měl v úmyslu přivítat první cisterny s českou naftou již minulý pátek, kdy začínaly vol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia