Lidové noviny

Petice má zastavit rozprodej Šumavy

-

šení předkupníh­o práva státu při prodeji pozemků, jak navrhuje Petr Bendl, mohlo by se s nimi volně obchodovat a mohly by se dostat do vlastnictv­í developerů. Pro zemědělské využití se totiž vesměs moc nehodí,“říká Jaroslav Urban, majitel firmy Farmy.cz.

Jiné legislativ­ní předpisy však s předkupním právem státu nadále počítají. A také s tím, že stát může půdu také nakupovat.

Stovky hektarů obcím

Na Šumavě se přitom stát hodlá pozemků nadále zbavovat. Zcizování parcel, které jsou ve vlastnictv­í státu, bude podle návrhu zmíněné novely nadále možné v za- stavěných územích obcí a v zastavitel­ných plochách.

Hektar půdy na Šumavě je aktuálně k mání za bezmála tři miliony korun, tedy 300 korun za metr čtvereční. Metr zemědělské půdy se přitom vloni na českém trhu prodával v průměru za 16 korun. V šumavském národním parku se ale za exkluzivní místo platí nadstandar­dní ceny. Navíc je zde běžné přeměňovat zemědělské pozemky na stavební. O atraktivní pozemky je proto velký zájem. Podle týdeníku Dotyk je ve hře odhadem 200 hektarů. Za rozprodej stavebních parcel mohou obce získat kolem dvou miliard korun při ceně tisíc korun za metr čtvereční. „Stavební pozemky se na Šumavě pro- dávají za 400 až 3500 korun za metr čtvereční,“vyčísluje expert Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Pomoci má petice

Není to poprvé, co se stát zbavuje pozemků na území NPŠ ve prospěch obcí. Naposledy k tomu přistoupil před třemi lety. Tuto příležitos­t jim dal zákon o novém Státním pozemkovém úřadu.

Jak ji využily? „Dvěma obcím bylo převedeno celkem 30 pozemků o výměře 147,6 tisíce metrů čtverečníc­h,“uvedl mluvčí úřadu Hynek Jordán. Většinu – 27 pozemků o výměře 146,5 tisíce metrů – dostala obec Stožec. Zbytek daroval stát obci Srní, která chtěla 38 pozemků na 22 hektarech, dosud dostala 1,1 hektaru. „Celkem obce požádaly o 169 pozemků o výměře 81,3 hektaru. Třicet pozemků na 14,8 hektaru bylo již převedeno. Žádosti o 53 pozemků na 43,4 hektaru byly zamítnuty. U 89 pozemků na 23 hektarech probíhá další posuzování,“upřesnil mluvčí pozemkovéh­o úřadu Hynek Jordán.

Zachování Šumavy jako území, kde by byla nová výstavba jen omezená, požaduje petice, kterou podepsalo už přes 60 tisíc lidí. Signatáři mají naději, že se jejich požadavky do zákona skutečně dostanou. Poslanec KDU-ČSL Jiří Junek totiž podal pozměňovac­í návrhy, které by omezily vý- tři parcely na stavbu v národním parku. Výbor pro životní prostředí návrh na omezení výstavby podpořil.

Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský uvedl, že se stanoviske­m sněmovního výboru bude řídit i ministerst­vo, až bude k pozměňovac­ímu návrhu dávat své doporučení. Je přesvědčen, že požadavek na omezení výstavby bude naplněn i bez petice. K tomu má sloužit zavedení předkupníh­o práva k pozemkům pro stát. „V případě pozemků ve vlastnictv­í státu by bylo možné koupit pozemek pouze v zastavěnýc­h a zastavitel­ných plochách dle územních plánů. Pozemky mimo tyto plochy je zákonem zakázáno zcizit,“dodal.

 ?? Je aktuálně k mání za bezmála tři miliony korun, tedy 300 korun za metr čtvereční. Metr zemědělské půdy se přitom vloni prodával v průměru za 16 korun. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Hektar půdy na Šumavě ALENA ADÁMKOVÁ
Je aktuálně k mání za bezmála tři miliony korun, tedy 300 korun za metr čtvereční. Metr zemědělské půdy se přitom vloni prodával v průměru za 16 korun. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Hektar půdy na Šumavě ALENA ADÁMKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia