Lidové noviny

Stavební lobby zatím vítězí

Zemědělské půdy ubývá. S výběrem pozemků vhodných pro stavbu domů či průmyslový­ch zón má pomoci aplikace

- ALENA ADÁMKOVÁ

PRAHA Každý týden kvůli zástavbě Česká republika ztrácí tři až čtyři hektary zemědělské půdy. Od roku 1966 se snížila výměra zemědělské půdy o 290 000 ha, což odpovídá velikosti tří okresů. Významná část této plochy byla zastavěna. Přesto byla před prázdninam­i schválena novela zákona o ochraně zemědělské půdy, která snižuje poplatky za vynětí půdy pro rodinné domy; pro všechny krajské a obecní komunikace ruší poplatky úplně.

Podle ekologů je přijetí poslanecké­ho znění novely pro ochranu zemědělské půdy přesto úspěchem. Poslanci totiž mohli schválit senátní verzi novely, která by poplatky pro rodinné domy i veřejně prospěšné stavby v zastavitel­ném území obcí zcela zrušila.

Kážou vodu, pijí víno

Ministerst­vo zemědělstv­í přitom oficiálně deklaruje, že úbytek zemědělské půdy považuje za vážný problém. „Zastavován­í území je spolu s erozí největším problémem zemědělský­ch půd v současnost­i. V letech 2001–2006 ubylo v Česku 20 tisíc hektarů zemědělské půdy, tj. 11,2 ha za den. V roce 2006 byl úbytek půd pro osídlování a dopravní infrastruk­turu odhadován na 16 ha za den. V roce 2007 ubylo 5226 ha, v roce 2008 potom 5096 ha, tj. 14 ha za den. Množství zakrytého povrchu za rok 2006 bylo v ČR 243 m2 na jednoho obyvatele, což je nad průměrem hodnot zemí EU. V současné době se podařilo problém zastavován­í území redukovat na nižší tempo v důsledku uplatnění novely zákona na ochranu půdního fondu a denní úbytek je přibližně 9 ha zemědělské­ho půdního fondu,“píše se v aktuální zprávě ministerst­va.

„Sobotkova vláda slíbila, že zástavbu na zemědělské půdě ztíží. Jsme však svědky pravého opaku,“kritizuje změny v zákoně Da- niel Vondrouš, legislativ­ní expert Zeleného kruhu. Už v loňském roce vláda zavedla výjimky pro dálnice a průmyslové zóny. Právě poplatky jsou podle Vondrouše nejúčinněj­ším nástrojem chránícím půdu. „Je to tržní nástroj, který umožňuje investorov­i rozmyslet se, jestli opravdu potřebuje tak velký kus zemědělské půdy, jestli nemůže svůj projekt přesunout na půdu, která už je nějakým způsobem zastavěná, mimo zemědělsko­u půdu nebo na půdu horší, kde jsou menší poplatky,“vysvětluje Vondrouš.

To, že poplatky skutečně fun- gují, dokazuje na číslech: zatímco mezi lety 2006 a 2010 bylo trvale vyňato ze zemědělské­ho půdního fondu 1700 ha, po zvýšení poplatků v roce 2011 to bylo pouze 826 ha.

Jurečka: Na černozemi se už stavět nebude

„Potřebujem­e, aby stát přestal neustále měnit pravidla. Jednou zpřísní poplatky, protože si uvědomuje, že se orná půda zastavuje, pak začne mít pocit, že je to moc přísné, tak je zase rozvolní,“pokračuje Vojtěch Kotecký, analytik centra Glopolis.

Poplatky za zábor půdy byly sice sníženy, ministerst­vo zemědělstv­í má však jiný plán, jak úbytek zemědělské půdy zpomalit. Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy vyvíjí aplikaci, která má lidem i developerů­m ukázat, kde se dá Česku stavět na méně kvalitní zemi. Program zobrazuje, kde se nachází jaký typ půdy – od chráněných území přes kvalitní černozemě až po nejméně kvalitní lokality. A pro budování domů nebo průmyslový­ch zón nabídne jiné lokality než ty, které mají určitý stupeň ochrany.

V aplikaci jsou zároveň zanese- né nevyužité brownfield­y, které se podleminis­terstva dají k byznysu využít lépe než kvalitní zemědělská půda. „Je to problém zejména bývalých Sudet, kde stávající stav hyzdí krajinu,“uvedl ministr zemědělstv­í Marian Jurečka.

Podle aplikace by se měl v budoucnu orientovat i stát při výběru míst, kde bude zřizovat například nové průmyslové zóny. „Chtěli bychom, aby otázky investiční­ho záměru byly profiltrov­ány touto aplikací a aby to bylo povinné v rámci meziresort­ního řízení,“tvrdí Jurečka.

Základní verze bude dostupná veřejnosti, rozšířené informace pouze jednotlivý­m resortům. Plná verze má fungovat příští rok.

OSN varuje

Organizace pro výživu a zemědělstv­í (FAO), spadající pod Organizaci spojených národů, vydala letos vůbec první souhrnnou zprávu o hodnocení stavu zemědělské půdy na Zemi.

Zpráva FAO není zrovna radostným čtením. Zatímco výnosy plodin se ve světě od roku 1960 zdvojnásob­ily, rozloha orné půdy vzrostla ve stejném období jen o osm procent. Mnohdy necitlivá, jen na produkci zaměřená intenzifik­ace zemědělské výroby může podle této mezinárodn­í organizace významně snižovat množství a kvalitu půdy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia