Lidové noviny

Mnoho otazníků kolem zákona

Až bude v jednom domě bydlet hlučná početná rodina a třeba osamělý senior, začnou potíže

- OSTRAVA

LIANA JANÁČKOVÁ

Proč bych měla platit nájem? Tato otázka se nabízí při čtení návrhu zákona o sociálním bydlení, který pochází z dílny ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV). Široká cílová skupina bude bydlet zadarmo, přestože MPSV tvrdí, že lidé v sociálních bytech budou platit sociální nájemné, což zní dobře. Z čeho však budou sociální nájemné platit, když většinou nemají zaměstnaní? V těchto případech bude hrazeno prostředni­ctvím příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení. V této souvislost­i je nutné uvést, že metoda bydlení především (Housing first) – potom vše ostatní, kterou prosazují nestátní neziskové organizace, zejména Platforma pro sociální bydlení a MPSV, ukázala jen málo pozitivníc­h výsledků v oblasti nezaměstna­nosti a finančních problémů. Z čehož plyne, že tok financí se pouze přesměruje a nelze počítat s tím, že by změny toků transferů a sociálních služeb vytvořily nový zisk. Co budeme dělat, až dojdou peníze? Zvýší se daně? Jestliže obec disponuje určitým bytovým fondem, nemůže si vybírat místo, kde sociální byty zřídí.

Na základě rezidenční segregace a územní koncentrac­e musí obce dbát na rozptýlené dostupné bydlení pod hrozbou postihu. Může se tedy stát, že v jednom domě bude jeden byt sociální a druhý stejný byt bude rodina splácet prostředni­ctvím hypotéky. Problemati­cká může být i situace, kdy v jednom domě bude bydlet např. hlučná početná rodina a osamělý senior.

Kladu si otázku, co by mělo příjemce státem garantovan­ého příjmu a bydlení motivovat k tomu, aby se namáhal s uplatněním na pracovním trhu.

Pokud má možnost příležitos­tně si přivydělat prací načerno a dokud se bude moci spoléhat na to, že státem garantovan­ý příjem mu nebude zkrácen ani zrušen a bude mít k tomu zajištěné bydlení, nebude vidět žádný smysl v tom, aby se rozhodl uplatnit na pracovním trhu. Sociálně slabý je tak zbavený odpovědnos­ti za svoji situaci a osvobozený od morálního tlaku, aby na své situaci něco změnil.

Sociální politika státu vyrábí generace, které jsou závislé na sociálních dávkách. Každý lituje jednotlivc­e, který ve společnost­i neuspěl, měli bychom mít ale soucit s většinou zaměstnaný­ch, kteří ráno vstávají, posílají děti do školy, snaží se splácet hypotéky, platí daně, aby umožnili život méně úspěšným. A kvůli tomu se musí nedobrovol­ně vzdát mnoha svých přání. Stát jim dluží něco lepšího než stále nové způsoby vyvolávání pocitů viny za neštěstí a křivdy, které nezpůsobil­i.

 ?? O sociálním bydlení se dotkne i obyvatel Ostravy FOTO – ARCHIV MAFRA ?? Připravova­ný zákon
O sociálním bydlení se dotkne i obyvatel Ostravy FOTO – ARCHIV MAFRA Připravova­ný zákon
 ?? Nezávislí, starostka Ostravy – Mariánskýc­h Hor a Hulváků ??
Nezávislí, starostka Ostravy – Mariánskýc­h Hor a Hulváků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia