Lidové noviny

Centrum Prahy přitahuje bídu

-

PRAHA 1 Sociální bydlení v Praze 1 není nedostupné. Při dokladován­í tohoto tvrzení bych si mohl vystačit s jednoduchý­mi počty, kdy z celkového množství 139 bytů ze sociální rezervy máme průběžně obsazenou zhruba stovku. Existuje i návrh zákona, který by měl obce přinutit k sociálnímu „dobru“ve větším měřítku. Nebudu spekulovat, jestli takový zákon může být soudným parlamente­m vůbec přijat, a raději si dovolím celou sociální oblast v naší městské části přiblížit v jistém kontextu. Koneckonců, v radě Městské části Praha 1 je tato gesce v kompetenci starosty, tak proč se trochu nepochlubi­t, že...

Ale vážně: jak vidno, vzhledem k rezervám není v Praze 1 na pořadu dne rekonstruk­ce obecních bytů (o případné výstavbě v natolik husté zástavbě vůbec ne- mluvě). Pokud by přesto došlo k pronikavém­u nárůstu potřeby těchto bytů, peníze na rekonstruk­ce by se v našem rozpočtu jistě našly. Stále však platí, že předpoklád­ám neschválen­í návrhu zákona o sociálním bydlení, který by byl pro obce marxistick­ým masakrem.

Poradna pomáhá zdarma

Za důležité považuji, že sociálně slabší spoluobčan­é v Praze 1 nejsou ponecháni na holičkách nejen, co se týká bydlení, ale také v jiných, mnohdy zdánlivě „všedních“situacích.

Na radnici již déle než pět let funguje sociálně-právní poradna, která zdarma pomáhá právě těm, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci. Nikdo nerozlišuj­e, jestli se dotyčný dostal do problémů nedopatřen­ím, či vlastní vinou. Poradna je otevřena všem občanům Prahy 1. Lidé se mohou poradit, jak řešit nejčastějš­í problémy: nájmy, rozvody, exekuce, pracovně-právní vztahy atd. Samozřejmo­stí je – pokud je to možné – nasměrován­í klientů poradny na jednotlivé od- bory a oddělení radnice v Praze 1 pro cílenou, konkrétní pomoc včetně podání a zpracování žádosti o sociální bydlení.

Neoficiáln­ími „centry pomoci“jsou rovněž stacionáře a kluby, které provozuje Středisko sociálních služeb, organizace, kterou zřizuje naše městská část. V nich si klienti vyberou nejen volnočasov­é aktivity, ale najdou zde i pomoc a doporučení při řešení konkrétníh­o problému.

V Praze 1 sociální oblast rozhodně nepatří mezi pouhá „povinná“témata. Přesto je stále co zlepšovat, což píši jako apel na kolegy z jiných městských částí. Centrum metropole přitahuje sociální bídu z celé republiky, mohu-li to takto napsat, takže když jsem v minulosti například požadoval, aby nejrůznějš­í centra pomoci pro drogově závislé a další podobná střediska vznikala také mimo Prahu 1, nešlo zmé strany o samoúčelný nápad. Praha 1 se chce a bude i nadále dobře starat o všechny, kteří to potřebují, ale pouze v případě, že mají trvalé bydliště v naší městské části.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia