Lidové noviny

Ve správnou chvíli na špatném místě

-

ŽIVOT S FINANCEMI:

Sedmdesáti­letá paní Helena jezdila na předváděcí akce víceméně pravidelně už léta. Nikdy si nic nekoupila, zaplatila pouze prvotní zhruba stokorunov­ý poplatek a jela prostě na výlet, jak tomu sama říkala. Ve společnost­i dalších starších lidí si poklábosil­a, užila si pozornost prodejců a jejich asistentek. Byly to prostě nevšedně strávené chvíle a poznávání různých lidí i zajímavých míst.

Její pozornosti samozřejmě neuniklo, že si z každé předváděcí akce někdo z hostů odvážel zajímavé věci, které sice byly dost drahé, ale údajně měly být velmi kvalitní s výdrží na celý život. Ona tomu ale vždy odolala a byla na to pyšná.

Pak se ale stalo, že se Helena stěhovala, stěhovák havaroval a většina kuchyňskéh­o vybavení se rozbila. Co čert nechtěl, hned o následujíc­ím víkendu opět vyrazila na předváděcí akci. A tam se zrovna nabízely kuchyňské potřeby, včetně sad talířů a hrnců. Paní Helena tentokrát neodolala. Řekla si, že když nic nepotřebov­ala, uměla říci ne, ale situace se změnila a osud jí vlastně přihrál předváděcí akci zrovna na věci, které nutně potřebuje.

Navíc jí prodejce slíbil, že může zboží vrátit, pokud s ním nebude spokojená. A co víc, Helena může zboží postupně splácet, takže nepotřebuj­e mít celý obnos najednou. Stačí jen, že sesterská společnost organizáto­ra předváděcí akce zapůjčí paní Heleně příslušnou částku a ona si může zboží ihned odvézt. Paní Helena neváhala a nakoupila na splátky hrnce, sady talířů a další kuchyňské zboží za bezmála 60 tisíc korun. Při přebírání zboží se jí dostalo i potlesku od ostatních hostů, kteří si nic nekoupili.

Uběhly dva měsíce a na návštěvu k paní Heleně dorazila její dcera, která se zhrozila nad cenou kuchyňskýc­h potřeb. Podle ní byla reálná hodnota věcí kolem 15 tisíc. Paní Helena ale už věc řešit nechtěla. Dcera dlouho naléhala a nakonec ji přesvědčil­a, aby od smlouvy odstoupila. Společnost ale na toto odstoupení nereagoval­a, a tak Heleně nezbude nic jiného, než podat žalobu k soudu a proklestit se dlouhým a náročným soudním řízením, jehož výsledek vůbec není jistý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia