Lidové noviny

Ekonomové učí taxikáře víc vydělávat

- JAN KLESLA

Taxikáři symbolizuj­í hodně roztodivný­ch neřestí, málokdo by je ale podezíral, že sami sebe připravují o peníze. Překvapivě to ale už před jednadvace­ti lety ukázala čtveřice amerických ekonomů u newyorskýc­h řidičů. Ve špatných dnech zbytečně brázdí ulice dlouhé hodiny, zatímco v těch dobrých se připravují o „ryto“tím, že končí dřív – jakmile mají vyděláno.

Taxikářská záhada se změnila na legendární souboj ekonomické- ho světa. Zastánci behaviorál­ního pohledu v čele se spoluautor­em výzkumu Richardem Thalerem na ní dokazují, jak jsou lidé neracionál­ní a neřídí se ani selským, natož ekonomický­m rozumem. A klasický svět je za to pořád nemůže vystát.

Teď to ale vypadá, že podobně jako Uber zboural tradiční taxislužby, zbourá i ekonomům jejich bábovičky. Služba založená na mobilní aplikaci má totiž přesná čísla a nebojí se je použít.

Ukázalo se, že v celkových číslech neexistuje důkaz, že by ři- diči Uberu pracovali kratší dobu, když vydělávají více, a tedy rychleji. Jenže existuje jedna skupina, u které to opravdu a beze zbytku platí, a to jsou nováčci.

„Podstatná část z nich má skutečně v hlavě zřejmě jakýsi stanovený cíl, který jim stačí splnit,“řekl listu New York Times firemní ekonom Michael Sheldon, který data analyzoval. Musel přitom vzít v potaz i to, že Uber nemá pevnou cenu a počítá ji dynamicky dle vzdálenost­i a času, ale především že v době velké poptávky cenu násobí.

Vyvodil z toho poměrně jednoduchý závěr: řidiči se zkrátka učí. Když začínají, mají jasnou představu, kolik by si chtěli vydělat, mnozí z nich navíc spíše přivydě- lat třeba po nocích k hlavnímu zaměstnání. Postupně se ale naučí, že v rušných hodinách vydělávají víc, a když jsou delší, prostě si pořádně vydělají.

Těžko říct, jestli tak Uber učí lidi racionalit­ě, nebo hamižnosti. Někteří ekonomové upozorňují, že to je normální zákon trhu, že se člověk buď naučí vydělávat, nebo toho nechá. Jiní zpochybňuj­í podobnost mezi Uberem a taxislužbo­u. Jasné je jenom to, že se oba tábory na výkladu Sheldonový­ch zjištění jako obvykle vůbec nedokážou shodnout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia