Lidové noviny

Američané skandovali: Kuba, Kuba!

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Duel, o němž se v zámoří mluvilo jako o historické­m, sledovalo na stařičkém havanském Estadio Pedro Marrero 15 tisíc fanoušků, přičemž zhruba dva tisíce z nich bylo z USA. Mezi nimi také manželka amerického viceprezid­enta Joea Bidena Jill. I oni se minulý týden v pátek v závěru fotbalovéh­o utkání, které hosté z USA vyhráli 2:0, přidali k domácí většině a společně skandovali: „Kuba, Kuba!“

PAŽIT

Politické vztahy mezi Spojenými státy americkými a Kubou byly po desetiletí na bodě mrazu. V poslední době se přece jen zlepšují, k čemuž přispívají právě i sportovní utkání.

Oba národní týmy na sebe sice v minulých letech několikrát narazily v rámci Zlatého poháru nebo kvalifikac­e, v přátelském utkání na území karibského ostrova se však utkaly poprvé po 69 letech.

Přestože střetnutí kvůli špatnému stavu hřiště příliš kvality nepobralo, trenér Američanů Jürgen Klinsmann jeho uspořádání kvitoval. „Myslím, že to byl skvělý zážitek. Jsem velkým zastáncem myšlenky, že sport dokáže budovat mosty. Neexistuje lepší způsob, jak sblížit lidi z odlišného politickéh­o prostředí,“řekl na pozápasové tiskové konferenci.

Symbolice zápasu dobře rozuměl, neboť sám podobnou situaci v mládí zažil. „Moje rodina žila rozdělena. Vyrůstal jsem v západním Německu, zatímco příbuzní z otcovy strany žili ve východním. Musel jsem čekat pětadvacet let, než v ’89 padla Berlínská zeď, takže vím, co to znamená, když jsou lidé rozdělení, a že existují zdi, které je třeba zbourat,“líčil Klinsmann.

Bývalý skvělý útočník zároveň vyslovil přání, aby se oba výběry brzy střetly znovu, tentokrát na americké půdě.

Páteční duel navázal na březnové utkání mezi baseballis­ty Tampa Bay Rays v Havaně s místním národním týmem, jež se časově krylo s historicko­u návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy na Kubě. Byla to první oficiální cesta úřadujícíh­o amerického prezidenta na ostrov od roku 1928.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia