Lidové noviny

Babiš: Máme málo známých tváří

Je těžké voličům vysvětlova­t, k čemu je horní komora dobrá. Navíc nás stojí 600 milionů, říká šéf hnutí ANO

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Do druhého kola senátních voleb vyslalo hnutí ANO 14 kandidátů. Uspěli ale jen tři. „Je to o osobnostec­h. Musíme o tom příště přemýšlet, abychom kandidáty lépe vybírali,“říká předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

LN Je to pro vás velký neúspěch?

Úspěch to není, já jsem čekal, že budeme mít pět mandátů. Čekal jsem, že Milan Brázdil (lékař kandidujíc­í v Olomouci) aHelena Válková (exministry­ně spravedlno­sti, která šla do voleb v Praze 11) zvítězí, protože do toho dali maximum, odpracoval­i to. Je mi líto, že neuspěli. Vyhrála KDU-ČSL, kterámá velkou výhodu ve stabilitě voličů. Ale obrovský úspěch má hlavně Jiří Dušek. Porazil Stanislava Juránka,

Byli jsme málo úspěšní, protože jsme mladé hnutí. Jiné strany mají přeci jen už tradici a jejich lidé jsou známí.

2012, kdy kandidoval pan profesor Rostislav Vyzula. Měl perfektní kampaň, ale stál proti Elišce Wagnerové, která je známá. Senátní volby jsou o osobnostec­h a lidé volí ty, které znají dlouho, a ne všichni naši kandidáti byli známí. Respektive nemají historii tam, kde kandidoval­i.

LN Což je podle vás případ třeba Heleny Válkové, která je známá tvář, a v Praze 11 prohrála?

Asi ano, nebyla známá v tom obvodě.

LN Zmínil jste, že do příště se budete snažit, aby ten výsledek byl lepší. Znamená to pro vás ale i nějaký signál do sněmovních voleb?

Ne, to určitě ne. To s tím nemá nic společného. Nechali jsme vý- běr kandidátů do Senátu na krajských organizací­ch, stejně to bylo u krajských voleb. Osobně jsem se angažoval v krajských volbách, dělal jsem intenzivní kampaň. Té senátní jsem se nevěnoval. Přišel jsem podpořit na poslední chvíli paní profesorku Válkovou a pana Větrovskéh­o v Táboře. Nedalo se dělat všechno. Bylo to na nich.

LN Takže strategii do sněmovních voleb měnit nebudete.

Ne, je to spíš signál, že lidé o Senát nemají zájem, považují to za zbytečnou instituci. Přišlo jen 15 procent lidí. To je nejhorší účast v druhém kole v historii. Poté, co Senát ztratil kompetence volit prezidenta, to pro občany není instituce, kterou by považovali za důležitou. LN Není to ale i vaše selhání, že jste nedokázali lidi přesvědčit, že i senátní volby jsou důležité?

Ale proč bychom je o tom měli přesvědčov­at, když Senát stojí 600 milionů a na Slovensku nebo ve Švédsku ho vůbec nemají a nevadí jim to. Senát prodlužuje legislativ­ní proces, takže je těžké vysvětlova­t, na co ho máme.

LN Senát vám tedy přijde zbytečný?

My jsme samozřejmě kandidoval­i do Senátu, protože ho máme. Ale kdybychom ho neměli, tak ušetříme 600 milionů a urychlíme legislativ­ní proces.

LN Takže ani napříště nebudete přesvědčov­at voliče, aby přišli volit do Senátu?

Ale budeme. Ale když budete mít kvalitní poslance, kteří budou kvalitně schvalovat zákony a všichni tam budou super, tak vysvětlete lidem, proč to má schvalovat ještě Senát. V Senátu určitě sedí lidé, kteří jsou kvalitní, ale těžko vysvětlova­t, proč do něj volit, když už nevolí prezidenta například.

LN Budete teď chtít místo ve vedení Senátu?

To se musíte zeptat našich senátorů, já jim do toho určitě mluvit nebudu.

LN Slibujete si od nového složení Senátu lepší spolupráci na vládní bázi ČSSD, ANO a lidovci?

Ne vždy v minulosti koaliční zájmy v Senátu fungovaly. Pokud noví senátoři posílí koaliční strany, tím lépe. Uvidíme, jak to bude fungovat.

 ?? S Jaroslavem Větrovským (vpravo), který na Táborsku porazil ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST ?? Andrej Babiš
S Jaroslavem Větrovským (vpravo), který na Táborsku porazil ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia