Lidové noviny

ANO získalo jen tři křesla

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Pozitivní vlna pro hnutí ANO se o uplynulém víkendu zastavila v urnách k senátním volbám. ANO sice poslalo do druhého kola hned 14 kandidátů, uspěli však jen tři.

ANO si přitom myslelo minimálně na pět senátorů. A také na post místopředs­edy horní komory parlamentu. O tu sice bude podle slov místopředs­edy hnutí Jana Volného ANO usilovat i nadále, jenže už to nemusí být tak jednoduché. Silnější klub než hnutí Andreje Babiše mají sociální demokraté, lidovci, Starostové, ale i ODS. Záležet bude mimo jiné také na tom, jak si jednotlivé strany rozdělí členství ve výborech.

Hnutí bude nově v Senátu zastupovat Jaroslav Větrovský, který v Táboře porazil současného ministra průmyslu a obchodu JanaMládka. V horní komoře zasedne také Jiří Dušek, který v obvodě Brno-město překvapivě vyřadil Stanislava Juránka, kandidáta lidovců, který byl v kraji opakovaně úspěšný. A poslední místo v Senátu obsadí za ANO také Ladislav Václavec, který zvítězil v Bruntále.

Hnutí v senátních volbách nepomohla ani známá jména. Propadla například Helena Válková, bývalá ministryně spravedlno­sti, která kandidoval­a v Praze 11. Porazil ji nováček Pavel Kos, kterého do boje vyslalo Hnutí pro Prahu 11, lidovci, zelení a Piráti. Válková přitom první kolo senátních voleb vyhrála. „Naše krajské organizace měly vybírat lidi, kteří jsou známí v obvodě, kde se volí. To se ne všude povedlo, a proto to dopadlo tak, jak to dopadlo,“říká Babiš.

Senátní volby jsou pro hnutí obecně neúspěšné. Před dvěma lety mělo hnutí v druhém kole devět kandidátů z 26. Senátorem se stali nakonec jen čtyři z nich. Na to, aby hnutí mohlo utvořit v horní komoře klub, si muselo vypomoct senátorkou Alenou Dernerovou, která kandidoval­a za Severočech­y.cz. Ještě méně úspěšné bylo ANO v senátních volbách v roce 2012, kdy vyslalo celkem sedm kandidátů, žádný z nich se však do druhého kola nedostal.

Ještě minulý týden to přitom vypadalo, že ANO je favoritem na všech frontách. V krajských volbách vyhrálo v devíti krajích ze 13. Týden po volbách se ale ukazuje, že ani vítězství někdy nemusí stačit. Sociální demokracie, která zvítězila jen ve dvou krajích, bude mít nakonec hejtmanů možná více.

Hnutí ANO v senátních volbách propadlo. Na prohry by si pomalu ve volbách do horní komory mohlo začít zvykat. Neúspěšné je už potřetí.

Složitá vyjednáván­í v krajích

Jen pár hodin poté, co se zavřely volební místnosti, „přišlo“hnutí o vítězství v Královéhra­deckém kraji, kde se podařilo dohodnout duhovou koalici bez ANO. Hejtmana nebude zastávat ani v Pardubické­m kraji, kde rovněž vyhrálo. A v krajské vládě nezasedne ani v Plzni. Z koalice by nakonec ANO mohlo vypadnout i v Ústí nad Labem, kde bylo ochotné pustit pozici hejtmana druhým komunistům. Ovšem za předpoklad­u, že by mělo většinu v radě. I proto si chtějí komunisté vyslechnou­t ještě nabídku sociálních demokratů a uskupení SPD-SPO.

Jisté má ANO hejtmany jen ve čtyřech krajích. Koaliční smlouvu podepsali na jižní Moravě, těsně před podpisem je v Olomouckém a Moravskosl­ezském kraji a ve středních Čechách. Tam je situace komplikova­nější, protože místopředs­edkyně TOP 09 navrhuje vyloučit tři členy, kteří včera vstoupili do koalice s ANO, STAN a ODS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia