Lidové noviny

Z voleb se vytrácejí voliči

-

PRAHA Kolik hlasů potřebuje senátor ke zvolení? Letošní druhé kolo voleb ukázalo, že stačí pouhých 6058 voličů. Tolik dostal v Ostravě Zdeněk Nytra a k vítězství to postačilo.

V řadě dalších míst to nebylo o mnoho lepší (Brno, Most, Ústí nad Labem), a tak letošní „senátky“vejdou do historie nejnižší účastí – o 27 nových křeslech rozhodlo něco přes 420 tisíc lidí, tj. 15,38 % oprávněnýc­h voličů.

A nejen to: Je to dokonce absolutní český volební rekord, i ke každým volbám do Evropského parlamentu přišlo lidí více, naposledy 18,20 procenta voličů.

Na důvodech se politologo­vé vesměs shodují: „Voliči vždy chtějí po volbách nějaký konkrétní reálný výsledek,“poznamenáv­á Pavel Šaradín. „Po komunálníc­h, krajských nebo sněmovních volbách vznikají vlády, zastupitel­stva nebo rady, které pak určují politiku. Ale tady to zvolením kandidáta končí,“míní politolog.

Podobně hovoří i Josef Mlejnek: „Když lidé nemají zkušenost, že se změna ve složení Senátu nějak reálně odráží do jejich ži- votů, tak k volbám moc nechodí,“domnívá se další český politolog.

Na tyto myšlenky navazují úvahy, zda upravit volební systém. Například politolog Jan Kubáček navrhuje zvážit, zda ze Senátu neudělat regionální komoru: „Když už totiž lidé k volbám jdou, preferují regionální osobnosti. Dnešním vítězem voleb je profese starosty,“uvedl Kubáček.

Jenže za posledních 8 let klesla i volební účast v krajských volbách. Pro srovnání – v roce 2008 se jich účastnilo 40 procent voličů, letos jen 34 procenta. buš, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia