Lidové noviny

Canov – fenomén senátních voleb

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Nestává se to v Česku často. Michaela Canova podpořil ve druhém kole starosta zvolený za hnutí ANO Karel Jäschke. A to přesto, že proti Canovovi stál jeho stranický kolega Marek Vávra. Hnutí se na něj za jeho podporu, a to dokonce vyjádřenou na billboarde­ch, zlobilo.

I to dokazuje, že Canov, který kandidoval za Starosty pro Liberecký kraj, je fenoménem těchto voleb. Získal 80,18 procenta hlasů. V absolutníc­h číslech ho podpořilo 16 579 voličů. „Beru to jako ocenění své dlouholeté práce. Na druhou stranu jsem si vědomý toho, že když nebudu makat dál, tak to příště může dopadnout ji- nak. Takže si toho cením, ale nemyslím si, že jsem kvůli tomu pánbůh,“řekl nový senátor LN.

Canov vstoupil do politiky už v roce 1994, kdy se stal zastupitel­em v Chrastavě. Tam také učí na gymnáziu. A od roku 2002 je i starostou.

V senátních volbách se přitom o hlasy občanů Chrastavy opírat nemohl. Spadá totiž do jiného volebního obvodu. „Máme obrovskou základnu ve starostech v okolních obcích. Práce Starostů pro Liberecký kraj byla v Liberci hodnocena velmi kladně. A to i v městském zastupitel­stvu, kde jsou v opozici. Současné vládnutí v Liberci je, podle mě, i přes kdysi tak populární hlásání změny velmi neúspěšné,“míní Canov o liberecké koalici Změny pro Liberec a ANO. Starosta, jehož mottem je „Mozek mám proto, abych myslel“, by se rád v horní komoře parlamentu stál členem ústavně-právního výboru, kde by se chtěl postarat o to, aby byly zákony lepší. Sám o sobě říká, že je právník amatér. Zájem o tento výbor u něj není překvapivý. Canov je známý díky svým úspěchům ve sporech se státními institucem­i. „U Ústavního soudu jsme vyhráli rekordní počet sporů. Uspěli jsme už pětkrát,“říká. Dokázal například obhájit vyhlášku o regulaci hazardu, o kterou se přel s ministerst­vem vnitra.

Uspěl i ve sporu s aktivisty ze sdružení Stop genocidě. Ty v Chrastavě vykázal z náměstí s kampaní proti potratům.

V Senátu chce pokračovat se svým dlouhodobý­m tématem, kterým je rozšíření polského dolu Turów, kvůli kterému hrozí, že nebudou zásoby pitné vody. „Druhá věc je, že tady není dlouhá léta vybudovaná rychlostní komunikace, která chybí a pořád se odkládá,“doplňuje.

Canov nahradí v Senátu Přemysla Sobotku (ODS). I on je důkazem, že liberečtí voliči jsou věrní. Svoji kancelář vyklízí po neuvěřitel­ných dvaceti letech. Post už neobhajova­l.

Senátní volby ovládl starosta. Michael Canov získal vůbec největší počet hlasů. A právě on je ukázkou, že Starostové a nezávislí nejsou opovážliví, když myslí i na vítězství ve sněmovních volbách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia