Lidové noviny

Vítězný ředitel: Senát smysl má

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „Jdu ulicí pěšky dolů přes Břevnov a lidé mě zastavují, zdraví a gratulují mi. Cítím, že lidi to zajímá,“řekl LN v neděli po svém suverénním vítězství Jiří Růžička. Kandidát TOP 09 uspěl ve volebním obvodu číslo 25, kam kromě Prahy 6 spadá také Praha 17. A to se 72,06 procenta hlasů.

V prvním kole tady dokázal porazit známého tanečníka Vlastimila Harapese, disidenta Františka „Čuňase“Stárka nebo bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka. V druhém kole pak i filozofa Václava Bělohradsk­ého.

„Pan profesor Bělohradsk­ý byl těžký kalibr. Na jednu stranu mě mrzí, že jsem získal víc hlasů než on, na druhou mě to samozřejmě nadchlo. Vedli jsme spolu debaty, diskutoval­i a ukázalo se, že to myslíme podobně. Je mi líto, že nekandidov­al někde jinde a nepostoupi­l do Senátu taky,“tvrdí dlouholetý ředitel Gymnázia Jana Keplera. A ani Bělohradsk­ý se svého soupeře nesnažil „odstřelit“. Ještě před druhým kolem na jeho účet vysekl pochvalu.

Růžička se chce v horní komoře parlamentu věnovat především tomu, co je mu blízké, tedy vzdě- lávání. Za svůj úkol si dává ale i to, aby v příštích senátních volbách nebyla účast tak slabá. Bude tedy vysvětlova­t lidem, že Senát má smysl? „Po ničem jiném netoužím. Senát smysl má, kdybych si to nemyslel, tak bych do toho nešel. Má smysl hlavně za předpoklad­u, že tam budou lidé, kteří mají něco za sebou, něco umí, něco dokázali a nejsou jen zasloužilý­mi stranickým­i funkcionář­i, což si myslím, že se letos povedlo,“míní Růžička.

To, že Senát může být protiváhou Poslanecké sněmovny, chce dokázat i proto, že Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že je to zbytečná instituce. „Je to o tom, jestli si tady bude uzurpovat moc jedna strana nebo osoba, anebo budeme žít v demokratic­kém státě, kde bude diskuse, různé názory. Ne, že řeknu šup a zrušíme to. I to potvrzuje, že Senát smysl má,“říká.

 ?? Jiří Růžička (TOP 09) FOTO MAFRA ??
Jiří Růžička (TOP 09) FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia