Lidové noviny

Chyba policie? Žena žádá 20 milionů

- BRNO ŠÁRKA KABÁTOVÁ Více na webu Lidovky.cz

Matka jedenatřic­etiletého Aleše Simona J. z Brna, je přesvědčen­á, že policie zmařila vyšetřován­í smrti jejího syna. Uzavřeno bylo jako sebevražda. Žena si ale myslí, že její syn si na život nesáhl.

Pochybnost­i v ní budí zejména kroky vyšetřovat­elů na místě tragédie. Ti prý v bytě uklidili, tělo položili na peřinu a provaz, na němž se Aleš údajně oběsil, nechali spálit. Zoufalá matka se dožaduje 20 milionů i kvůli tomu, že sama policie uznala pochybení, která vedla ke změně metodiky ve vyšetřován­í na místě činu.

Matka tvrdí, že jí navíc byly předloženy tři rozdílné verze o tom, v jaké poloze našli synovo tělo, i o tom, proč se z bytu ztratily jeho osobní věci včetně oblečení. Přímo rodina navíc neměla po- dle ní možnost identifiko­vat Alešovo tělo.

Tělo ve stadiu rozkladu

Celý spletitý příběh začal telefonáte­m 7. května roku 2013. Policie tehdy rodině oznámila, že v bytě nalezla tělo mladého Aleše. Jeho mrtvola byla podle oznámení policistky už ve značném stádiu rozkladu, a tak musela být spálena.

Ke kremaci došlo ještě v tomtéž týdnu. Bez souhlasu matky. „Chtěla jsem ho obléct do rakve a vystrojit mu hezký pohřeb. Takhle jsem se s tím vším neměla šanci vyrovnat,“zoufá si žena, které je podezřelé, že by oběšený syn neměl narušené krční orgány, jako například jazylku či chrupavky hrtanu.

Simona J. se obrátila už na nespočet institucí. O pomoc žádala například bývalou ministryni spravedlno­sti Helenu Válkovou (ANO), policejní prezidium, veřejného ochránce práv, a dokonce i Úřad vlády. Případem se zabývala také Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. Kvůli nedostatku informací a protichůdn­osti jejích a policejníc­h tvrzení jí však nikdo nedokázal pomoci.

Policie sice pochybení uznala, cizí zavinění na Alešově smrti ale vylučuje.

„Byla provedena kontrola, jejímž výsledkem bylo zjištění, že při objasňován­í této tragické události nebyl dodržen správný postup činnosti policejníc­h orgánů, což ale nemělo vliv na konečný závěr,“uvedl mluvčí jihomoravs­ké policie Pavel Šváb.

Soud se má případem zabývat během listopadu.

Žaluje stát kvůli vyšetřován­í smrti svého syna. Nebyla to sebevražda, říká jeho matka a požaduje 20 milionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia