Lidové noviny

Skotové usilují o přístup na trh EU

- ROBERT SCHUSTER

GLASGOW/PRAHA První ministryně skotské vlády Nicola Sturgeonov­á rozehrála hru na několika frontách současně.

Její cíl však zůstává pořád stejný: chce zmírnit dopady brexitu na Skotsko i na Spojené království. Skotští voliči letos v červnu s 62 procenty odmítli odchod Británie z Evropské unie.

Poslanci Skotské národní strany (SNP) v britské Dolní sněmovně se již několik týdnů aktivně podílejí na formování široké prounijní koalice napříč politickým spektrem. Chtějí odvrátit takzvaný „tvrdý brexit“neboli zpřetrhání většiny dosavadníc­h vazeb s Unií, a to včetně těch ekonomický­ch.

„Nevěřím, že existuje nějaký mandát na vyvedení Spojeného království z vnitřního trhu, a nevěřím, že by proto existovala většina v parlamentu,“prohlásila Sturgeonov­á na výroční konferenci SNP, která skončila minulý víkend v Glasgow.

Zároveň zde také oznámila přijetí zákona, který se může stát odrazovým můstkem pro další referendum o skotské nezávislos­ti.

„Velká Británie mimo vnitřní trh není totožná se zemí, v níž se Skotsko v roce 2014 rozhodlo setrvat,“uvedla Sturgeonov­á a sklidila za to bouřlivé ovace delegá- tů. V pořadí druhý plebiscit by se mohl uskutečnit do konce roku 2020.

Přesto ale šéfka regionální vlády našlapuje kolem referenda opa- trně a nechává si otevřená zadní vrátka. Všechny dosavadní průzkumy totiž naznačují, že stoupenci nezávislos­ti by nyní nezískali většinu.

Naopak podpora pro pokračován­í unie s Anglií, Walesem a Severním Irskem se drží konstantně na 53 procentech. Navíc dle šetření agentury Ipsos Mori v součas- né době i většina Skotů případné opakování referenda o nezávislos­ti odmítá.

Včera pak Sturgeonov­á v rozhovoru pro BBC naznačila, jak by mohly vypadat budoucí vztahy Skotska s Unií. Uvedla, že její region bude usilovat o vlastní dohodu s EU, která by řešila přístup na vnitřní trh. „Chceme během příštích několika dní představit návrhy, jak by se něco takového dalo uskutečnit,“uvedla.

Sturgeonov­á proto usiluje o to, aby ústřední vláda v Londýně převedla další pravomoci na skotský parlament, jež by mu například dovolovaly uzavírání mezinárodn­ích smluv nebo mít vlastní migrační politiku.

Skotská vláda chce využít jednání o brexitu k dalšímu přesunu pravomocí na regionální parlament v Edinburghu. Ten by mohl vyjednávat vlastní mezinárodn­í dohody, například s Evropskou unií o přístupu k vnitřnímu trhu.

Soud rozhodne, zda lze zahájit brexit bez parlamentu

Po dnešním dni by mělo být jasnější, jakým způsobem budou zahájeny rozhovory o odchodu Británie z Evropské unie.

Nejvyšší soud totiž rozhodne, jestli je může vláda premiérky Theresy Mayové zahájit bez předchozíh­o mandátu od parlamentu.

Stěžovatel­ka, jíž je finanční manažerka Gina Millerová, odůvodňuje svůj podnět tím, že aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy znamená nezvratný zásah do práv britských občanů. Proto se k tomu musí vyjádřit parlament, neboť červnové referendum o odchodu z EU mělo pouze poradní charakter.

Vláda se v této souvislost­i naproti tomu odvolává na takzvanou „Královskou výsadu“(Royal Prerogativ­e), která znamená, že vláda jedná jménem panovníka, a tedy nepotřebuj­e mandát parlamentu. Premiérka Theresa Mayová nedávno připustila, že poslanci mohou o zahájení rozhovorů debatovat, ale odmítá, aby o čemkoli podobném hlasovali a její kabinet svazovali.

 ?? Skotská premiérka Nicola Sturgeonov­á chce pro svoji zemi minimalizo­vat dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie. Bojovat chce zejména za setrvání Skotska na vnitřním unijním trhu. FOTO REUTERS ?? My jsme brexit nechtěli.
Skotská premiérka Nicola Sturgeonov­á chce pro svoji zemi minimalizo­vat dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie. Bojovat chce zejména za setrvání Skotska na vnitřním unijním trhu. FOTO REUTERS My jsme brexit nechtěli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia