Lidové noviny

Clintonová je na drogách, naznačuje Trump

- WASHINGTON

O nepříjemné­m zážitku, který zažila dnes 61letá Cathy Hellerová před dvaceti lety, ví mnozí její přátelé i členové rodiny. Poprvé a naposledy se tehdy setkala s Donaldem Trumpem, jenž udělal přesně to, čím se chlubil v nedávno zveřejněné­m videu – pevně ženu sevřel a i přes její odpor ji políbil na rty.

Hellerová, jejíž svědectví zveřejnil o víkendu britský list The Guardian, se tak připojila k dalším osmi podobně Trumpem obtěžovaný­m ženám. Svůj příběh řekla novinářům už letos v únoru, ale dovolit jeho otištění se rozhodla až po Trumpových obviněních ze lží. „Řekl, že to jsou jen řeči. To ale nejsou jen řeči. Byl to on.“

Republikán­ský kandidát na amerického prezidenta v sobotu na Twitteru veškerá obvinění odmítl: „S žádnou z těch žen k niče- mu nedošlo. Je to naprostý nesmysl, který mi má ukrást vítězství ve volbách. Nikdo nemá větší respekt k ženám než já,“napsal Trump.

Na mítinku ve státě New Hampshire pak kontroverz­ní politik přešel do protiútoku. Překvapil především požadavkem, aby při příští televizní debatě, kterou hostí ve středu Las Vegas, prošli oba kandidáti testem na drogy: „Nevím, co se s ní (demokratko­u Hillary Clintonovo­u, pozn. red.) děje, měli bychom si udělat test na drogy. Na začátku poslední debaty byla nabuzená, ale na konci sotva došla k autu,“citoval Trumpa deník New York Times.

Zatímco Clintonová svoji kampaň přes víkend přerušila, aby se připravila na výše zmíněné Las Vegas, Trump pokračoval ve vyostřené kritice své soupeřky. Přispěvate­lům své kampaně slíbil, že pokud bude zvolen, zasadí se o soudní stíhání Clintonové kvůli jejímu používání soukromého e-mailu v době, kdy bylaminist­ryní zahraničí.

Volby jsou zmanipulov­ané

Trump také svým příznivcům řekl, že volby jsou zmanipulov­ané médii, která na něj vytahují lživá obvinění a snaží se dotlačit k vítězství Clintonovo­u. Zmanipulov­ané prý ale jsou i „v mnoha volebních místnostec­h“.

Turbulentn­í týden Trumpovy kampaně se ale odrazil i v průzkumech. Podle v pátek zveřejněné sondy Ipsos pro agenturu Reuters vede Hillary Clintonová o sedm procent v poměru 44:37.

Problémy se o víkendu nevyhnuly ale ani demokratic­ké kandidátce. V příští televizní debatě bude muset vysvětlova­t své vazby na finanční giganty z Wall Street, jejichž kritiku pominula v analýze finanční krize při sérii placených projevů pro banku Goldman Sachs. Ukázaly to další zveřejněné e-maily Johna Podesty, šéfa kampaně Clintonové. Informace uniklé z jeho e-mailové schránky zveřejňuje server WikiLeaks. rok

 ??  ?? Již za 21 dnů
Již za 21 dnů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia