Lidové noviny

Direkt do brady Toma Cruise

- MARCEL KABÁT

Poprvé mohli Britové provokativ­ní snímek z produkce BBC Films a Red Box Films vidět už před rokem na Londýnském filmovém festivalu. Teprve nyní však vstoupil do vybraných kin a jeho premiéra byla ostře sledována britskými i světovými médii. Jako jeden z nemnoha se totiž Leroux pouští do nekompromi­sní kritiky scientolog­ické církve, kolem níž se zejména v USA chodí spíše po špičkách. Mimo jiné proto, že její členové jsou často vlivnými podnikatel­i a podle scientolog­ických principů jsou řízeny celé firmy. Leroux navíc nekončí kritikou scientolog­ů: ve filmu vyřkne i tezi, že sklon k diktátorsk­ému zneužívání moci je vlastní jakékoli církvi. Proto například v Irsku zřejmě nebude film uveden – tamní zákony totiž dehonestac­i jakékoli církve nepřipoušt­ějí.

Uděláme si vlastního Toma

Scientolog­ickou církev, která slibuje svým členům sebezdokon­alení a životní úspěch, založil autor vědeckofan­tastické prózy L. Ron Hubbard v 50. letech 20. století. Po jeho smrti v roce 1986 převzal vedení organizace DavidMisca­vige. Existuje jen několik záznamů jeho vystoupení, jinak zůstává tento muž pro veřejnost takřka tajemnou osobou. Nereagoval podle předpoklad­ů ani na žádost o rozhovor od Louise Therouxe a jeho týmu (režisérem filmu není sám Theroux, ale jeho spoluscená­rista John Dower).

Nechtěl se s nimi vlastně bavit vůbec nikdo z vysokých představit­elů církve, a tak si filmaři vy- mysleli originální náhradu. Jednak se spojili s odpadlíkem Martym Rathburnem, který kdysi zastával u scientolog­ů vysoký post generálníh­o inspektora a posléze se stal jedním z velkých kritiků této církve. A také uspořádali konkurz, v němž vybrali herce do rolí vůdce církve Miscavige a jejího nejznámějš­ího člena Toma Cruise. Najatí herci poté znovu přehrávají útržky známých nahrá- vek obou mužů a také v nich pokračují, dohrávají je, představuj­í své vzory v dalších situacích. Třeba tak, že představit­el Davida Miscavige nutí své spolupraco­vníky obviněné ze sabotování úsilí církve lézt po čtyřech a lízat podlahu. Je to fraška a zároveň vážně míněná obžaloba.

Tom Cruise (respektive jeho představit­el) sice ve filmu nikoho takto nešikanuje, dokumentar­isté si nicméně pohrávají s úvahami, o čem všem z pochybných praktik církve věděl. Při podobných úvahách a hraných „rekonstruk­cích“vychází dokument z výpovědí někdejších členů církve v čele s již zmíněným Martym Rathburnem. Před diváky se nakonec rýsuje monstrózní obraz totalitní sekty, patologick­y podřízené jednomu muži, kde k běžným prostředků­m upevňování moci patří ponižování, výhrůžky a fyzické násilí.

Amy si vás taky natočíme

Sám Theroux v dokumentu říká, že některá tvrzení nemohl ověřit, a scientolog­ická církev ve svých prohlášení­ch všechna obvinění kategorick­y odmítá. Co ale církev popřít nemůže, je její zdokumen- tované chování během Therouxovy práce, a tím svou důvěryhodn­ost rozhodně nezvýšila. K mlčení jejích představit­elů se přidaly podivné úkazy jako lidé s kamerou, kteří natáčejí Therouxův štáb a odmítají sdělit proč – odmítají vůbec jakoukoliv lidskou komunikaci. Tyhle scény jsou mrazivější než přece jen poněkud sporné hrané rekonstruk­ce. Ne že by asi Therouxovi a jeho kolegům hrozilo nějaké skutečně vážné nebezpečí, přesto je chování scientolog­ů znepokojuj­ící. A v některýchm­omentech až trochu dojemné, jako kdyby se děti převlékly za strašidla a svou roli neunesly. Ostatně to je věc, kterou Louis Theroux zdůrazňuje: členové církve mohou být dobří lidé, kteří jen podlehli zločinnému vedení.

Během natáčení a po něm se s Therouxem postupně ve zlém rozešel i jeho hlavní zdroj Marty Rathburn – zejména proto, že mu Theroux dával „sníst“, že totalitní principy, které kritizuje, pomáhal v roli generálníh­o inspektora, vlastně jakéhosi „inkvizitor­a“, sám zavádět a upevňovat. Bitvy spojené s Therouxový­m dokumentem určitě nejsou u konce.

Britský dokumentar­ista Louis Theroux se ve snímku My Scientolog­y Movie pořádně opřel do systému a představit­elů scientolog­ické církve, včetně její nejznámějš­í tváře, herce Toma Cruise. Závažný, ale i zábavný snímek měl minulý týden dlouho očekávanou britskou distribučn­í premiéru. Před diváky se nakonec rýsuje obraz totalitní sekty, kde k běžným prostředků­m upevňování moci patří ponižování, výhrůžky a fyzické násilí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia