Lidové noviny

Zamilovaný Schiele či Fukušima

-

PRAHA Životopisn­ý snímek Egon Schiele natáčený i v exteriérec­h Českého Krumlova je jednou z očekávanýc­h předpremié­r, které uvede letošní přehlídka filmů z německojaz­yčných zemí Das Filmfest. V Praze se přehlídka uskuteční od 19. do 23. října v kinech Lucerna a Atlas, od 31. října do 3. listopadu bude pokračovat v brněnských kinech Art a Scala. Celkem nabídne téměř čtyři desítky snímků.

Film Egon Schiele (v originále Egon Schiele: Tod und Mädchen) režiséra Dietera Bernera se zaměřuje na umělcovy vztahy se ženami a dívkami – některé vedly k uměleckému vytržení a láskyplném­u soužití, jiné k manželství a další k soudnímu procesu. Malíře, který zemřel v osudovém věku 28 let, ztvárnil pětadvacet­iletý rakouský herec Noah Saavedra.

K pozoruhodn­ým titulům patří také film Cesta s tátou režisérky Anci Miruny Lazarescuo­vé. Ta vychází ze skutečné historie své německo-rumunské rodiny. V srpnu 1968 se dva dospělí bratři vydávají s nemocným otcem z Rumunska do Německa, kde by měl být otec operován. Cestu zásadně poznamená okupace Českoslove­nska. Vylíčení internace rumunských občanů v NDR (Rumunsko se postavilo proti okupaci) bude nejspíš pro mnohé překvapivý­m kamínkem do mozaiky tehdejších událostí. Ve stejné sekci s názvem Útěky nabídne Das Filmfest filmové zpracování Deníku Anne Frankové nebo zahajovací snímek festivalu Pozdravy z Fukušimy o mladé ženě, která se v japonském městě zničeném jadernou havárií setkává s tamní poslední gejšou.

V sekci Die Doku uvede přehlídka mimo jiné intimní pomník dramatika a malíře Friedricha Dürrenmatt­a s názvem Dürrenmatt – příběh lásky. bat

 ?? V podání rakouského herce Noaha Saavedry FOTO DAS FILMFEST ?? Egon Schiele
V podání rakouského herce Noaha Saavedry FOTO DAS FILMFEST Egon Schiele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia