Lidové noviny

Káva je motorem myšlenek

-

Když před sto lety pěl Stefan Zweig ódu na instituci zvanou kavárna, viděl ji jako „jakýsi druh demokratic­kého klubu, který je za šálek kávy přístupný každému, kde host za poměrně malý obnos může dlouhé hodiny sedět, diskutovat, psát, tvořit, hrát šachy, ale především se tady může dozvědět prostředni­ctvím denního tisku neomezené množství aktuálních informací ze světa politiky, kultury a sportu...“Spisovatel velebil nejen kavárenské zvyklosti, chválil i kávu, jež k tomuto způsobu společensk­o-pracovního prožívání patřila.

On to také byl, kdo v životopisn­ém díle o Balzacovi napsal, že pro slavného a neobyčejně výkonného spisovatel­e byla káva „černým olejem, jenž dokáže znovu a znovu rozhýbat ten fantastick­ý pracovní stroj, je motorem myšlenek, uvolňuje je a podporuje tvůrčí myšlení...“Honoré de Balzac, který, jak známo, vypil denně asi třicet i více šálků, popsal jejich účinek dost expresivně: „…káva nateče do břicha a okamžitě nastane rozruch. Myšlenky se hrnou jako bataliony velké armády na bojovém poli...“Výkonu Voltaira ovšem nedosáhl: ten prý těch šálků kávy vypil denně až padesát.

Při pohledu do výlohy některé z internetov­ých kaváren si člověk uvědomí, jak se společensk­é i pracovní pití kávy posunulo do individuál­ní roviny. S očima upřenýma namonitor sedí u stolků jednotlivc­i – ke komunikaci nepotřebuj­í živého partnera, vystačí si s laptopem. Jen ten šálek kávy asi zůstal ze starých časů. Je to káva jiná, než jakou se Evropané učili připravova­t na přelomu sedmnáctéh­o a osmnáctého století. Historie pěstování, zpracování a pití kávy je barvitá. Až do dnešních dní ji obsáhle popisuje kniha Jozefa Augustína U kávy o kávě a kávovinách (Jota). Autor je zjevně milovníkem dobré silné kávy, informuje však i o „zdravých“pokusech, jež s klasikou mají už jen málo společného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia